Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 23:37

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2009, 18:04 
Offline

Регистриран на: 06 Окт 2009, 16:39
Мнения: 5
Здравейте,ракиджии!И аз реших тази година да си направя ракия, но съм нов в занаята и реших да се допитам до вас,които с какво може да помага.Взех 500 кг.бяло грозде,смелих го,показа захарност 17%,сложих 50 кг. захар и 150л.вода и започна едно бъркане докато не падна захарноста.Така!Тези дни мисля да съм казанджия.Та въпроса ми е:трябва ли да махам чепките,като слагам джибрите в казана или не???


Последна промяна sokolev на 10 Окт 2009, 16:50, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2009, 18:10 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Естествено!
Всичко се филтрува (чепките, семките, джибрите...) . Вари се само бистър материал.
Иначе има опасност от "загаряне".

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2009, 16:38 
Offline

Регистриран на: 06 Окт 2009, 16:39
Мнения: 5
добре,значи няма проблем ако сега ги махна,защото казват,че вече са напоени и така се търпели някакви загуби.Вярно ли е това? :?И само загарянето ли е причината да се махат или има и друга?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2009, 16:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
sokolev написа:
добре,значи няма проблем ако сега ги махна,защото казват,че вече са напоени и така се търпели някакви загуби.Вярно ли е това? :?И само загарянето ли е причината да се махат или има и друга?

Да-така е,махай ги ще имаш загуби,но ползите ще са повече.
Не само загаряне е причина да се махат,в чепките има много танин от това ракията е по-остра и груба. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2009, 16:48 
Offline

Регистриран на: 06 Окт 2009, 16:39
Мнения: 5
много благодаря за отговора. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2009, 16:57 
Offline

Регистриран на: 06 Окт 2009, 16:39
Мнения: 5
дайте идея как да прецедя само бистър материал.Някои ако го е правил на етапа който съм аз да помага. :roll:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2009, 17:17 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
Т`ва че непрекъснато се откриват НОВИ ТЕМИ, които МНОГОКРАТНО са обсъждани НЕ Е добър признак за форума.
Това на вниманието на Админа.

На питането- отговор:
Вземаш 1-2-3 сита с намаляващ отвор и започваш да прецеждаш, и пак и пак, и пак- докато ти хареса.
И като отлежи няколко дена с маркуче на пръчка над нивото на утайката източващ само бистрото.
И тогава в казана.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2009, 17:48 
Offline

Регистриран на: 22 Юли 2009, 19:52
Мнения: 16
Местожителство: wv. tarnovo
Здравейте, да не пускам нова тема ще питам тук: И аз съм новобранец в правенето на ракия, току що събрах асмата излезе около 100кг. грозде намачках го отделих чепките до колкото можах, след около час мерих захарността 16градуса сега трябва да слагам захар,мая и лим.киселина ама по колко


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2009, 18:24 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
Пример :
Имаш 100 литра налична течност с 17 % = 0,17
Искаш да е 20 %= 0,2
0,2 минус 0,17 = по 0,03 на литър
Това 0,03 са 30 тридесет грама ЗАХАР за литър /Да не усложнявам с едни 8 % / =
100 по 30 = 3000 грама = 3 килограма захар.
Но ще трябва да я разтвориш в най-малко /=х 4,5/ още 10,5 литра вода , та общо да стане 13,5 литра разтвор.

В твоя случай не ти достигат 0,04 до „ИДЕАЛНИТЕ= 20%”
Но имаш проблем:
не знаеш колко литра ти е мъстта.
Можеш да я измериш/прецениш и по гореописаният модел ..........

Мая може и да не слагаш.
В гроздето си има достатъчно „мая”
Не съм привърженик и на лимон.кис. ЩОТО ПРАВИ РАКИЯТА ЛЮТА


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2009, 18:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Добре , но да попитам , защо да не разствори захарта в мъстта , без вода , не може ли ?

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2009, 18:53 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
Може.
Който му се преизчислява и ЗДРАВО разбърква да го прави.
А с какво „ВЪНШНАТА” вода се разбичава от „ВЪТРЕШНАТА” = тази в сокът ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2009, 19:08 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
valentor написа:
Не съм привърженик и на лимон.кис. ЩОТО ПРАВИ РАКИЯТА ЛЮТА

:o Да не би да бъркаш лимонената с оцетната киселина? Защото лимонената не преминава в дестилата, а и опазва правилното протичане на ферментацията...

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2009, 19:16 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
Може.
Откакто слагах лим.киселина в житото и ракията беше лютива съм се отказал от всякаква добавка на кисало в разтвора за ферментация + обилно засипване със сода преди изваряването


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2009, 19:22 
Offline

Регистриран на: 22 Юли 2009, 19:52
Мнения: 16
Местожителство: wv. tarnovo
Мерси valentor разбрах значи 1кг.захар за 1градус а за маята и лим.киселина някой ще ми каже ли нещо да слсгам ли и колко за 100-110кг.материал


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2009, 04:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
valentor е прав и не е прав за лимонената киселина, ако правиш материал от зърно и захар наистина пречи но там дрождите са от хлебна мая, а за гроздето ако правиш джиброва ракия примерно имал си 200кг. грозде източил си 100л. за вино, там може да добавиш 15кг. захар и 60л. вода там е задължително да сложиш от 7-15 пакетчета лимонтозу защото винените дрожди обичат киселото /те живеят в такава среда/.
При случая на rifad няма смисъл да се добавя лимонтозу за 3кг. захар. ,който ще се разтворят в шарата за вдигане на захарноста. Когато се слага захар допълнително за вдигане количеството на ракията и се добавя вода 4л на килограм захар вече е добре да се добави от 5 до 10 гр. лимонтозу за кг. захар в зависимост от киселината на гроздето, ако е висока по малко лимонтозу.
valentor а пък това де не слагаш сода преди да вариш направо си е грешка, при висока киселинност на материала какъвто е от гроздето ракията излиза кисела.
За добавянето на хлебна маята към плодове и грозде разваля вкуса и аромата на джибрите. Но ако правиш ракия от зърно, захар и вода няма как, трябва да се сложи.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: SCO12 и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима