Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 14:12

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 14 Мар 2016, 21:56 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
ivan202 написа:
само не ми става ясно за що нивата на алдехидите са по-високи във втората проба (съответно втората преварка)
при положение, че втората преварка е направена веднага след първата...........


Ами защото :
ilu6a написа:
По време на самата дестилация алдехидите няма как да бъдат отделени, което обяснява по-високата им концентрация в преварката.

Преварката винаги е с по-малък обем...и някои неща могат да се концентрират така.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Мар 2016, 00:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Окт 2012, 23:46
Мнения: 45
Andrian10 написа:
Общо взето, алдехидите се получават при окисление на съответния спирт. Ацеталдехид се получава от окисляването на етилов спирт, формалдехид (мравчен алдехид) се получава от метиловия спирт, а нищо чудно да имате и фракция ацетон, който е най-простият от кетоните. От сивушните масла също се получават алдехиди и кетони. Причината е, че сте забавили първата дестилация на материала, и след алкохолната ферментация е продължило окисляването на всички присъстващи алкохоли до алдехиди и кетони. Тези процеси се избягват, като след приключването на ферментацията материалът се изварява ВЕДНАГА. Вече изварената ракия много по-трудно се поддава на окисляване и е по-безопасна за допълнително преваряване и употреба. Алдехидите и кетоните обикновенно са ОТРОВНИ, така че сами си решавайте какво да правите с получената смес. И следващия път изварявайте пращината НАВРЕМЕ!
Andrian10 написа:
Общо взето, алдехидите се получават при окисление на съответния спирт. Ацеталдехид се получава от окисляването на етилов спирт, формалдехид (мравчен алдехид) се получава от метиловия спирт, а нищо чудно да имате и фракция ацетон, който е най-простият от кетоните. От сивушните масла също се получават алдехиди и кетони. Причината е, че сте забавили първата дестилация на материала, и след алкохолната ферментация е продължило окисляването на всички присъстващи алкохоли до алдехиди и кетони. Тези процеси се избягват, като след приключването на ферментацията материалът се изварява ВЕДНАГА. Вече изварената ракия много по-трудно се поддава на окисляване и е по-безопасна за допълнително преваряване и употреба. Алдехидите и кетоните обикновенно са ОТРОВНИ, така че сами си решавайте какво да правите с получената смес. И следващия път изварявайте пращината НАВРЕМЕ!


Колега,успокои малко топката.Тези главни букви ми се струват назидателни!Аз си бера Стенлея през септември и не мисля че е грешно да се дестилира октомври.Правил съм и съм виждал и пролетни дестилации,но никога не съм виждал жълта ракия.Синя да!Изваряване ненавреме- не е тази причината!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Мар 2016, 08:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
:2thumbs:

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Мар 2016, 09:25 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
djza написа:
!Изваряване ненавреме- не е тази причината!

Е коя според теб е причината за високите алдехиди тогава?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Мар 2016, 16:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
Уважаеми колега. Причината за алдехиди в ракията след втора и трета преварка могат да са само тези, че ги е имало още при първата дестилация. Освен ако събраното като сирец(суровина) при първа дестилация е било с много нисък алкохолен градус, или е съхранявано в медни съдове, или пращината първоначално е ферментирала в медни съдове, или в самия казан, в който е изварявана след това. Медта също е катализатор за получаване на алдехиди.
Жълт цвят се получава, когато материалът закипи и излезе през лулата, на мен ми се е случвало при варене на кайсиева ракия, когато някакъв казанджия беше добавил морска сол преди варенето. При преварката, обаче, жълтият цвят изчезна. Явно при теб оцветяването се дължи на вече получените химически съединения, които няма как да се избегнат. А за главните букви няма защо да се сърдиш, подчертал съм ти основните правила за изваряване на ракия, ако не искаш и следващия път да си имаш ядове. Нищо лично.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Мар 2016, 22:57 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Тук всички съхраняваме в медни съдове.. ;) и ферментацията провеждаме даже...
Andrian10 написа:
. Явно при теб оцветяването се дължи на вече получените химически съединения, които няма как да се избегнат.
.
Съединения...няма как де се избегнат,ама никак :megagrin:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2016, 01:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Окт 2012, 23:46
Мнения: 45
Визирам жълтия цвят,а не алдехидите!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2016, 08:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
Меден дихлорид.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2016, 10:02 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Andrian10 написа:
Меден дихлорид.

Да бе...и от къде соли в джибрата...или солна киселина,която пък бавно успя да продухаш,че да имаш и катализатор???
В джибрата са органики,аз лично с никаквите си знания по химия не виждам как ще се образува CuCl2 при дестилацията..

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2016, 10:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
Знае ли се дали серпентината не е промивана със някакъв разтвор на солна киселина, каквито са съставките на съвременните миещи препарати? Оттам нататък, при кондензацията, се разтваря в спирт и вода. Впрочем, не си спомням разцветката на алдехидите и кетоните, може и те да правят белята. Общо взето, за да се проведе разследване, трябва да има поне първоначални данни. Иначе си говорим наизуст...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2016, 10:46 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Нужна е концентрация на солна...и катализатор за да се получи дихлорид.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2016, 11:32 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 868
Местожителство: Плевен
Не е ли възможно жълтия цвят да се дължи на някакви окиси по системата,след като не е ползвана дълго време?
Казана меден ли е?
Имах случай с непочистен преди варенето,неизползван дълго време меден казан и ракията тръгна синкава.
Но жълта :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима