Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 22:15

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2016, 18:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
бай Танас написа:
................Мужду другото, интересно ще е да споделите как и колко често бъркате потопена шапка.

Ако имам възможност първите дни през бурната ферментация бъркам по 3 пъти на ден. Иначе само сутрин преди работа, и вечер след работа. Не преточвам нищо. Бидона винаги е плътно загънат с найлон и стегнат с ластик /от тези с кукичките - за багаж които са/. Отвивам найлона и хубаво разбърквам да вкарам кислород първите дни и пак загъвам. Така докато падне шапката. Като се преработи и захарта - веднага дестилирам. Имам едно комбинирано уредче захаромер-виномер и с него измервам да се ориентирам. Като покаже захарност -0, виномера показва 12 алк. гр. Толкова му е скалата.
Ако съм поставен в ситуацията на dimovdid, щях да постъпя по следния начин: Пресовам джибрите до сухо и подготвям за ферментация само сока /като за вино/. Затварям плътно бидона /да не е пълен догоре :) /и с едно маркуче правя воден клапан в 3 литров буркан пълен до половината с вода. В този случай според мен това е най-сигурния начин. Все пак 10 дена са много време.

ПП: Бай Танасе, извинявай! Не вникнах във въпроса :datz: , ама знаеш днес как съм. Не съм с потопена шапка, а плаваща.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2016, 18:39 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Само сока,прави пяна по 30-40 см...а и повече.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2016, 18:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Да, и ако е топло със сигурност ще е повече пяната. 1/3 от съда трябва да е свободен.
Ама като че ли изглежда най-читав вариант в такава ситуация.
Аз съм залагал с потопена шапка без наглеждане и не се прецака. Ама беше в темперирано помещение. В жегата си е рисково, както писа Мони.

ПП. Иво, много си подранил бре :megagrin: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2016, 11:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
L34 написа:
Бидоните по възможност да са напълнени догоре (до капака),

Да и...
L34 написа:
като трябва да си наясно, че няма възможност шапката да се надига повече.
Идеята беше да допълни съдовете, след като е видял докъде се е вдигнал материала, да са напълнени по-близо до капака. Капаците сравнително плътно затворени. Колко ще се вдигне пяната е божа работа, но на закрито помещение няма да се вдигне много.
MONI BARONA написа:
''Потопена шапка'' няма да спаси положението в това топло време, само бъркане му е 'майката'.
Да се изясним, бъркането ще ги спаси от вкисване ли?
dimovdid написа:
Колеги, засега нищо не разбрах.
Ами не само ти. Не се изхожда от презумпцията, че човек се нуждае от бърз отговор, съвети, предложения, които да водят до конструктивни решения. А някои се впускат във витиевати фрази и фермани.
При залагане на бидоните по гореспоменатия начин, за първите няколко дни няма да стане нищо. Сега, какво ще стане за 8-10 дни не мога да кажа.
Не ми става ясно от темата, защо се бърка шапката. За мен лично се бърка единствено за да се омокря шапката. При засъхване на шапката е възможно да се получат и някакви плесени (отново споделям какво мисля).

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2016, 12:23 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Поредното омазване от L34...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2016, 13:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Цитира себе си и сам си отговаря, :lol: което ме навежда на мисълта че е объркал
няколкото ''НИКА' с които влиза да маже по форума.
L34 написа:
Капаците сравнително плътно затворени. Колко ще се вдигне пяната е божа работа, но на закрито помещение няма да се вдигне много.
:lachtot: :lol: :lachtot: Туй е поредния бисер в които вече намеси и Божията прокоба.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2016, 15:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Окт 2010, 19:39
Мнения: 30
Местожителство: Бургас
Колеги, на този етап реших да направя няколко скари от 2 см дъб, захванати с видии от неръждавейка. Ще използвам декоративна полиетиленова мрежа, върху нея скарите, притиснати по някакъв начин и да видим какво ще стане.
Мисля,че не е проблем ако са от дъб. Нямам неръждаема ламарина.

Мисля първите 2-3 дни да ги разбърквам, а след това притискам и оставям докато се върна.
Д


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2016, 15:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
След 2-3 дни джибрата ще е горе и ще ти е трудно да притиснеш. Ако имаш кранове, източи по 2 кофи, наложи скарите и върни сока. Ако нямаш, опитай предварително да източиш сок отдолу с маркуч, за да имаш после сок без джибра за отгоре. Заками добре или подпри към тавана.
Дават го облачно, май ще изкараш късмет :thumbs1: :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2016, 14:34 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
аз бъркам първите четири пет дни по два пъти на ден но когато е на привършване ферментацията или по веднъж на ден или почити спирам затварям капака и така може би пет,шест дни докато дойде време за изваряване ... това грешно ли е


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2016, 18:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Окт 2010, 19:39
Мнения: 30
Местожителство: Бургас
Колеги, това са скарите, които направих. Винтовете не са стегнати докрай, за да са подвижни и да се вкарват в бидона.
Прикачени файлове:
20160912_131501-.jpg

Прикачени файлове:
20160912_131647-.jpg

Прикачени файлове:
20160912_131616-.jpg



Това е след като са поставени в бидоните. Е изскочиха няколко зрънца отгоре, но мисля че не е фатално. Бидоните са малко по-пълни, за да се заклини скарата в стесняващата се част. По този начин мога спокойно да си затворя капаците отгоре.
Преди това, в началото на експериментите бидоните бяха по-празни и по никакъв начин не можах да задържа скарите потопени. Пробвах със заклинване, но клиновете приплъзваха и не ставаше. Да подпирам с греда в тавана-не става. Долях от другаде джибри до това ниво и мисля, че се получи желания резултат. Джибрите вече си врът усилено и надали нивото ще се качи повече, за да прелее. Поне така се надявам.
Споделих с Вас моята идея и ако я харесате използвайте я със здраве!

Прикачени файлове:
20160914_124117-.jpg
Прикачени файлове:
20160914_124130-.jpg




Поздрави!


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2016, 21:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
имаш едно голямо браво! Respect! :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2016, 20:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Дек 2007, 16:29
Мнения: 62
Местожителство: из форумите
Всеки с течение на времето си изработва свой начин на действие. И си го харесва повече от другите способи.
Та да кажа аз как процедирам.Допреди 3-4 години си слагах отгоре на 20 см. от горния край на трите бидона шапка от изрязани подходящи части от ламиниран паркет. Притисках ги с някакви приспособления, затварях капака, но не слагах скобата. Уж да не искат наглеждане. Оказа се, че въпреки това от притеснение за резултата, на седмица отварях системата, разбърквах и пак затварях. Омръзна ми и накрая сега процедирам по следния начин: по на 3-4 дни слагам на бормашината бъркалка, от ония дето ги използват майсторите за разбъркване на теракол. За трите бидона са нужни разбъркване на джибрите само 4-5 минути и според мен си е добре хем разбъркваш хем наглеждаш състоянието на джибрите. :zauf2:

_________________
По-добре корем от БИРА, вместо гърбица от РАБОТА
-----------------------------------------------------------------------------
Идеалният човек не пие, не пуши, не прелюбодейства и ... не съществува.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2016, 15:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2016, 10:59
Мнения: 8
Аз така потапям шапката:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2016, 20:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Окт 2010, 19:39
Мнения: 30
Местожителство: Бургас
След 8 дни...
След 8 дни без надзор всичко е наред. Дефакто ги разбърквах първите 4-5 дни. Сега материала е горчив, без привкус на кисело и захарта е 0. Но явно още не са преврели, защото като махна скарите шапката си изплува. Минали са 2 седмици откак ги заложих.

Заложих пак скарите, поставих капаците без да ги пристягам със скоби и сложих добре стегнат найлон отгоре.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2016, 22:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 92
Местожителство: София
На мен материала ми от Мискет заложен преди 2 седмици е готов за варене, но искам да пека на новия казан, който още не е готов. Нямам стари патоки от грозде, а само плодови и не искам да го мешам. Затворих плътно бидона със скобата и е на воден клапан, за да не изфирясва алкохола. Дали не трябваше да го прецедя от джибрите първо или и така може?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима