Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 23 Ное 2017, 05:43 Дата и час: 23 Ное 2017, 05:43

Часова зона: Европа/София




 [ 4 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2016, 14:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2010, 20:35
Мнения: 179
Здравейте, колеги :) Имам следната питанка. Разполагам с 300 кг миналогодишни джибри с чепките и се чудя какво да ги правя. Ако реша да отделя чепките дали ще изветрее? Или да разредя материала с вода, захар и дрожди след като отделя колкото мога чепки, за да ферментират наново и така да варя....? :skeptisch:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2016, 16:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2014, 11:58
Мнения: 82
Разполагам с 300 кг миналогодишни джибри с чепките и се чудя какво да ги правя. Ако реша да отделя чепките дали ще изветрее?

Зависи,как са съхранявани... ако не са били затворени,да нямат достъп до кислород може и да се получи защото в другия случай вкисват.Ако са вкиснали и имат характерната миризма на оцет-на боклука.
Ако са сухи джибри и са отлежали толкова време не си струва да се занимаваш.По принцип е желателно да се махат чепките.Това се прави още при смилането на гроздето.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2016, 16:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2010, 20:35
Мнения: 179
bajidani написа:
Разполагам с 300 кг миналогодишни джибри с чепките и се чудя какво да ги правя. Ако реша да отделя чепките дали ще изветрее?

Зависи,как са съхранявани... ако не са били затворени,да нямат достъп до кислород може и да се получи защото в другия случай вкисват.Ако са вкиснали и имат характерната миризма на оцет-на боклука.
Ако са сухи джибри и са отлежали толкова време не си струва да се занимаваш.По принцип е желателно да се махат чепките.Това се прави още при смилането на гроздето.


Знам, че се махат при смилането, но тогава имах други проблеми и набързо се смачка, отдели се и си вря като бяло вино - без джибрите....По принцип са запечатани във бидони и са стегнати с обръчи :?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2016, 17:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2014, 11:58
Мнения: 82
Знам, че се махат при смилането, но тогава имах други проблеми и набързо се смачка, отдели се и си вря като бяло вино - без джибрите....По принцип са запечатани във бидони и са стегнати с обръчи :?


За да намалиш риска да не се получи- пробвай с малко материал.Ако всичко е наред с ферментациата може да направиш по-голямо количество.
Може да погледнеш и тази тема-http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?t=172


Върнете се в началото
  
 
 [ 4 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима