Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 05:14

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Ракия от липа
МнениеПубликувано на: 14 Юни 2016, 08:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
Имал съм възможността няколко пъти да правя ракия от липов цвят. Липата обаче съдържа етерични масла и това затруднява по някакъв начин ферментацията. Вчера се сдобих с 25 кг цвят и реших да не бързам да го слагам в бидоните. Разстлах го и го оставих малко да изсъхне. Само че още се чудя колко време да го оставя да съхне. Не мисля да му давам повече от 2-3 дни. Другото което е, досега съм слагал само мая. Никога не съм слагал дрожди от аптеката. И въпроса ми е дали тези дрожди ще спомогнат за по-добрата ферментация спрямо маята? Очаквам съвети!

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от липа
МнениеПубликувано на: 15 Юни 2016, 00:17 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
То и акацията не пуска захар, но става хубава ракия /на мен поне ми харесва - пък и не само :D / Колкото до липата аз бих сварил само цвета като чай /щом има мазнини/, после махам цвета и добавям захарта и дрождите/маята. Ще иска и лимонтозу.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от липа
МнениеПубликувано на: 15 Юни 2016, 02:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 610
L34 написа:
Имал съм възможността няколко пъти да правя ракия от липов цвят.

Извини ме, но май си единствения който има "опит" с липата, и вместо да споделиш, задаваш въпроси.
Имам огромна липа в двора си, израснала от дънера на отсечена такава. Ако някой не вярва, ще снимам. Имаш ли представа какво представляват като обем 25 кг. липов цвят. Снимай и качи във форума да го видим разстлан.
Крайна къща съм. От мен започва голямо поле в едната посока, и планина към другата.
Сега, както е тръгнало, си мисля да пусна тема за ракия от глухарчета, може и да има не знам, а на по късен етап от борови шишарки, има ги в изобилие, за живовляк да не говоря.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от липа
МнениеПубликувано на: 15 Юни 2016, 09:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
Имам цял етаж от къща празен. На отговора ти какво представляват разстлани 25 кг - ами един приличен килим (поне на такова ми заприлича) :) Начина е същия, както от акацията, и както змея по-горе е посочил се получава наистина добра ракия (шишарките ги оставете на заден план). Първата година 2010 сложих в два бидона по 7 кг цвят и общо количество на материала 170 л. За 4 седмици захаромера падна под нулата, но продължаваше да си клокоти и това клокотене нямаше изгледи скоро време да спре. Опитах я на вкус и реших че няма какво повече да я чакам и ще пристъпвам към дестилация. Мисля че бях сложил 34 кг захар и изкарах някъде 27 л ракия (това по спомени). Следващата година бях сложил по-малко количество липа и захаромера на единия показваше 1, на другия съд 2% и падаше много мъчително. Единствения гаф, да изкарам значително по-малко ракия ми се получи на следващата 2012 г. От предвидените 28 л, ми се получиха някъде 17. Обаче причината беше в мен. В единия съд - 150 л бидон - 30 кг захар и общо количество на материала около 120 л. На всичкото отгоре го бях сложил на по-хладно място. Е концентрацията на захарния сироп определено е била много по-висока и до ден днешен не знам къде съм блеял че го бях направил така.
Снимки определено ще пусна, но ще са следващата седмица.
Сега следобяд почвам да ги действам нещата.

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от липа
МнениеПубликувано на: 16 Юни 2016, 09:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
pentco написа:
Имаш ли представа какво представляват като обем 25 кг. липов цвят. Снимай и качи във форума да го видим разстлан.
Съжалявам, че не можах да направя снимка, телефона ми пристига в неделя, а със сегашния снимки не могат да се правят. Питай ме после как се събират, щот разстилането беше по-лесната част. Още повече този етаж се пада трети и за да съм сигурен, че всичко ще е ок рекох да занеса бидоните именно там - на третия етаж, че е по-топло :datz: 4 бидоня - 470 л мат'рял. От 18:00 до 00:30 финиширах. Сутринта в 6:30 ги разбърках с една летва. Всичко ври стабилно. Обачеее има една приказка, че пилците се броят на есен. Та ще пиша как протича ферментацията. Надявам се да пратя и снимки, щот виждам че има съмнения.
Ааа и като си пиех пиенето естествено, докато се разправях с тази така неотложна работа ми хрумна следната мисъл: Така както съм ги сложил бидоните в къщата имам чувството че предпазват и от магии :lachtot:

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от липа
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2016, 12:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
Направих и снимки, но ми ги изкарва с голям размер - над 2 МВ, минах ги през пейнта и ги докара някъде до към 700 КВ. ще търся вариант да се намали размера. Всеки случай, както си купих цвета икономически не е изгодно, освен ако не си го набереш сам.

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от липа
МнениеПубликувано на: 27 Юни 2016, 11:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
Прикачени файлове:
222_opt.jpg

Прикачени файлове:
333_opt.jpg


На 10-тия ден захарността в различните съдове се движи от 5 до 6%. Ще пусна след няколко дни и снимка на цвета на течността в една чаша, тъй като ми направи впечатление едно нещо.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от липа
МнениеПубликувано на: 13 Юли 2016, 11:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
През 2010 г. цвета на материала беше като първата снимка (цвета на сварен липов чай). И този цвят съм го виждал само през 2010 г. При следващи пъти (и сегашния включително), няма и помен от такъв цвят. Прилича повече на бяло вино и то не с толкова плътен цвят. На какво се дължи тази разлика така и не мога да кажа. Имало различен вид липа - и някаква медицинска, която пък нямала мирис. Е тази която я сложих определено си миришеше стабилно. Не виждам обаче друга причина за разликата в цвета, освен ако вида липа не е бил различен.
Днес прави 4 седмици. Още преди 2 дни захаромера удари нулата. В събота, стига до позволява времето ще се дестилира. След 2010 г. ракия от липа в чист вид не съм правил. Варил съм я заедно с друг материал - вишни, компоти и каквото дал бог в казана. От 2010 ми е останала една бутилка и мисля да направя сравнение с това, което ще получа сега като резултат...


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от липа
МнениеПубликувано на: 13 Юли 2016, 14:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 610
По скоро на долната снимка цвета се доближава до липовия. Спомняш ли си 2010г. листата дали са били леко проядени от насекоми. Опитвам се да свържа по тъмния цвят с маната по листенцата, но нямам представа дали се образува и по тях, или е само по основните листа на дървото. Търси в тази насока, може да изскочи нещо.
Липите са много видове, но тук са разпространени основно три вида, и не ми се вярва да има съществена разлика в цвета на отварата.
Моята тази година не цъфна. Никога до сега не е пропускала, причини, само мога да гадая.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от липа
МнениеПубликувано на: 13 Юли 2016, 14:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
2010 г. цвета беше както си е когато вариш чай (първата снимка). Следващите 2011, 2012 и сега 2016 г. цвета е от втората снимка. Сега ще видя какво ще стане с аромата, защото тази от 2010 се изпи много бързо, дори от някои приятели, които попринцип не пият много :)

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от липа
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2016, 09:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
L34 написа:
Сега ще видя какво ще стане с аромата
В събота извадих 48 л и сега вечерта ми остана да варя още един казан. Страхотен аромат на липа (има си хас да е на нещо друго), обаче ракията не ми изглежда бистра на сълза, както обикновено. Това предполага, че не е зле да й се направи преварка, само че:

ilu6a написа:
...ама аз не правя преварки.

и аз ;)

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от липа
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2016, 09:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
L34 написа:
ракията не ми изглежда бистра на сълза, както обикновено
Мисля си, че причината са етеричните масла. Като добавя и по-продължителната ферментация (4 седмици и то в жегите), което предполага и известна загуба на рандеман, едва ли ще се захващам някога да правя ракия от липа. Всъщност за рандемана не мога да кажа със сигурност, от 98 кг захар излезнаха 72 л ракия на 55 гр. Както и да е, ако на някой му хрумне някога да прави 55 градусов чай и има какво да сподели, да заповяда :)

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от липа
МнениеПубликувано на: 21 Юли 2016, 17:54 
Offline

Регистриран на: 21 Окт 2012, 22:13
Мнения: 2
колега,както правиш липова ракия,можете да опитате да направите от цвят на магарешки трън,стига да има тръни .берат се цветовете с ножичка и ръкавица,невероятен аромат,мой приятел прави такава и казва ,че помагала за потенцията,на което не вярвам много ,защото аз като ударя 500-600гр. уиски,правя чудеса.Тая година съм решил да направя от мента,знам къде има ,направо за косене до еди язовир и ще пиша на есен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от липа
МнениеПубликувано на: 21 Юли 2016, 22:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2009, 02:36
Мнения: 151
Местожителство: София
Здравейте, L34,
Аз малко дилетантски да попитам: Защо казвате, че варите ракия от липа? Според мен, вие варите ракия от захарен сироп, а липата е само за аромат. Сравнително неотдавна научих, че има такива практики и се "вари" ракия от какви ли не треви и билки, които на практика не съдържат захар. Но явно на хората резултатът им харесва...

При това положение се чудя, защо не се вари алкохол от... примерно, жито и след това да се прави настойка с въпросните билки или в случая с липа, за да придобие желания аромат. Струва ми се, че ще е необходимо доста по-малко количество от "ароматизатора".

Моля, някой да обясни...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от липа
МнениеПубликувано на: 22 Юли 2016, 10:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
Qui-Gon Jinn написа:
При това положение се чудя, защо не се вари алкохол от... примерно, жито
Ами, тя пак е от захар, не от жито... Серго, в самото начало, когато почнах да правя ракия попаднах на един пост "Варил съм от акация, свирчовина, липа, магарешки бодил". Знаех че става от акация, а и за свирчовината също, но от другите две не бях пробвал. От магарешки бодил трябва да става, но още не съм правил.

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима