Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 05:26

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2016, 21:23 
Offline

Регистриран на: 10 Авг 2010, 17:04
Мнения: 12
Местожителство: Ямбол
Здравейте колеги. Доста се порових но никъде не намерих отговор на това което искам да Ви попитам и затова ще пусна нова тема.
Става дума за смокини които съм заложил в два бидона с вода и захар в съотношение 1 към 4 на 01,09,2016 г. Тук по нашия край материала за плодовите ракии става за 15-16 дни/захарността пада на нула/ и трябва да се вари. Днес на 08,09,2016 г заложих нови 3 бидона със материал пак от смокини в същото съотношение вода захар и очаквам да са готови за варене към 25,09,2016 г. Въпросът ми е следния :
Мога ли да запечатам добре първите два бидона след като станат готови за варене за да ги сваря наведнъж с вторите в общ голям казан или да ги варя поотделно двете партиди понеже ще имат разлика от 8 дни една от друга. Дали ще е голяма загубата от това че ще ги затворя за 8-9 дни, понеже е плодов материал все пак и не трае много на изчакване до колкото знам. Моля ако някой колега е варил ракия от смокини или има представа да пише за да зная как да постъпя най добре.
Благодаря предварително


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2016, 23:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
От смокини не съм варил,но мисля че няма да е проблем да ги затвориши и да изчакаш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2016, 09:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
Можеш да изчакваш колкото искаш, стига да съхраняваш готовия за варене материал в хладилник, желателно при нула градуса. Или да долееш със патоки от предишна ракия, с което да вдигнеш алкохолния градус поне до 22-25°.
В противен случай рискуваш материала да получи кисела жилка, което, освен че е неприятно, може и да вкара нежелани фракции на алдехиди и кетони във винасата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2016, 09:30 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Аз пък си мисля ,че за 10-15 дена нищо няма да се случи и нищо да не добавяш-само затвори сравнително плътно.
Разбира се литър два етилов спирт или патоки ще са една застраховка.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2016, 09:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Затваряй и си върши работа.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2016, 23:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Окт 2012, 23:46
Мнения: 45
Аз не разбрах от въпроса нито колко литра са бидоните,колко плод е и колко захарен сироп 4 към 1 в бидон?Ако плода е
много,а сиропа малко като нищо ще започне да вкисва.Зависи бидоните къде са-на слънце,сянка или в затворено помещение.
Мисля че литър или два етилов спирт,а още по малко патоки няма да предодвратят вкисването на бидон на 100 л бидон със 75 литра материал примерно.По-сигурно е човек да застрахова.
Не съм варил материал от смокини,но не мисля че е по-различен от друг плодов материал.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2016, 14:33 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
djza написа:
Мисля че литър или два етилов спирт,а още по малко патоки няма да предодвратят вкисването на бидон на 100 л бидон със 75 литра материал примерно.

2 литра спирт повдигат с 2гр материала,което е достатъчна бариера за асетобакторите,чиято идеална среда е 6-8% материал.
Гаратирам ,че няма да се вкиснат на този етап...дори и да не добавя нищо-достатъчно е само да ги затвори така,че да има газова възглавница отгоре.За 10-15 дена няма да се развие нищо,ако материала на този етап е здрав.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2016, 21:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Окт 2012, 23:46
Мнения: 45
Ако материала на този етап е здрав-съгласен съм ! :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима