Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 21 Окт 2017, 08:26 Дата и час: 21 Окт 2017, 08:26

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 45 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Сливи 2016г.
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2016, 21:06 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6451
Местожителство: София
Леле...това е прекалено,намери начин да я свалиш поне на 25 и при това бързо.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Сливи 2016г.
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2016, 22:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 1078
И аз това си помислих, но не е! :) Това е била температурата на захарния сироп, когато е смесен със сливите преди седмица. Щом захаромера показва нула значи, че ферментацията е приключила. Предполагам, че материала е бил навън. При мен при контролирана температура в помещение по-малко от 10-12 дена не ми е протичала ферментация.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Сливи 2016г.
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2016, 09:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Дек 2011, 13:02
Мнения: 14
Не, материяла е вътре в една барачка и може да се каже ,че температурата е била горе долу постоянна. Знаещи или опитни колеги, има ли и друго мнение или да тичам да варя.....


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Сливи 2016г.
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2016, 09:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2014, 22:09
Мнения: 71
Местожителство: Пазарджик
Колеги да попитам и аз нещо относно сливите...на 3 и 4 и на 9-ти септ.ги заложих,вчера проверих захарността и с рефрактометъра на първите ми показва 7%,а на тези от 9-ти 8% захарност.Премерих и с виномера,той обаче ми потъва до нулата,а джибрите продължават да бълбукат,особенно силно вторите.Температурата в помещението е 20 градуса и на джибрата е толкова,та на кое да вярвам в случая и как да ги определя точно когато са готови?

_________________
Дебилна дружина планина повдига! ;)


Последна промяна Bar_n на 20 Сеп 2016, 08:51, променена общо 1 път

Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Сливи 2016г.
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2016, 22:16 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6451
Местожителство: София
Просто изчакай,докато затихнат процесите-явно добре се развиват.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Сливи 2016г.
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2016, 21:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Дек 2011, 13:02
Мнения: 14
ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Изтървах ракията. Джибрите изварих след 11 дни и загубих. Ферментацията беше приключила на седмия ден И аз не вярвах на уредите ,но те се оказаха прави. Човек се учи докато е жив и накрая прост умира. :datz:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Сливи 2016г.
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2016, 22:11 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6451
Местожителство: София
Какво по-точно изтърва и загуби?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Сливи 2016г.
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2016, 07:15 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1120
Местожителство: Плевен
temil написа:
Джибрите изварих след 11 дни и загубих.

Какво си заложил,какво си очаквал и какво си изварил?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Сливи 2016г.
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2016, 15:14 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2016, 14:47
Мнения: 2
Утре ще варя и моите сливи. На 10 септември купих 200 кг сливи с добра захарност, добавих 20 кг захар и 80 л вода. До сега не съм купувал сливи, но тази година в троянския регион /Голяма Желязна/ сливи нямаше, а най-обичам сливова ракия, та се наложи да купя. Никога не съм мерил захарност на сливи и тяхното количество, защото винаги е имало сливи в изобилие, след полагане на съответните грижи. Ферментацията протече относително бързо в мазето. В сряда забелязах, че шапката на единия бидон започва да пада, което малко ме притесни, а във вторник захарността бе 1. Затворих всичко плътно, довечера ги насипвам в малки бидони и утре паля казана. Очакван добив 32 л ракия на 52 градуса / това са наблюденията ми от 10 годишно варене на сливова ракия в собствен казан/. Ако е в тези граници- значи всичко е протекло нормално, а ако има отклонения- пак ще я изпием.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Сливи 2016г.
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2016, 08:42 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2016, 14:47
Мнения: 2
Резултатът е добър. Сварих 36 литра ракия на 52 и останаха около 12-13 литра паток на 25 градуса за следващото варене. Всичко зависи от изходния материал- добра захарност на сливите, правилна ферментация и търпение и голям мерак при варенето.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Сливи 2016г.
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2016, 18:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2014, 22:09
Мнения: 71
Местожителство: Пазарджик
Ето и моя резултат от изваряването на около 50 кг. сливи,50 кг. захар и вода общо към 320 литра, се получи 40л.ракия на 61-2 градуса и патоки 10л. от 30-40 градуса. :)

_________________
Дебилна дружина планина повдига! ;)


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Сливи 2016г.
МнениеПубликувано на: 26 Юни 2017, 00:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Ное 2012, 11:21
Мнения: 26
Здравейте, господа.
Ползвам тази тема за един въпрос относно сливите.
Имам две дървета в двора. Вече започват да зреят и да падат. Събирам падналите и ги сипвам в бидон. Така до пълното узряване на плодовете и съответно одрусването на сливите, минава определено време и в бидона се събира определено количество, да кажем две-три кофи. Това количество, в хода на натрупването му, започва да загнива. Удачно ли е да им сипя захарен сироп /примерно половината от плануваното/ и да си ферментират и после да добавя цялото количество сливи плюс втората половина захарен сироп?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Сливи 2016г.
МнениеПубликувано на: 26 Юни 2017, 11:02 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6451
Местожителство: София
За 10кг материал не разсипвай останалия.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Сливи 2016г.
МнениеПубликувано на: 26 Юни 2017, 20:34 
Online
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 567
Местожителство: Варна
Не слагай падналите плодове в бидон! Постели един найлон или друго на сянка и там слагай падналите плодове след като си им махнал костилките (не на купчина разбира се). Те ще си съхнат постепенно и няма да загниват или да тръгват не желани ферментации. По този начин можеш да събираш дълго време напълно узрелите и окапали плодове, без никакви проблеми. Когато всичко окапе, слагай в бидона, добави изпарилата се вода и действай както искаш. Със захар или без захар. С дрожди или без дрожди. Това го пиша от личен опит, две години подред.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Сливи 2016г.
МнениеПубликувано на: 26 Юни 2017, 22:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Окт 2016, 10:02
Мнения: 65
Местожителство: Майнатаун
Здрасти колега. Аз слагам всичкото предвидено количество захар 8-9 кг захар на 60 л бодонче с малко вода. Събраните и очистени слагам вътре. Заради високата захарност не тръгват никакви процеси. Плътно захлупено да не мухляса. Като събера всичкия плод, регулирам нужната захарност с водата. Дрожди и газ. От 2 години нищо загнило.
Успех.

_________________
Places change, faces change, live is so very strange.


Върнете се в началото
  
 
 [ 45 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: gibi13, marinero_bg, румен 60, vnnaidenov, ZMeyGorianin и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима