Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 12:39

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 55 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2016, 09:16 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5798
Местожителство: София
Една седмица ще дойде много, според това което описваш.
Три ,четири дена когато е пика на старта на ферментацията си мисля, че е по подходящо да посееш в друга среда.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2016, 11:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
Бе то си е така, 3-4 дни върви най-бурната ферментация, ама днес измерих ориза, заложен в понеделник, на 18-ти, ферментацията си върви тихо, на дъното на съда се виждат черни отлагания, вероятно плесента, но алкохолното съдържание е само 5%. А до края би трябвало да стане 12-15%. Така че, вероятно процесът е продължителен, не знам на коя степен ще има достатъчно плесен за озахаряването на два килограма ориз, примерно. Все пак първоначалната доза ще е 10 пъти по-малка от норматива. Ще пробвам, време много, ориз от 99 стотинки- също:)
До сега и житото, и царевичния грис ги избързах, сварих ги без да е свършила напълно ферментацията, ама сега мисля да я изчакам докрая. Все пак наближава сезонът на черешите, ще прехвърля експериментите на плодова основа:)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2016, 23:09 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5798
Местожителство: София
Съмнявам се да стигне и 10%...за 15% да не говорим...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Апр 2016, 09:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
Струва ми се, че подценяваш Китайците. Щом са написали, че дрождите им работят до 15% алкохол, не се съмнявай, никога не лъжат. Впрочем, аз от два и половина килограма царевичен грис и 7 литра вода, получих около 940 мл чист алкохол, което, по груби изчисления, е 13,5% алкохол във водата след ферментацията. Вярно, че от житото получих по-малко, но пак съответства на 10% в брагата. А сега съм поръчал нов модел кодзи, водят се девето поколение, от които обещават до 18% алкохол без проблеми. Стига да има какво да ферментира, разбира се. Впрочем, миналата неделя сварих материала от житото, и понеже варя само течната фракция, на утайката досипах 6 литра вода, за да мога на другия ден да я изхвърля. От него момент насам, материалът с утайката си кипи като нов, алкохолното съдържание е над 5%, май като свърши ферментацията ще излезе още малко алкохол. И чак сега прочетох, че при оптимална температура, 25 градуса, ферментацията на жито, царевица и ечемик може да продължи до 25 дни. Може да се ускори с постоянна температура от 30-32 градуса, което отначало аз не го знаех. За новите кодзи, които поръчах, обещават бърза ферментация, около 15 дни. И забележи, до 18% алкохол в брагата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Апр 2016, 09:47 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5798
Местожителство: София
Andrian10 написа:
Струва ми се, че подценяваш Китайците. Щом са написали, че дрождите им работят до 15% алкохол, не се съмнявай, никога не лъжат.

:megagrin: Стига де-китайците не лъжат)))))))))))))
Имах предвид не ,че дрождите не могат да работят до толкова алкохол,а че няма ресурс да се получи толкова алкохол.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Апр 2016, 10:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
http://forum.homedistiller.ru/index.php ... sg11594967
Според Руските майстори на самагона, от 5 литра брага се получава минимум 550 мл чист спирт (преизчислено), което си е над 11% алкохол за литър. А от един килограм ориз са получили 480 мл чист алкохол. Като се има впредвид, че оризът се разрежда 1:3 с вода (общ обем се получава 3 л 600 мл брага), би трябвало в брагата да е имало 13,3333 % алкохол. Та, какво му е на материала? Впрочем, моите опити показват подобни резултати, а досега не съм дестилирал напълно преврял материал, все го избързвам.
Китайците, колкото и смешно да ти се струва, наистина не лъжат, особено сайта, в който си поръчвам стока. Даже няколко пъти, когато доставката се забави повече от 60 дни, ми връщат платените пари, а стоката пристига малко по-късно, получава се, че са ми я подарили. Няма да кажа кой е сайта, за да не им се вдигне рязко оборота, ама ако някой се интересува, ще му го пратя на лични :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2016, 21:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
Невероятно, но факт: 5 кг ориз, 8 дни ферментация, изварени днес, на 27-ми април.
Първак- 400 мл 80 градуса = 320 мл чист алкохол
ракия 400 мл 70 гр = 280 мл
ракия 1600 мл 60 гр = 960 мл
патоки 1600 мл 44 гр = 704 мл
патоки 800 мл 30 гр = 240 мл
Общо от 5 кг ориз по 99 стотинки килото, 45 грама кодзи и 8 дни ферментация, около 2500 мл чист алкохол.
Някак си излиза по половин литър чист алкохол от килограм ориз. Или мерките ми не са верни, или нещо друго не е в ред, ама добив на спирт от ориз е максимум 480 мл чист алкохол от килограм ориз. Откъде идват разликите?
Оризът се оказа най-перспективната зърнена култура за добия на алкохол. А и на вкус не е лошо, не е точно водка, не е точно ракия, ще го видим, като поотлежи малко.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Май 2016, 12:57 
Offline

Регистриран на: 18 Ное 2015, 19:41
Мнения: 1
а това кодзи какви пари излиза до БГ и за колко зърно може да озахари


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Май 2016, 19:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
От сайта, който пазарувам (някъде нагоре има линкове), половин килограм излиза между 17 и 20 долара. Килограм ориз или каквото и да е смляно зърно, се озахарява и ферментира с 6 до 9 грама кодзи. Колкото повече сложиш, толкова по-бързо ферментира. Мисля, че количеството на Кодзито се отразява и на добива на алкохол. От 5 килограма ориз и 45 грама кодзи ми излезе 2,500 литра чист алкохол (по мои изчисления), а днес варих материала от 10 килограма ориз с 60 грама кодзи, излезе 4 литра чист алкохол. Вярно, че ориза го купих от пазара, не съм го теглил аз:) Пък и спрях да събирам патоките, когато в струята вървеше около 18% алкохол, но пак има разлика. Във всеки случай, оризът не пада под 400 мл АС на килограм. Ако добавяш на максимум, по 9 грама на килограм, ще озахариш 55 килограма зърно с опаковка от 500 грама, която ще ти струва около 30 лева с доставката. Ако го икономисваш, може и 90 кила зърно да озахариш, но за по-дълго време и с по-малък добив на алкохол. Нагоре има резултатите от моите експерименти, прочети ги.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Май 2016, 14:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
След всички проби за получаване на зърнен алкохол, с озахаряване или с КОДЗИ, стигнах до следните изводи:
Недостатъци на кодзито:
1. Бавна ферментация, понякога даже две седмици, особено при ниски температури, може да отиде и месец, с всички рискове за вкисване на материала през това време.
2. Цената не е особено приятна, почти удвоява стойността на вложеното зърно. Опитът със правене на стартер беше сравнително успешен, но пак се удължи времето на ферментация, както и рискът от вкисване.
3. Задължителна перфектна хигиена, не че при нормалното озахаряване не е така.
4. Доставката от КИтай е близо два месеца....
ПРЕДИМСТВАТА:
1. Няма нужда от малц, ензими, загряване, температурни паузи, охлаждане с чилър, разливане на лепкави течности, омазване на цялата кухня и останалите "прелести" на температурното озахаряване.
2. Бързо и удобно, разбъркваш мляното зърно, брашно, грис, булгур или каквото имаш подръка, заквасваш го с кодзи, слагаш на бутилките от минерална вода по един продупчен презерватив или докторска ръкавица вместо воден клапан и го зарязваш докато ферментира. Евентуално, през зимата, слагам бутилките в кофа с вода и включвам по един нагревател за аквариум, но сега може и без тях.
3. Може и да е малко по-скъпо, но в замяна няма нагряване, варене, специални съдове, котлони, промивки и ако сметнем цената на електричеството... май ще излезе по-евтино.
4. Може да се ферментира всичко, което съдържа захари или скорбяла. Аз, в неделя, варих домашна бира. Промития вече малц, вместо да го изхвърля, долях с 6 литра вода и го заквасих с 10 грама кодзи. Вече трети ден водният клапан работи, ръкавицата е издута, по-малко, отколкото ако беше грис, примерно, но явно процесът си върви, като го изваря накрая ще напиша какви са резултатите.
Общо взето това е, засега не ми идва на ума за друго кодзи приложение, но, времето е пред нас. Впрочем, онзи ден получих един килограм от новото, девето поколение КОДЗИ, още не съм го пробвал, мисля скоро да влезе в употреба. Надявам се да съм бил с нещо полезен на всички.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 55 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима