Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 05:37

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2016, 12:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Окт 2010, 19:39
Мнения: 30
Местожителство: Бургас
Здравейте, Колеги!
Ще Ви помоля да ми разясните един въпрос. Преди да го задам доста четох, но някои неща не са ми напълно ясни.
От доста години си правя сам ракията. Залагам материала в сините 120 литрови бидони и понеже са ми на ранчото ходя през 2-3 дни да ги разбърквам. Знам че трябва по-често, но нямам такава възможност. И въпреки всичко изкарвам сносна ракия.
Тази година няма да имам възможност поне 8-10дни да се занимавам с джибрите, защото ще съм извън къщи. Ще заложа джибрите, ще ги разбъркам на другия ден и изчезвам. Вино не правя. Всичко отива за ракия.
Посъветвайте ме какво да направя. Четох в различни форуми за потапяне на шапката, но не разбрах това за вино ли се отнася или за джибри за ракия. В друг форум се споменава, че даже и да е потопена шапката пак трябвало да се бърка.
Моля Ви за съвет!
Д


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2016, 14:30 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
При условие че няма да те има 8 -10 дена ...се тая.
Просто затвори сравнително плътно...така ,че С02 да излиза с трудност.Поне да няма силно окисление.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2016, 15:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Ако няма да се наглежда, потопена шапка е за предпочитане според мен. Пак може да прегрее, но вероятността за вкисване е по-малка.
Мужду другото, интересно ще е да споделите как и колко често бъркате потопена шапка.
Аз източвам няколко кофи, освобождавам шапката, прибърквам, пак затискам и си връщам обратно източеното. Ама някой може да е измислил и по-мързелив начин :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2016, 15:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
бай Танас написа:
Ама някой може да е измислил и по-мързелив начин
Вкарвам маркуч в бидона и надувам с уста :megagrin: :lachtot:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2016, 16:17 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Не се ли разбрахме за потопената шапка?
Бърка се колкото и другата...а файдата е просто по-големия контакт на люспите с мъстта.
Аз го правя сутрин и вечер...но за виното-за дестилатите до сега с потопена шапка не съм процедирал...Не виждам смисъл.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2016, 16:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
Бидоните по възможност да са напълнени догоре (до капака), като трябва да си наясно, че няма възможност шапката да се надига повече.

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2016, 17:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
И аз карам на открита шапка за ракията. Ама тая година мисля да пробвам потопена. Все ми се струва, че излишно вкарваме кислород при бъркането на откритата шапка.
Освен това си прегрява повече откритата - за няколко часа се повишава температурата в средата на шапката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2016, 17:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
L34 написа:
Бидоните по възможност да са напълнени догоре (до капака), като трябва да си наясно, че няма възможност шапката да се надига повече.
Олеле, колега вие наистина сте за ''форумни бисери''.Как ще напълниш бидона до горе нали при бурната ферментация се запенва
и половината джибра ще изскочи да те търси. :shock:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2016, 20:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Окт 2010, 19:39
Мнения: 30
Местожителство: Бургас
Колеги, засега нищо не разбрах. Или по-точно разбрах, че така или иначе трябва да разбърквам, което в случая няма как да се случи. Може би трябва да отложа брането като се върна, ако не го обере някой друг...

Въпреки всичко по-добре ли е ако все пак имам възможност да го бъркам по-често да му потапям и шапката?
Благодаря!
Д


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2016, 21:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Според мен с открита шапка за 8-10 дни ще стане на оцет. Кислород, висока температура, нисък % алкохол и оцетна бактерия - налице са всички условия за оцетна ферментация.
Ако е наложително брането, аз бих го сложил с потопена шапка и на воден клапан да не го кацат винарките.
ПП. Стандартен воден клапан може и да дойде малък за бурната ферментация. Може шлаух с по-голямо сечение в кофа вода. Или завиване на бидона с найлон и леко пристягане, така че да излиза свободно CO2 но да няма достъп за винарки, щото през леко похлупен съд гьотере си влизат.
Сега се сещам и за друг вариант, стига да имаш възможност. Пресоваш джибрата до сухо, прежалваш я и залагаш само сок по технология за бяло вино.
Едит: Сухата джибра можеш да консервираш със захар, като се върнеш да я възбудиш и така да си вземеш макс рандеман.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2016, 22:53 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Бай Танасе,като затваряш бидона почти плътно-няма такова окисление,още по малко винарки,а ацетобакторите от високите нива на СО2 по време на ферментацията просто няма как да се развият.
Разбира се ,трябва да прецениш до къде ще се вдигне шапката,да останат 10см до капака макс.
Глупости, като това да се пълнят до горе бидоните ,трябва да се слагат в тема:
"Какво не бива да правим"

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2016, 10:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Според мен и повече от 10 см да остане над шапката, няма лошо. Именно заради защитния слой CO2. Много е полезен най-вече при капризни материали, склонни към лесно окисляване - круша, ябълка.
Иначе, ферментацията върви по-интензивно, когато има джибри/люспи в мъстта. Когато е само сок е по-кротичко. Та затова си мисля, че ако не се бърка толкова дни, в шапката ще остане почти суха джибра, отдолу вероятно ще се закроти, съответно и CO2 ще е малко и е възможен достъп на кислород ако не е плътно затворено.
Ама това е частен случай и само гадаем. Ако някой е оставял заложен материал без наглеждане, нека сподели :prost:

Едит: Възможен е и друг "сценарий" при открита шапка без бъркане. Шапката пресъхва и ферментацията в нея спира, а отдолу продължава и завършва. Още един + за потопена шапка.


Последна промяна бай Танас на 03 Сеп 2016, 11:26, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2016, 11:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Окт 2010, 19:39
Мнения: 30
Местожителство: Бургас
Колеги, в една от темите бях видял голям бидон 1000 л открит, без капак със система за потапяне на шапката. И яко вреше.
В същото време казвате, че трябва да няма кислород. Разбирам, че трябва да е с капак.

Разбъркването има за цел да намокри шапката, да я потопи и да уравновеси температурата в обема. В същото време се вкарва и кислород.

Къде точно е истината?

И да си повторя въпроса от по-рано: Въпреки всичко по-добре ли е ако все пак имам възможност да го бъркам по-често да му потапям и шапката? Т.е. да си играя ли да правя скари и да се чудя как да ги държа потопени в материала?

Д


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2016, 11:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Виж горе дописах...
Алкохолната ферментация е анаеробен процес. Кислород е нужен за размножаването на дрождите. При вкарване на излишно количество кислород "отглеждаш" повече дрожди, отколкото са нужни за дадения обем.
При бялото вино ферментацията върви на воден клапан.
Капака на оня съд го няма заради снимката :lol: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2016, 11:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Според мен ако няма някой които да ги бърка поне
два три пъти през периода на отсъствие по добре да изчака.
''Потопена шапка'' няма да спаси положението в това топло време, само бъркане му е 'майката'.
Пс не може ли да помолиш някой комшия там да ги наглежда. :nixweiss:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Последна промяна MONI BARONA на 03 Сеп 2016, 12:19, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима