Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 04:34

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2016, 09:07 
Offline

Регистриран на: 15 Сеп 2016, 14:32
Мнения: 2
Малко предистория:
Ракията е чиста винена (Памид). Проблема според мен е в помещението за ферментация - влажно леко с мухъл ...... та виното според приятели стана добро ( доста изпиха ) но според мен с лек привкус на спарени чорапи ( явно от плесента ). Не ме упреквайте --- Ти не знаеше ли и така нататък- такива са били условията в момента а ракия варя от 30 години. Та от това вино излезе 150 литра НО ракия със сладък вкус.Казана е холандски с рефрактационна кула. Мислех че след отлежаване 1 година и огризване ще изчезне сладината --- но не.Направих преварка в обикновен казан само на нея пак същото. Тази година пробвах с джанков материал добавих разредена до 12-15 градуса ракия да се огризе и доферментира ако има нещо но сега имам още 50 литра ракия със сладък вкус макар вече доста притъпен но ме дразни много.Вече ми се оформя мисъл че това не е сладост а аромат със сладникав привкус но знам ли.... В нета никъде няма инфо за сладка ракия ........а като алкохол е толкова мека и пивкааааааа само да не сладни ( става за греяна на свинска панахида ама нямам полкова прасета). Приемам всякакви съвети за преработка само да не е пак преварка..... Благодаря предварително на всички които се отзоват :help:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2016, 10:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
Няма как захар дасе изпари, да мине през лулата и да ти подслади ракията. Сладкият вкус се дължи на спирта, който сладни, и на патоки, които имат "благ" вкус. Пробвай да я подържиш в дъбово буре, да се огризе, или в стъклен съд с трески от дъб, ще придобие конячен вкус. Навремето във винзаводите на гроздовата добавяха захар за по-мек вкус, не че я правеха от грозде де. Но поне беше от джибри. Преварката няма да ти помогне, във всеки случай.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2016, 10:28 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1107
Местожителство: Дупница
Някой ще благоволи ли да ми обясни какво означава "огризване" ?! Защотото аз съм огризвал кочан варена царевица , но не ми стана ясно кой огризва ракията или пък тя се самоогризва?! :nixweiss:
Освен това не разбрах и какво си отгризва...

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2016, 12:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
По нашия край "огризване" на ракията означава омекотяване на вкуса и присвояване на чуждия вкус, в случая на дъбовото буре. Т.е. отлежаване. Аз казвам ли ви нещо, като именувате пуйката "мисирка", котката- мачка и мишките- поганци:)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2016, 15:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Andrian10 написа:
мишките- поганци:)

Из Добричко и казват паткани :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2016, 17:15 
Offline

Регистриран на: 15 Сеп 2016, 14:32
Мнения: 2
Както съм писал по горе след 1,5 години отлежаване сладостта не намаля нито на силния градус нито на разредената на 45 градуса нито след преваряване и отлежаване 1 година още. А за сладостта на спирта с висок градус познат ми е не е това. Ще пробвам с малко количество да го филтрирам през дървени въглища или активен въглен да го докарам до чист спирт и с друга джибра да се превари но това след 2-3 дни ще пиша за ефекта .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2016, 17:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 597
Колега opium, гледам вариш в холандски казан, алкохола и след отлежаване пак сладни, да не би да дестилираш "джанка". :lol: Шега.
А сериозно, дай снимка да видим какво е холандски казан.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2016, 23:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
opium написа:
А за сладостта на спирта с висок градус познат ми е не е това.

Не е точно така. Например при вината спиртът придава слъдък привкус.
Установено е, че при 32 грама спирт на 1 литър вода се образува водно-спиртен разтвор, който сладни на вкус, при това без да се усети специфичния вкус на спирта.
Установено е също, че сладко и кисело взаимно се маскират. Памидът дава бедни на киселини вина. Възможно е и ракията от памид затова да се усеща по-сладка.

ПП. Това при положение, че изключим ферментация в грешна посока и/или реакция на конгенери с охладителя (ако е меден) защото някои медни соли също създават усещане за сладост


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима