Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 18 Окт 2017, 02:53 Дата и час: 18 Окт 2017, 02:53

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Кайсии 2016
МнениеПубликувано на: 26 Юни 2016, 11:11 
Online
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 282
Мисля, че сега му е времето всеки да сподели къде и по колко могат да се намерят кайсии за ракия.
За сега берат само първо качество и него го продават на 1,50 близо до Тутракан.

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Кайсии 2016
МнениеПубликувано на: 27 Юни 2016, 09:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1114
Местожителство: Плевен
Казаха ми,че цената е 1,40 - 1,50 а цената за ракия е на половина.Многа пара.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Кайсии 2016
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2016, 13:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Сеп 2015, 21:15
Мнения: 51
Местожителство: BG-Sofia
Купих кайсия 1-во качество на 1.70 0т пазара в Люлин (София)
взех 100 кг . Сложих 55 литра вода и 26 кг захар. Чакането започна на 30 . 06 2016.
Като за първи път - без опит във варенето на кайсиева ракия постъпих боязливо, само със 100 кг.Сега, вече като съм ги сложил ме сърби да взема още 200 кг.
Та да да го нагодя за три казана (моят е 200 литров)


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Кайсии 2016
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2016, 14:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 163
Парите не ти ли се струват малко множко? Още повече, че чух за нектарини с добро качество цена 60 ст за кг...

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Кайсии 2016
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2016, 20:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Сеп 2015, 21:15
Мнения: 51
Местожителство: BG-Sofia
Резултата от кайсията е - от 100 кг кайсия 25 кг захар и около 60л вода извадих 18 литра ракия. 10 литра на 60 градуса и 8 литра на 54 градуса. Отсякох ракията на около 46-47 градуса.
Ароматна и хубава ракия излезе , бистра е като сълза. Това беше вчера . Днес 14 . 07 повторих процедурата и от казана изтече същото количество на същият градус. Втората кайсия взех в чували (мека за ракия) понеже беше мека , не съм чистил костилките . Отстраних ги непосредствени преди варенето. Разлика в двете ракии няма. :prost:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Кайсии 2016
МнениеПубликувано на: 16 Юли 2016, 21:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2015, 21:40
Мнения: 8
Местожителство: Враца
Здравейте и аз да се похваля . На 30 юни купих 80 кг кайсии топ качество леко меки на 1,50 за килограм . Тези който ми предлагаха за ракия бяха на 0,80 ст направо загнили и смачкани .Чистене от костилки ,с винтоверта и бъркалката станаха на каша ,5 грама КМБС след 45 кг захар и около 120 литра вода . След 2 часа дрожди и след това активатор . Един приятел ми прати от Англия рефрактометър мерене КЕФ пак мерене и захарност малко ,сложих още 5 кг захар и нещо нестава.Така го оставих до следващия ден и се загледах в този моден уред аз съм гледал температура в лявата скала .Извадих си стандартен захаромер с термометър и 24 часа след залагането имаше лека ферментация и показваше 20 захар .В помещението е постоянно 21 градуса и снощи 15 07 показваше точно 0 .Днес на казана тип колона изкарах 39 литра с среден градус 69.Вече всичко е в стъклени дамаджани . Има страхотен аромат . :megagrin:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Кайсии 2016
МнениеПубликувано на: 17 Юли 2016, 11:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 151
По принцип не е желателно да се слага КМБС в материал за дестилация, защото може да се появи миризма на сяра в ракията. Добре че не си сложил много. Достатъчно е като намачкаш кайсиите да имаш готова закваска от културни дрожди и те ще си превземат средата. Предварителното измиване на кайсиите, докато са цели, също помага, тъй като дивите дрожди са по люспите и повечето се отмиват.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Кайсии 2016
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2016, 10:10 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6422
Местожителство: София
Това с отмиването е вярно ,но в много малка степен...тоест ,това упражнение освен за добавянето на вода,за друго няма да помогне.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Кайсии 2016
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2016, 10:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2355
Местожителство: Пловдив
Лани крушите ги накиснах в слаб разтвор на серниста, после ги мих. Така би трябвало да има ефект...или поне се надявам :)


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Кайсии 2016
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2016, 20:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2015, 21:40
Мнения: 8
Местожителство: Враца
Днес не се стърпях и си разредих за проба ,с тоя аромат е направо елексир незнам при вас как е ,но на мен по ми харесва от мускатовата :cooler:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Кайсии 2016
МнениеПубликувано на: 29 Юли 2016, 19:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Сеп 2015, 21:15
Мнения: 51
Местожителство: BG-Sofia
Сипах си кайсиева , сипах си и мускатова ... Абе и двете ми харесват .. :lol:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Кайсии 2016
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2016, 20:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Юни 2016, 19:54
Мнения: 60
Местожителство: Аксаково - Варна
Винаги съм се чудил с какво се мези кайсиева ракия!? Пил съм доста ароматни кайсиеви ракии, ами не ми влизат с домати и краставици. Вкусовете ми се струват несъвместими.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Кайсии 2016
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2016, 21:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 934
Пробвай с нещо,което е расло "на кокал". Със сигурност ще ти допадне. :prost:

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Кайсии 2016
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2016, 09:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1114
Местожителство: Плевен
Мисля че писах някъде,може да се повтарям.Аперитив е предястие,което възбужда апетита,50 гр. алкохол с малко салатка.
Примерно.А не купа салата с половин кило ракия.Аз,салатата я ползвам да ми разкарва мършоляка,без значение какъв,който е МЕЗЕТО за ракията.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Кайсии 2016
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2016, 09:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 263
vnnaidenov написа:
50 гр. алкохол с малко салатка.
Примерно.А не купа салата с половин кило ракия.

Що ???? :?
Това го правя само ако много бързам за някъде, или ме чака сериозна работа....., иначе дори второто изречение ми изглежда силно ограничаващо..... :lol:

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
  
 
 [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима