Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 22 Окт 2017, 09:52 Дата и час: 22 Окт 2017, 09:52

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2016, 21:23 
Offline

Регистриран на: 10 Авг 2010, 17:04
Мнения: 12
Местожителство: Ямбол
Здравейте колеги. Доста се порових но никъде не намерих отговор на това което искам да Ви попитам и затова ще пусна нова тема.
Става дума за смокини които съм заложил в два бидона с вода и захар в съотношение 1 към 4 на 01,09,2016 г. Тук по нашия край материала за плодовите ракии става за 15-16 дни/захарността пада на нула/ и трябва да се вари. Днес на 08,09,2016 г заложих нови 3 бидона със материал пак от смокини в същото съотношение вода захар и очаквам да са готови за варене към 25,09,2016 г. Въпросът ми е следния :
Мога ли да запечатам добре първите два бидона след като станат готови за варене за да ги сваря наведнъж с вторите в общ голям казан или да ги варя поотделно двете партиди понеже ще имат разлика от 8 дни една от друга. Дали ще е голяма загубата от това че ще ги затворя за 8-9 дни, понеже е плодов материал все пак и не трае много на изчакване до колкото знам. Моля ако някой колега е варил ракия от смокини или има представа да пише за да зная как да постъпя най добре.
Благодаря предварително


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2016, 23:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1120
Местожителство: Плевен
От смокини не съм варил,но мисля че няма да е проблем да ги затвориши и да изчакаш.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2016, 09:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 147
Можеш да изчакваш колкото искаш, стига да съхраняваш готовия за варене материал в хладилник, желателно при нула градуса. Или да долееш със патоки от предишна ракия, с което да вдигнеш алкохолния градус поне до 22-25°.
В противен случай рискуваш материала да получи кисела жилка, което, освен че е неприятно, може и да вкара нежелани фракции на алдехиди и кетони във винасата.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2016, 09:30 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6453
Местожителство: София
Аз пък си мисля ,че за 10-15 дена нищо няма да се случи и нищо да не добавяш-само затвори сравнително плътно.
Разбира се литър два етилов спирт или патоки ще са една застраховка.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2016, 09:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1120
Местожителство: Плевен
Затваряй и си върши работа.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2016, 23:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Окт 2012, 23:46
Мнения: 95
Аз не разбрах от въпроса нито колко литра са бидоните,колко плод е и колко захарен сироп 4 към 1 в бидон?Ако плода е
много,а сиропа малко като нищо ще започне да вкисва.Зависи бидоните къде са-на слънце,сянка или в затворено помещение.
Мисля че литър или два етилов спирт,а още по малко патоки няма да предодвратят вкисването на бидон на 100 л бидон със 75 литра материал примерно.По-сигурно е човек да застрахова.
Не съм варил материал от смокини,но не мисля че е по-различен от друг плодов материал.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2016, 14:33 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6453
Местожителство: София
djza написа:
Мисля че литър или два етилов спирт,а още по малко патоки няма да предодвратят вкисването на бидон на 100 л бидон със 75 литра материал примерно.

2 литра спирт повдигат с 2гр материала,което е достатъчна бариера за асетобакторите,чиято идеална среда е 6-8% материал.
Гаратирам ,че няма да се вкиснат на този етап...дори и да не добавя нищо-достатъчно е само да ги затвори така,че да има газова възглавница отгоре.За 10-15 дена няма да се развие нищо,ако материала на този етап е здрав.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2016, 21:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Окт 2012, 23:46
Мнения: 95
Ако материала на този етап е здрав-съгласен съм ! :2thumbs:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2017, 20:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Юли 2017, 19:33
Мнения: 3
Здравейте колеги !
За да не отварям нова тема си позволявам да пиша тук .
Заложих 1000 кг кайсии (предполагам ,че без костилките са около 900) ,250 кг захар в 1000 л вода.Кайсиите са смляни ,като при процеса са махнати костилките.Използвах и дрожди закупени от специализиран магазин(съжалявам че не запомних какви,но тогава все още не бях изчел достатъчно теми от форума).Към днешна дата болшинството от бидоните са готови(чакам още 3-4 бидона).Проблемът е ,че като записвах дата за казана за такова количество нямаше свободна преди 4.08 т.е. след 20 дни. Как да запазя материала до тази дата? В няколко теми прочетох ,че консервирането с алкохол помага.Но не ми стана ясно колко и кога,как и т.н.
Преди малко слязох в мазата да проверя-патоки нямам ,но имам 100 л ракия от вино чакаща ред за буре.Ако сложа от нея колко и как ?
По груби сметки(от специализираният магазин ми казаха,че трябва да вдигна алк.% до 20 за да запазя материала от вкисване) това прави около 4 л ракия на 100 л материал.
Очаквам помощ дали е правилна сметката и как да ги сложа,след това да разбъркам ли и вс. което се сетите.
п.с. Ако има и друг начин или предложения не се колебайте да ми ги напишете .
Благодаря предварително на всички ! :prost:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2017, 21:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 934
Не си хаби ракията,а запечатай добре бидоните. Не ти остава много време до дестилирането.

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2017, 21:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 151
Според мен, не си разваляй хубавата ракия! Етиловия спирт от аптеката е 8лв литъра. Както е написано по-горе - 2 литра спирт на 100л материал. Пресипи тези бидони, при които е приключила бурната ферментация, така че да са пълни почти догоре, иначе ще имаш загуби дори и да са херметизирани, което е задължително ако ще престояват 20 дни. Ако са непълни бидоните, алкохолните изпарения се събират отгоре и като отвориш капака, всичко заминава навън. Моя скромен опит показва, че при кайсиите, загубите при отлагане на дестилацията са най-големи, но това се дължи може би на по-топлото време в този период от годината.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2017, 23:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 934
Добър съвет,но едно парче найлон с поставен върху него 3-4 см. пясък сложен върху джибрите ще ти спестят разходите за спирт ;)....и затвори бидоните. :)

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юли 2017, 16:45 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6453
Местожителство: София
Спирт.
За пясъка забрави.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юли 2017, 17:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 934
7 бидона по 2 л. спирт по 8 лв. = ...над 100 лв. :shock: Май по добре добави ракия....

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юли 2017, 18:22 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6453
Местожителство: София
Нека не забравяме,че тези 100лв в спирт не се губят,а ще излязат във вид на ракия. ;)

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 28 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима