Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 00:59

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 10 Мар 2016, 12:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Окт 2013, 16:03
Мнения: 11
Здравейте колеги,

имам малък проблем и се нуждая от помощ.

Преди 10-на дни правихме преварка на сливовата и когато почна да тече цвета и беше жълтеникав :shock:
Така изкара 10-на литра след което почна да се избистря. Първоначално си помислехме, че може да е останало нещо по лулата или серпентината, понеже този казан не бяхме го използвали 2 години (въпреки, че го бяхме почистили преди преварката). Както и да е, решихме да направим нова преварка след като тази свърши, заредихме наново казана и за наш ужас процеса се повтори - пак жълтеникав цвят на първите 10-на литра :o :cry: (макар и не толкова наситен като на първата преварка).

Варианта това да се дължи на казна го изключвам и поради факта, че на следващия ден правихме преварка на гроздова и там нямаше никакъв проблем.

Решихме да занесем проби за изследване в НИИВСН (за метанол, естери, висши алкохоли и алдехиди). Резултатите са:

Проба 1 (съответно 1-ва преварка):
Метанол - 620,1 g/hl (референтни стойности до 1000)
Алдехиди - 35,2 g/hl (референтни стойности 5-35)
Висши алкохоли - 448,9 g/hl (референтни стойности 85-500)
Естери - 288,2 g/hl (референтни стойности 100 - 600)

Проба 2 (съответно 2-ра преварка):
Метанол - 618,1 g/hl (референтни стойности до 1000)
Алдехиди - 54,1 g/hl (референтни стойности 5-35)
Висши алкохоли - 399,9 g/hl (референтни стойности 85-500)
Естери - 470,6 g/hl (референтни стойности 100 - 600)

Интересно ми е защо показателите са завишени във втората проба, особено алдехидите - не би ли трябвало даже показателите да са по ниски ?

И двете проби са от първите 10-на литра когато ракията течеше още жълта.

Също така ако може да ми разясните какво означавт тези завишени алдехиди.

Благодаря Ви предварителто за помощта.


Поздрави,


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Мар 2016, 19:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
Колега ivan202 , привет!
Я първо уточни моля, какво да разбираме под "преварка"?

- Тези сливи си ги варил преди мноого време, като си събирал всичко, без да отделяш първак и патоки или
- "Преди 10-на дни правихме..." ПЪРВО варене на джибра от сини сливи... и т.н.

И второ, уточни, ако обичаш и процеса на ферментация. Костилките вътре ли бяха по време на ферментацията? А на дестилацията?

А иначе, "Алдехидите се получават при умерено окисляване на първични алкохоли в присъствие на катализатор мед и нагряване или при дехидриране на първични алканоли." Цитата от Уйкито.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Мар 2016, 21:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Окт 2013, 16:03
Мнения: 11
Колега lhristov здравей и благодаря за отговора.

Относно въпросите:

- първото варене на ракията беше Октомври 2015 и да, не сме отделяли първака и патоките тогава. Преди10-на дни правихме преварка.

- костилки не е имало при който и да е процес. Махнати са веднага след като са взети плодовете.

Интересно ми е защо е този жълт цвят, който се получи и как тези завишени алдехиди влиаят на ракията (и най-вече става ли за пиене :? )


Поздрави


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2016, 09:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
Първото варене е било през ОКТОМВРИ 2015! Че откъде ги взехте тези сливи през октомври? Явно алдехидите са присъствали още при първото варене. Не е ясно и как отделяхте фракциите при двете преварки, какъв точно алкохол сте преварили, на колко алкохолни градуса е съхраняван материала след първото варене и при какви условия. Окислителни процеси протичат даже и при отлежаването на ракията, а във Вашия случай ми се струва, че сте ги предизвикали още преди първото изваряване.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2016, 11:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Окт 2013, 16:03
Мнения: 11
добре де, ама как сме ги предизвикали тези алдехиди още при първото варене ?

фракциите мисля, че сме ги направили както трябва (още повече, че както се вижда от изледването метанола е в норма) а и при двете преварки накрая я спирахме на 45 градуса.

А и никой не казва защо излиза този жълтеникав цвят в началото :nixweiss:

Може ли и инфо какво точно означават високите алдехиди, по какъв начин оказват влияние върху ракията и има ли някакъв начин да се оправят

Благодаря !!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2016, 12:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
Общо взето, алдехидите се получават при окисление на съответния спирт. Ацеталдехид се получава от окисляването на етилов спирт, формалдехид (мравчен алдехид) се получава от метиловия спирт, а нищо чудно да имате и фракция ацетон, който е най-простият от кетоните. От сивушните масла също се получават алдехиди и кетони. Причината е, че сте забавили първата дестилация на материала, и след алкохолната ферментация е продължило окисляването на всички присъстващи алкохоли до алдехиди и кетони. Тези процеси се избягват, като след приключването на ферментацията материалът се изварява ВЕДНАГА. Вече изварената ракия много по-трудно се поддава на окисляване и е по-безопасна за допълнително преваряване и употреба. Алдехидите и кетоните обикновенно са ОТРОВНИ, така че сами си решавайте какво да правите с получената смес. И следващия път изварявайте пращината НАВРЕМЕ!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2016, 12:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
И още нещо, Руснаците пишат, че алдехидите могат да бъдат отделени чрез нова дистилация, при строго спазване на температурния режим. Изхвърля се всичко, което е кипяло под 78,5 градуса и над 85 градуса целзии. Което означава горе-долу, да изхвърлиш всичкия първак и да спреш дистилацията, когато от лулата протече спирт под 50-55 градуса. Вярно, загубите ще бъдат големи, но получената ракия ще става за пиене. Впрочем, това е въпрос на личен избор, аз познавах навремето хора, които пиеха какви ли не смески, за да се ошашавят. Имам впредвид Руснаците, по времето на Брежнев. Всеки решава за себе си.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2016, 12:50 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
ivan202 написа:
добре де, ама как сме ги предизвикали тези алдехиди още при първото варене ?

Съдържанието на алдехиди варира по време на алк.ферм.,тъй като те кондензират частично с фенолите и азотните в-ва в мъстта(джибрата)-част се редуцира в съответните алкохоли, а друга част взаимодейства с вторичните продукти на алкохолната ферментация.Основно се образува ацеталдехид.
При задържане на джибрата се образуват нови количества ацеталдехиди вследствие окисление на алкохолите и дезаминиране на аминокиселините.Най-голям дял на новообразуваните отново се пада на ацеталдехида...Окисляването на същия пък води до образуване на оцетна киселина,която е летлива и попада в дестилата.Високите нива алдехиди са нежелани защото придават остър аромат....
Тоест ключа е в бързата проведена ферментация и немедленното дестилиране след това.
По време на самата дестилация алдехидите няма как да бъдат отделени, което обяснява по-високата им концентрация във преварката.
Няма шанс да ги махнеш от там-не и обикновен казан,с колонен е въжможна заигравка ,но много прецизна,макар да не съм убеден ,че е възможно.
Просто аромата ще е по остър и при по-сериозно разреждане е възможно да изскочат леко оцетни тонове...
По отношение токсичността им...не вярвам такава концентрация да има някакво значение.
Жълтия цвят....ами ако има повече летливи киселини е възможно да реагират с медната част на дестилатора и да се случва това пожълтяване.
Оп изправарили са ме...
Бе много се знае за руснаците...уж,а тук се пият същите шльокавици-имам ПРедвид туземното население в цели региони.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2016, 16:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
ilu6a написа:
Тоест ключа е в бързата проведена ферментация и немедленното дестилиране след това.
Какво ще рече немедленно?
Andrian10 написа:
И следващия път изварявайте пращината НАВРЕМЕ!

Като знам че повечето си варят джибрите от грозде напролет, това последното го оставям без коментар...

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2016, 17:58 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
L34 написа:
Какво ще рече немедленно?

Ще рече във вторник.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Мар 2016, 10:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
За пръв път виждам този термин, ако под "немедленно" имаш предвид да не е на меден казан, бих ударил още десет въпросителни

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Мар 2016, 11:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 596
L34 написа:
да не е на меден казан

Оправи ми настроението. :lachtot:
немедлено=незабавно, бързо и т.н.т

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Мар 2016, 11:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
Ако знаех нямаше да питам нали се сещаш :)
L34 написа:
Като знам че повечето си варят джибрите от грозде напролет, това последното го оставям без коментар...

По Балкана също съм чул, че ги запечатват за няколко месеца и ги варят след това.. Явно не е незабавно.

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Мар 2016, 12:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Окт 2013, 16:03
Мнения: 11
благодаря на всички за отговорите
горе-долу ми се изясниха нещата

само не ми става ясно за що нивата на алдехидите са по-високи във втората проба (съответно втората преварка)
при положение, че втората преварка е направена веднага след първата...........


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Мар 2016, 17:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Да разбираме ли че си направил следното :
1. Първа дестилация октомври 2015-та без делене на фракции.
2. Втора дестилация с отделяне на първак и патоки - и от средната фракция е дадена проба 1.
3. Трета дестилация на кое ? На само средната фракция ли, на първака и патоките ли или просто говориш за две последователни във времето дестилации на разделен на две части материал от точка 1 ?

Ако е второто - т.е. ти си преварил материала на две части и си дал две проби - то тогава се очаква двете проби да са с подобни резултати.
Ако е първото - трябва да уточниш кое си редестилирал трети път - защото след точка 2. имаш 3 компонента - първак, среда и патоки ?
(не вярвам да си ги смесил и да си ги прекарал още веднъж през казана с някаква неясна идея за по-добър резултат)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима