Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 10:39

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 51 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2016, 11:27 
Online
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 90
Местожителство: София
Аз досега не съм правил ракия само от грозде, но сега съм решил да направя именно такова. По четено из форума всички хвалят най- много ракията от Мускат отонел, но в София минах на 3 места и такъв сорт няма, може би е късно за него- незнам. Качил съм бидони в багажника на комбито и след работа ще мина да взема Хамбургски мискет, би трябвало и от него да се получи добра ракия.
Моля за мнение на по- опитните колеги- само Мискет ли да заложа или да направя купаж с друг сорт грозде? Не искам да мешам с друго грозде, за да мина по- евтино, а за да търся по балансиран вкус и аромат. Преди 2 седмици изпих 1л Мускатова само от Мускат без друг сорт и аромата ми се стори прекалено силен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2016, 11:39 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
като чета явно си и ти на моето мнение мускат отонела е прекрасно грозде за ракия но не на всеки му харесва силният аромат на ракията но това е друга тема ...
хубав червен мискет примерно на цена около 0,6/0,7 лв. добре обработен в последствие и правилно изварено ще ти даде много добра ракия на хубава цена и в последствие едно 7/8 месеца в добро буре и си имаш екстра продукт.
разбира се,ако бюджета ти позволява може да купажираш с мускат или друг ароматен сорт примерно врачански мискет .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2016, 12:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 673
Всичко е въпрос на вкус,както е казало кучето..... :lachtot:

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2016, 13:13 
Online
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 90
Местожителство: София
Няма такава цена на Хамбургски мискет в София. Цената му навсякъде е по 1,2лв/кг. Но както писах не ми е проблем закупуването на по- скъпо грозде, аз ще взема 200кг, не тонове. Целта ми е мека ароматна ракия, но не толко натрапчива като миризма. Мисля си да пробвам 150кг Мискет към 50кг Памид и след 2-3 месеца ще пиша за резултати от купажа :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2016, 17:26 
Offline

Регистриран на: 15 Сеп 2016, 15:26
Мнения: 1
Колеги, забравяме прекрасния местен сорт Димят, от него се правеха дестилатите за прекрасните български коняци в Преслав. Аз съм правил няколко години подред ракия от Димят, която след година - две в 5-6 зареждане на дъбово буре се превръща в едно запомнящо се питие.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2016, 21:53 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
gizdo007 написа:
Няма такава цена на Хамбургски мискет в София.

ika говори за червен мискет...това не е Хамбургски мискет...
Освен това на борсата в Дружба се намира на 90ст.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2016, 22:29 
Online
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 90
Местожителство: София
Ilu6a,
явно обикаляш по борсата в Дружба... Пиши актуална цена на Мерло и Каберне там. Аз патих 2014г. откъм килограми там и не ходя, но на другите места тези сортове са по 90ст/кг. Интересно ми е на борсата каква е цената?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2016, 22:55 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Пак толкова 0,80...ако взимаш 3-400

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2016, 06:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Сеп 2016, 21:51
Мнения: 20
Местожителство: Кричим
Малко да повдигна темата,мискет..мускат...само от това ли става хубава ракия?
Аз например смесвам ЧАУШ и ЦАРИЦА...еми става супер джак пот


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2016, 07:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
feniks написа:
мискет..мускат

Това е Мерцедеса.Иначе,хубава ракия става от всякакво грозде,стига да знаеш как да преминеш правилно през всички етапи на производството и.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2016, 16:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2016, 18:12
Мнения: 6
Тази година за първи път направих от варненски мискет директно за ракия. Стана страхотна ракия, много ароматна, много мека и пивка.
По мое лично мнение е по-добра от мускатовата, но това е по-скоро въпрос на вкус.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2016, 19:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 673
vnnaidenov написа:
Това е Мерцедеса.

Когато се прави ракия от мискетов сорт грозде /Хамбургски,Врачански,Русенски,Варненски, Отонел и др./ ракията става с уникални вкусови качества,но по рандеман Мискет отонела няма равен на себе си.Както знаеш от десертните сортове грозде също се дестилира много качествена напитка,но колко сок има в тях? И защо не са актуални за тази цел? Затова Мискет отонела е Мерцедеса.Защото дава от 22 до 26 литра ракия на 100 кг материал при това без захар.Случва се в по-лоши години тези литри да не бъдат достигнати но......и от природата зависи. :)

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2016, 13:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Сеп 2016, 21:51
Мнения: 20
Местожителство: Кричим
Съгласен съм с вас,но ако пращината ти е със 20-22 гр.захарност аз вадя па 10-12 л. ракиджос
:nixweiss: как ги изкара тези 20.... и косур литра от това количество джибра
:? странно ми е някак си


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2016, 13:44 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Отонела често е със захарност около и над 24%...та от там идва разликата.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2016, 19:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 673
feniks написа:
Съгласен съм с вас,но ако пращината ти е със 20-22 гр.захарност аз вадя па 10-12 л. ракиджос
:nixweiss: как ги изкара тези 20.... и косур литра от това количество джибра
:? странно ми е някак си


Търси проблема или в пращината или в казана.Ако от грозде с нормално захърност не изкараш около 20 л има някъде проблем.Ферметация ?Дестилиране?......

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 51 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: GunGod и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима