Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 12:43

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2016, 14:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Фев 2016, 10:55
Мнения: 4
Здравейте,
предстои ми първа самостоятелна дистилация на материал (дюли), който сам съм си подготвил преди 2-3 месеца. Почистих, смлях и подхотвих дюлите по описаните тук процедури и ги сложих в отношение 1/2/3 - захар/плод/вода, както прочетох тук ( 20 кг захар, 35 кг очистени и смлени дюли и 60 кг вода). Понеже времето беше все още топло през Ноември ферментацията започна почти веднага, но последвалото застудяване започна да я забавя и се принудих да преместя бидона с джибрите в отопляемо помещение, където изчаках докато всичкия плод не се утаи на дъното и престана отделянето на газове. След това оставих материала добре запечатан през студените Декември и Януари и едва преди седмица се сетих да проверя за остатъчна захарност - е оказа се че е около 5%! Въпросът ми е дали трябва да изчакам някакво вторично "превиране" , когато се затопли или няма смисъл и мога да дистилирам вече и каквото сабя покаже? Благодаря предварително!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2016, 14:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
Някакви дрожди слагал ли си им. Ако не си, можеш да пробваш да затоплиш материала, да му долееш няколко литра вода и да сложиш дрожди.
Иначе мисля че няма какво да чакаш, по-добре е направо да пристъпиш към варене.
На тия килограми захар е трябвало още вода да сложиш.

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2016, 17:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2014, 14:13
Мнения: 53
Местожителство: София
Ако дестилираш сега, ще загубиш 4-5 кг захар, или около 5 л ракия рандеман - въпрос на сметки е. Ако тръгнеш да посяваш нови дрожди - примерно 3-4 лева за дрожди, 2-3 за активатор. Аз лично също бих варил веднага, защото при дюлевите джибри захаромерът не винаги пада точно до нулата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2016, 00:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Окт 2012, 23:46
Мнения: 45
Трябва да се опитва на вкус.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2016, 10:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Фев 2016, 10:55
Мнения: 4
Благодаря за съветите! На вкус не съм я пробвал, какво трябва да се усети? Иначе лепне по ръцете като я пресипвах....дрожди не съм слагал, защото тук прочетох, че убиват аромата, ако трябва да сложа сега?! А според вас двойна преварка трябва ли да правя, за да не бли глава с тази захарност или и тя ще притъпи аромата?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2016, 10:23 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5789
Местожителство: София
Баси..къде прочете ,че дрождите убиват аромата???

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2016, 13:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Фев 2016, 10:55
Мнения: 4
Еми някъде в раздела с плодовите ракии, даже май беше точно за дюлевата! Надявам се последен лъишки въпрос - от къде да си взема дрожди в София?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2016, 18:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2014, 16:08
Мнения: 69
стефан методиев написа:
Еми някъде в раздела с плодовите ракии, даже май беше точно за дюлевата! Надявам се последен лъишки въпрос - от къде да си взема дрожди в София?


Не само за София, но и за цялата страна-Винарко!Седиш си пред компа,пиеш си ракията,поръчваш си до офис-днес поръчваш,утре идват-ти си човека!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Фев 2016, 07:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
стефан методиев написа:
от къде да си взема дрожди в София?

Ако не търсиш нещо определено,в агро аптеките има.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Фев 2016, 10:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2014, 14:13
Мнения: 53
Местожителство: София
Правихме две дюлеви тази година - и в двата случая сложих Витилевюр кварц за трудна ферментация плюс активатор. И двата пъти изядоха захарта до 0. Има ги в агроаптеката на пазара в Красна поляна. Ако ще слагаш дрожди, хубаво е да загрееш мъстта поне до 15 градуса, а най-добре - 20.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Фев 2016, 10:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Фев 2016, 10:55
Мнения: 4
ок, супер! Благодаря за съветите, снощи загрявах помещението зцяла нощ, днес слагам дрождите по вашите съвети и след седмца варя! Ще пиша за резултата след това! Само не разбрах според вас двойна преварка на дюлевата дали е нужна?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Фев 2016, 11:17 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1107
Местожителство: Дупница
Така както си го написал по-вероятно е да не постигнеш резултат!!! Виж колегата L34 какво ти е написал по-горе!!!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима