Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 19 Окт 2017, 17:29 Дата и час: 19 Окт 2017, 17:29

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 35 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 14 Мар 2016, 21:56 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6434
Местожителство: София
ivan202 написа:
само не ми става ясно за що нивата на алдехидите са по-високи във втората проба (съответно втората преварка)
при положение, че втората преварка е направена веднага след първата...........


Ами защото :
ilu6a написа:
По време на самата дестилация алдехидите няма как да бъдат отделени, което обяснява по-високата им концентрация в преварката.

Преварката винаги е с по-малък обем...и някои неща могат да се концентрират така.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Мар 2016, 00:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Окт 2012, 23:46
Мнения: 93
Andrian10 написа:
Общо взето, алдехидите се получават при окисление на съответния спирт. Ацеталдехид се получава от окисляването на етилов спирт, формалдехид (мравчен алдехид) се получава от метиловия спирт, а нищо чудно да имате и фракция ацетон, който е най-простият от кетоните. От сивушните масла също се получават алдехиди и кетони. Причината е, че сте забавили първата дестилация на материала, и след алкохолната ферментация е продължило окисляването на всички присъстващи алкохоли до алдехиди и кетони. Тези процеси се избягват, като след приключването на ферментацията материалът се изварява ВЕДНАГА. Вече изварената ракия много по-трудно се поддава на окисляване и е по-безопасна за допълнително преваряване и употреба. Алдехидите и кетоните обикновенно са ОТРОВНИ, така че сами си решавайте какво да правите с получената смес. И следващия път изварявайте пращината НАВРЕМЕ!
Andrian10 написа:
Общо взето, алдехидите се получават при окисление на съответния спирт. Ацеталдехид се получава от окисляването на етилов спирт, формалдехид (мравчен алдехид) се получава от метиловия спирт, а нищо чудно да имате и фракция ацетон, който е най-простият от кетоните. От сивушните масла също се получават алдехиди и кетони. Причината е, че сте забавили първата дестилация на материала, и след алкохолната ферментация е продължило окисляването на всички присъстващи алкохоли до алдехиди и кетони. Тези процеси се избягват, като след приключването на ферментацията материалът се изварява ВЕДНАГА. Вече изварената ракия много по-трудно се поддава на окисляване и е по-безопасна за допълнително преваряване и употреба. Алдехидите и кетоните обикновенно са ОТРОВНИ, така че сами си решавайте какво да правите с получената смес. И следващия път изварявайте пращината НАВРЕМЕ!


Колега,успокои малко топката.Тези главни букви ми се струват назидателни!Аз си бера Стенлея през септември и не мисля че е грешно да се дестилира октомври.Правил съм и съм виждал и пролетни дестилации,но никога не съм виждал жълта ракия.Синя да!Изваряване ненавреме- не е тази причината!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Мар 2016, 08:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 163
:2thumbs:

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Мар 2016, 09:25 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6434
Местожителство: София
djza написа:
!Изваряване ненавреме- не е тази причината!

Е коя според теб е причината за високите алдехиди тогава?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Мар 2016, 16:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 146
Уважаеми колега. Причината за алдехиди в ракията след втора и трета преварка могат да са само тези, че ги е имало още при първата дестилация. Освен ако събраното като сирец(суровина) при първа дестилация е било с много нисък алкохолен градус, или е съхранявано в медни съдове, или пращината първоначално е ферментирала в медни съдове, или в самия казан, в който е изварявана след това. Медта също е катализатор за получаване на алдехиди.
Жълт цвят се получава, когато материалът закипи и излезе през лулата, на мен ми се е случвало при варене на кайсиева ракия, когато някакъв казанджия беше добавил морска сол преди варенето. При преварката, обаче, жълтият цвят изчезна. Явно при теб оцветяването се дължи на вече получените химически съединения, които няма как да се избегнат. А за главните букви няма защо да се сърдиш, подчертал съм ти основните правила за изваряване на ракия, ако не искаш и следващия път да си имаш ядове. Нищо лично.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Мар 2016, 22:57 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6434
Местожителство: София
Тук всички съхраняваме в медни съдове.. ;) и ферментацията провеждаме даже...
Andrian10 написа:
. Явно при теб оцветяването се дължи на вече получените химически съединения, които няма как да се избегнат.
.
Съединения...няма как де се избегнат,ама никак :megagrin:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2016, 01:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Окт 2012, 23:46
Мнения: 93
Визирам жълтия цвят,а не алдехидите!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2016, 08:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 146
Меден дихлорид.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2016, 10:02 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6434
Местожителство: София
Andrian10 написа:
Меден дихлорид.

Да бе...и от къде соли в джибрата...или солна киселина,която пък бавно успя да продухаш,че да имаш и катализатор???
В джибрата са органики,аз лично с никаквите си знания по химия не виждам как ще се образува CuCl2 при дестилацията..

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2016, 10:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 146
Знае ли се дали серпентината не е промивана със някакъв разтвор на солна киселина, каквито са съставките на съвременните миещи препарати? Оттам нататък, при кондензацията, се разтваря в спирт и вода. Впрочем, не си спомням разцветката на алдехидите и кетоните, може и те да правят белята. Общо взето, за да се проведе разследване, трябва да има поне първоначални данни. Иначе си говорим наизуст...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2016, 10:46 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6434
Местожителство: София
Нужна е концентрация на солна...и катализатор за да се получи дихлорид.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2016, 11:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1116
Местожителство: Плевен
Не е ли възможно жълтия цвят да се дължи на някакви окиси по системата,след като не е ползвана дълго време?
Казана меден ли е?
Имах случай с непочистен преди варенето,неизползван дълго време меден казан и ракията тръгна синкава.
Но жълта :nixweiss:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2017, 19:15 
Online
Аватар

Регистриран на: 07 Авг 2015, 21:26
Мнения: 66
Здравейте , и аз имам проблем с оцветена ракия. Реших да преварявам сливовата която сварих по рано тази година. Първия казан потече леко зеленикава , видя се като стана повече в кофата , в чаша не се вижда да е зелена. Днес измих и накиснах за 2-3 часа казана и серпентината и лулата със сода и гореща вода и после с оцет и сега пак тече зеленикава ! Казана се ползва често в този период и не беше ползван от петък когато сисварих джибрите с нормален цвят. Преди 10 дена щпак мих казана с лимонена киселина. Някой може ли да ми каже защо се получава така и може ли да се окисли за няколко дена неползване ? Охладителя седи на вън на двора и не се прибира , но няколко години го държа така за по няколко месеца и до сега съм нямал проблем. Ако при следващата преварка сложа сода на ракията дали няма да помогне да излезе бистра ?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2017, 19:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 1076
jentaro написа:
.... Днес измих и накиснах за 2-3 часа казана и серпентината и лулата със сода и гореща вода и после с оцет и сега пак тече зеленикава !

Първо промиваш с разтвор на лимонтузу /оцет/ и вода, и после неутрализираш със содата. От оцета се образуват зелени налепи по медта и после преминават в дестилата. По тази причина содата е последна. За неутрализация на киселината.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2017, 20:50 
Online
Аватар

Регистриран на: 07 Авг 2015, 21:26
Мнения: 66
Значи от там може да е проблема. А ако сложа вода сода и сол ида загрея докато потече има ли файда ? А някакъв начин/четка за серпентината някой да знае ?


Върнете се в началото
  
 
 [ 35 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: djjimmy66, jentaro, marinero_bg, nikolaypetrov, някой и 15 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима