Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 13:50

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 85 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2016, 12:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Авг 2016, 20:16
Мнения: 11
Местожителство: София
На Дружба пред борсата, мерло, каберне, димят на 0.90; памид на 0.70,
много продавачи, но всички бият през кантара, по инфо от вътрешен човек
имайте предвид , като обработвате. гледайте заетия обем не платените килограми :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2016, 14:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2016, 10:59
Мнения: 8
В Търговище продават червеното на 1лв. а бялото 90ст.
Доста висока цена!
Ще поизчакам малко, белким падне цената :)
Иначе направих малко винце от асмата каквото обрах ;)


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2016, 17:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Дек 2015, 18:28
Мнения: 19
Аз ще взимам мерло от Бошуля на 80 ст от познати. Там няма удари в кантара и гроздето е винаги екстра качество.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2016, 18:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
То и аз да се оплача:) Купих сто килограма мерло и каберне. По лев килото, ама като безплатна екстра ти го смилат и махат чепките с италианска машина. И оттам нататък май изядох дървото. Ферментирах си го по всички правила на изкуството, и, понеже не обичам вино, реших да изваря материала на ракия. Прецедих само бистрото, излезе около 50 литра без джибрите. Преварих го на специалния казан, със всички теманета, накрая получих 5,5 литра спирт на 84 градуса и около 8 литра патоки на 40°. Дотук добре, ама след разреждане на стотина грама от дестилата до 45 градуса и опитване, все едно че пия неохладена водка. Нито аромат, нито вкус на грозде, нищо общо с ракията. Виж, комшията я хареса, каза че толкова чисто нещо не бил пил никога.... Сега се чудя да залагам ли джибрите, или да ги дам на прасето.... Или да почна да варя пак на стария аламбик, че поне да прилича на ракия....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2016, 19:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Хм, направи си второ вино и го свари на стария, боен аламбик. Поне хубава ракия да пиеш, нищо че ще да е от петиот.

И моите доставчици от Лесово са тук, но обявяват безумна цена от 1 лев. Дори за димята. Това е абсурд. Били го купували по 0,85. Ма не ми се вярва.
Предлагат ми мерло, ама кръстоска между мерло и каб Совиньон, обаче пък хич не ми хвана доверието. Твърда, жилава ципа, месеста сърцевина. Аромата нещо не като на мерло... Странно грозде с една дума. Е, със сигурност не е отело, но странно.

Иначе Живан даде координати в Славовица. Благодаря му за което. Това е на има няма 80 км от София. Но цената за червените е 0,80 лв, за белите - димят, ркацители и памида - 0,50. Което е къде, къде по-приемлива цена.
Утре ще го прозвъня. Ще видим. Не бързам.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2016, 20:07 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 685
Andrian10 написа:
Или да почна да варя пак на стария аламбик, че поне да прилича на ракия....

Абе, лека-полека,ще оценим стария изпитан алембик,пък за прасетата остава ароматната вода от вече ползваната колона.Както е казал народът: Риза се глади с ютия.С камък не става. ;)

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2016, 20:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 624
Хубав гроздов материал, дори и аз не варя в режим спирт, дето съм малко откачен на тая тема. Но колкото и да е, не вярвам да не е останал някакъв аромат. Следващия път, в такъв режим мускат отонел.
А на комшията май от тази с коджито не си давал.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Последна промяна pentcho на 20 Сеп 2016, 20:49, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2016, 20:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Авг 2016, 20:16
Мнения: 11
Местожителство: София
И аз изчаквам. Ако някой има нормален продавач в рамките на 80 км от София и има желание да сподели :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2016, 21:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Юни 2016, 19:54
Мнения: 51
Местожителство: Аксаково - Варна
И аз изчаквам нормална цена край Варна. Сега на зеленчукова борсата най-евтиното е памид и ркацители на 70ст. (през седмицата е на 65ст), което ми се вижда много. Няма да се прави вино за това ми трябва ниска цена и добра захарност.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2016, 09:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
Предишни години съм варил на аламбик, като отлежи в дъбови бъчви 5-6 години, става по-добра от коняк, ама пак си губи вкуса на ракия. Май към мерлото и кабернето все пак трябва да се добави някакъв ароматичен сорт, поне десетина-двайсет процента. А зърненият алкохол, даже и този с кодзито, си има своите предимства, като цена и качество. Само дето лятото не е сезон за зърно, а за плодове. Сега съм вече на тема сайдер, калвадос и други есенни забавления. А, и няколко варки бира съм запланувал:)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2016, 10:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Лично съм правил ракия от каберне совиньон и домашно алиготе, след внимателна дестилация на аламбик имаше много хубав аромат и вкус, свако ми още я приказва тая ракия, пък е много капризен. Вярно не е аромата на мускат или врачански мискет, но като я подушиш с нос нямаше как да сбъркаш какво имаш отпред.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2016, 13:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Сеп 2012, 12:20
Мнения: 78
На пазара в Люлин, зад пощата:
-Каберне-27,6
-Шефка-18,11
-Х. Мискет-17,94
Измерено по Брикс след смилане на по 100кг. материал, във лаборатория на лазерен рефрактометър.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2016, 14:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Мар 2015, 16:59
Мнения: 77
Местожителство: София
Цитат:
На пазара в Люлин, зад пощата:

В кантара как ти се струват количествата, изглеждат свестни хора, но все пак...усеща ли се удряне :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2016, 19:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Сеп 2012, 12:20
Мнения: 78
Мисля, че не лъжат с кантара, ама за захарността ме излъгаха. Казаха, че всичко е 24-26, то се оказа само Каберне-то читаво. Ходих да купувам и захар, че от купажа дето направих се получи 20,6.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2016, 19:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
biohazard написа:
На пазара в Люлин, зад пощата:
-Каберне-27,6
-Шефка-18,11
-Х. Мискет-17,94
Измерено по Брикс след смилане на по 100кг. материал, във лаборатория на лазерен рефрактометър.


Ще споделиш ли кабернето на колко се харчи? :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 85 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима