Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 09:56

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2016, 13:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2016, 23:01
Мнения: 4
Здравейте.Нов съм във форума и имам един въпрос . Взехме с колегата 400 кг грозде със захарност 25, смляхме го на машина която и отделя чепките,разпределихме го в 6 бидона по 120 л. и сложихме по 10 кг. захар,10 пакетчета лимонена киселина, 40л вода на бидон.Вече 4 дена не започва ферментацията.Какво да го правя,как да го лекувам?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2016, 13:44 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1120
Местожителство: Дупница
Ами като ще го лекуваш първо му премери температурата! :lol:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2016, 14:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Дек 2015, 18:28
Мнения: 19
Колко му е захарността след като сложи захарта и водата?

Къде го държиш?

Ти сигурен ли си, че е било 25 захарност? Мерил ли си я или търговеца така ти каза?

Направи го на 22 захарност и ще тръгне или си купи дрожди.


Последна промяна boci на 02 Окт 2016, 14:17, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2016, 14:15 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1120
Местожителство: Дупница
boci , сметни я сам!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2016, 14:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Дек 2015, 18:28
Мнения: 19
Сметни я ти! Как да сметна нещо, което не съм видял как е заложено? Как е разтворил захарта - дали я е разтворил добре! С колко материал е напълнил всеки бидон и т.н. Като гледам поста на човека сигурно му е за пръв път. Дали въобще е мерил захарността, или мачкай гроздето, слагай вода и захар и си готов... Не знам и къде го държи - в топло помещение или на двора, примерно.


Има си захаромер за тая работа, слагаш вода и захар и мериш. Моето тръгна след 10 часа, откакто го заложиш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2016, 15:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
rrooccoo написа:
в 6 бидона по 120 л. и сложихме по 10 кг. захар,10 пакетчета лимонена киселина, 40л вода на бидон.
Много е тази киселина. :shock: По принцип се слага
мах.едно пакетче на десет литра вложена вода, а може и изобщо да не се слага.., не е фатално.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2016, 16:19 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1120
Местожителство: Дупница
Аз въпроси не задавам , особено такива на които може да си отговоря сам. Излишно е да питаш каква е захарността , след като имаш достатъчно данни да си я сметнеш сам.
Мони , вярно че е сложена киселина в повечко , но при тази захарност на гроздето бъди сигурен че киселинността му не е в нормите . Киселинността , дори да е висока в случая не е проблем.
Както казах на болен човек се мери температурата , ама boci май не разбира от намеци. Дано поне колегата да ме е разбрал. И жалко че не е сложил дрожди , макар че проблемът не е в това.

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Последна промяна msergiev на 02 Окт 2016, 17:14, променена общо 3 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2016, 16:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Дек 2015, 18:28
Мнения: 19
Аз разбирам какво имаш предвид, но колегата ако е начинаещ, няма да те разбере.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2016, 18:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2016, 23:01
Мнения: 4
Гроздето е сложено по 65 кг на бидон,захарта е разтворена идеално с топла вода докато не остане и едно зрънце неразтворено,захарноста я мерих лично с обикновен захаромер 25 и продавача каза, че е толкова,материала стои на сянка в гараж.Захарноста не сме я мерили след слагането на захарта и температурата не сме мерили.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2016, 18:11 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1120
Местожителство: Дупница
Добре де , не ти ли стана ясно че е крайно време да премериш температурата?! :prost:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2016, 18:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2016, 23:01
Мнения: 4
Материала не е при мен,сега звъннах на колегата да я премери,каза че сега като ги е бъркал са започнали да врат.Дано се получат нещата


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2016, 20:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2016, 23:01
Мнения: 4
Захарноста е 24 след като са почнали да врат,температурата 20 градуса


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2016, 21:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Апр 2014, 19:41
Мнения: 12
Колега,какъвто и материал да заложиш,разбъркването е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО първите 3-4 дни,говорим за материал за ракия,пък и сега температурите не са вече летни ,така,че може би ден -два по късно може да заврът.
Казвам го от опит,не приключвам годината с по-малко от 150-200л. ракия в зависимост от берекета ,всичко това от собствената градина. :2thumbs:
Наздраве на всички! :saufen:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2016, 16:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Окт 2014, 19:16
Мнения: 11
Местожителство: София
И аз имам леки трудности със започването на ферментацията. В събота сложих 400 кг. на 21 захарност и вече втори ден не тръгва. Дали е добра идея довечера да го сгрея с един бързовар и на каква температура е най-добре да е. Също се чудя, дали да не повиша и захарността. Иначе материала е в мазето на 15 градуса на въздуха.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2016, 16:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Вдигни околната температура


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: bogdan_stg и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима