Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 02:32

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 41 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Сливи 2016г.
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2016, 15:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
Предполагам, че ти е на мисъл дали ще бъде готова за посочения ден. Аз съм имал също подобни притеснения, когато съм записвал предварително. 24 дни би трябвало да са напълно достатъчни, разбира се зависи от температурите.

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливи 2016г.
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2016, 15:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2011, 16:12
Мнения: 7
Точно!!!
Ако има още някой с мнение, моля да сподели...
Благодаря! :respekt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливи 2016г.
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2016, 22:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2014, 22:09
Мнения: 71
Местожителство: Пазарджик
Здравейте колеги, аз имам един такъв въпрос - добре ли е на сливите да им се сложат ензими при ферментацията,ще даде ли това някакъв положителен ефект или...?!

_________________
Дебилна дружина планина повдига! ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливи 2016г.
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2016, 08:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Дрожди , дрожди ама за фруктоза трябва и тогава имате бърза и сигурна ферментация... Аз съм варил материал на 10-ина дена, като цялото село се изреди да гледа чудото... и как съм щял да се прекарам... Ензим трябва за богати на пектин плодове - ябълка, дюля, но тогава трябва и да се внимава с дестилацията. В общия случай почне ли ферментацията на такива плодове рано или късно алкохола и дрождите втечняват джибрата и от ензим може и да няма нужда, но това зависи и от допълнителни условия - течност, захарност, добавяне на захарен сироп, дрожди и т.н.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливи 2016г.
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2016, 09:22 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Ензима е за изваждане на повече аромати,а не толкова за втечняване.
Дрождите които ползваме ,не правят разлика между захарите,а гледат на тях като на въглехидратен източник. За да бъдем точни ензимът вета-D-фруктофуранозид-фруктохидролаза разгражда захарозата до глюкоза и фруктоза .Той се съдържа в големи количества в клетките на дрождите под общото название Захаромицети.
Тоест които и културни дрожди да вземете...те ще си преработят първо глюкозата и по-бавно фруктозата.
Аз поне не знам да има дрожди конкретно за фруктоза,тъй като и тя самата не се изолира лесно от захарта-пък и всички дрожди (по памет без два рода) ферментират бурно захарите в цялата им форма.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливи 2016г.
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2016, 10:42 
Offline

Регистриран на: 30 Май 2014, 15:05
Мнения: 1
Местожителство: София
Борсата на дружба 29/08 сливи за ракия 45 стотинки кг


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливи 2016г.
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2016, 10:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2011, 16:12
Мнения: 7
Колега L34, уж по нашите ширини жега го дават, дано да не се засере нещо. Силно се надявам да си втасат. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливи 2016г.
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2016, 15:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2013, 12:36
Мнения: 19
А удрят ли в кантара? :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливи 2016г.
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2016, 15:20 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Винаги...то с това е известна борсата в Дружба.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливи 2016г.
МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2016, 09:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2016, 15:58
Мнения: 10
Обикновено на пазарите има контролна везна, на тази борса дали също няма такава?
А инак тази цена е идеална.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливи 2016г.
МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2016, 13:05 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Еми ,какво като има...на никй не му пука.Няма на кого да се оплачеш.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливи 2016г.
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2016, 21:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Днес по пътя между добрич и кв. Рилци по пътя за Силистра се продаваха от градината сливи по 0,30 лв / кг. Не слязох обаче да видя какъв сорт и в какво състояние са...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливи 2016г.
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2016, 18:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Дек 2011, 13:02
Мнения: 14
Здравейте колеги .За да не отварям нова тема спешно искам да задам един допълнителен въпрос относно ферментацията. Възможно ли е сливите които заложих да са ферментирали за 7 /СЕДЕМ / дни без дрожди. Изчистих ги от костилките, смлях ги с бормашината, сложих им захарта 3/1 около 40 градуса, бърках ги 3 - 4 дни и на седмия ден ,на вкус леко кисело-горчиво, запалената кибритена клечка не изгасва, захаромера показва 0. До сега такова нещо не ми се е случвало. Да варя ли?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливи 2016г.
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2016, 18:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
temil написа:
Изчистих ги от костилките, смлях ги с бормашината, сложих им захарта 3/1 около 40 градуса....

Какво ще рече това около 40 градуса?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сливи 2016г.
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2016, 20:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Дек 2011, 13:02
Мнения: 14
.....40 градуса температура на разтвора...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 41 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима