Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 14:29

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2009, 18:25 
Offline

Регистриран на: 16 Окт 2009, 17:45
Мнения: 2
Колеги помагайте, от големия студ ми спря ферментацията на джибрите на 10-тия ден. Преместих ги на по-топло, ама как да им възобновя ферментацията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2009, 20:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Първо мери захарноста, ако са на по топло ще тръгне пак ферментацията. Джибрите за ракия или вино са.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2009, 20:45 
Offline

Регистриран на: 16 Окт 2009, 17:45
Мнения: 2
Доста работи изчетох по форума. Измерих ги, захаромера потъна до ръба, което ще рече около 3-4 захарност, т.е има някаква, защото на вкус не се усеща.
Надявам се да протече тиха ферментация до окончателно ферметиране. Напълних едно шише и го оставих на топло, ако започне да прави балончета, мисля да загрея 4-5 литра от джибрите и да ги разбъркам за да подновя ферментацията. Казаха ми, че е възможно и от захарта, която сложих да са ферментирали по-бързо, в смисъл че е протекла много по-бурно ферментацията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2009, 08:09 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
venelingp написа:
.... спря ферментацията на джибрите на 10-тия ден.....

Приключила е бурната ферментация.
Сега чакаш още 3 седмици или повече


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2009, 13:16 
Offline

Регистриран на: 05 Окт 2009, 08:48
Мнения: 6
При мен също от студа се получи спиране на ферментацията на джибрите!
Имам възможност да ги подгрея, но миналата година стана така и те се вкиснаха. Дадох ги на един специалист, който след двойна преварка, заедно с други пращини изкара някаква ракия. Не съм я пробвал още, но само при близването от шишето, нещо не ме впечатли!
Материала за които говаря е смес от няколко сорта грозде и е около 40 кг.. Има мерло и димят, има и незнайни за мен два сорта, много близки до мерлото. Тях съм наследил от една асма и се грижа за съществуването им. Има и по няколко кг. от бял и черен отел, растящ в почти диво състояние из мястото край вилата. Захарноста беше малко по-малко от 23 по китайския захаромер и аз сложих още 1 кг. захар - така да си има!
В първите дни тръгна леко ферментацията и захарноста започна да спада. Сега я няма никаква! Обаче и стана много студено - около 15-16 градуса. А преди това беше около 20!
Понеже минаха 13 дни от залагането, мисля да го държа още десетина дни и да прецедя самотока от пращината за тихата ферментация. Сега видях, че джибрите са паднали на дъното?!? Дали е от студа или така трябва да е не знам!

Имам въпрос?
Мога ли в прецедения материал или по-късно, да прибавя 2-3 вида стари вина, които имам някъде около 4-5 литра. Те не са вкиснати, но имат вече една кисела жилка, тъй като са миналогодишни.
Мисля и да прибавя малинов или смокинов сироп, за да стане виното малиново или смокиново. Лятото пих едно смокиново вино от производител, който предлагаше продукцията си в двореца в Балчик. Разприказвахме се на темата и той каза, че най-важното при такива добавяния на сиропи е утаяването и избистрянета на виното. Особенно при смокините, ставало по специална технология, която естествено не пожела да разкрие?!?
Аз ще пробвам, щото за проба пари и акъл не се искат, а и нищо да не излезе ще си го пия и ще споменавам майката на некадърния производител!!!
Ако някой може да помогне със съвети - давайте, не ме жалете!

Митко Пенов


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2009, 18:26 
Offline

Регистриран на: 18 Окт 2009, 08:53
Мнения: 2
Колеги при това променливо време ми спря ферментацията на джибрите ,помогнете как да я възообновя. :explode:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2009, 21:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Колеги,оплаквате се от спряла ферментация,но не пишете какъв е материала-за вино, ли за ракия ли ,с каква захарност е заложен,при какви условия и т.н.
То стана като при доктора:
-Абе, докторе нещо не ми е добре.
-Какво по-точно?Някъде боли ли ли Ви?
-И аз не знам,ама не е на добре!!!! :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2009, 14:58 
Offline

Регистриран на: 05 Окт 2009, 08:48
Мнения: 6
Моя материал е за ВИНО!
:datz: Вчера ме хванаха братята и взех, че го прецедих от джибрите! :datz: :datz: Излезе около 25 л. Има достатъчно тиня и предполагам, че за 20-30 дни ще се утаи достатъчно.
Мога ли да го прехвърля през това време в друг съд, т. е. да го откаля, а то пак да си прави тихата ферментация!?!?
:lachtot: Пак да попитам - Мога ли да сложа в него стари вина ??? ( Без да го развалям разбира се? )


Митко Пенов :prost: :sauf:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2009, 18:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Пенов написа:
Моя материал е за ВИНО!
:datz: Вчера ме хванаха братята и взех, че го прецедих от джибрите! :datz: :datz: Излезе около 25 л. Има достатъчно тиня и предполагам, че за 20-30 дни ще се утаи достатъчно.
Мога ли да го прехвърля през това време в друг съд, т. е. да го откаля, а то пак да си прави тихата ферментация!?!?
:lachtot: Пак да попитам - Мога ли да сложа в него стари вина ??? ( Без да го развалям разбира се? )


Митко Пенов :prost: :sauf:

Изчакай да мине тихата ферментация,калта след това ще е на дъното така че ще съчетаеш 2в1 претакане и откаляване,и нямаш грижи.
Защо ти е да слагаш други вина в него?,може да го развалиш.Ако смесваш само след тихата ферментация ,пробвай малко количество за експеримент. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2009, 22:16 
Offline

Регистриран на: 05 Ное 2008, 20:27
Мнения: 24
Спре ли ферментацията - съда веднага на топло и малко мая за хляб, че най-лесно се намира. Ферментира до 10-12 алкохол. Така ми се върти в главата. Абе ще свърши работа.

_________________
От всички зеленчуци, най-обичам суджуци.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2009, 18:05 
Offline

Регистриран на: 07 Ное 2009, 14:06
Мнения: 1
Здравейте и от мен, колеги !
Варя гроздова /винена/ ракия от много години. За пръв път обаче тази година имам проблем. Материалът - около 700 кг. грозде /мускат отонел и мерло/ бе заложен преди 60 - 40 дни /заради разликата в зреенето на гроздата/. На първите седмици от залагането на двата сорта сложих общо 100 кг. захар в съотношение 1: 3,5 - 4 към водата за разтвора. Тогава не съм мерил общата захарност поради липса на ареометър.
В момента в повечето съдове джибрата вече пада и е на 0 или много близко, в други 2 - 3 съда е на 1- 3 захарни градуса, но имам 2 проблемни бидона със захарност 10 % по Брикс /вече измерени с професионален захаромер с термометър/. Учудва ме, тъй като съдовете бяха при еднакви условия, а в същото време съм запазил казан за след 2 седмици.
Една от предполагаемите причини за мен бяха 10-дневните ниски температури, при които температурата на пращината трайно падна до 8 - 9 градуса по Целзий и очевидно ферментацията спря.
По принцип съм против използването на катализатори като хлебна мая, ускорители, ензими или др. заради спорния ефект и последствия /най-вече дъх в сварената ракия/.
Ако някой може да ме посъветва какво да правя ще съм благодарен. От 2 дни започнах да топля проблемните съдове, в които вдигнах постоянната температура на материала до 15 -17 градуса, а и затоплянето на времето ми помага, но все още няма видим и отчетен от уреда ефект.
Какво да правя ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2009, 19:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
niki24 щом вече си стоплил материала остава да му вкараш и кислород зада се размножат дрождите пробваи с претакане сутрин и вечер или вземи една бъркалка за теракол и с дрелката разбърквай материала. Ако можеш да намериш винени дрожди също ще ти помогнат.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2009, 20:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
niki24 написа:
Здравейте и от мен, колеги !
Варя гроздова /винена/ ракия от много години. За пръв път обаче тази година имам проблем. Материалът - около 700 кг. грозде /мускат отонел и мерло/ бе заложен преди 60 - 40 дни /заради разликата в зреенето на гроздата/. На първите седмици от залагането на двата сорта сложих общо 100 кг. захар в съотношение 1: 3,5 - 4 към водата за разтвора. Тогава не съм мерил общата захарност поради липса на ареометър.
В момента в повечето съдове джибрата вече пада и е на 0 или много близко, в други 2 - 3 съда е на 1- 3 захарни градуса, но имам 2 проблемни бидона със захарност 10 % по Брикс /вече измерени с професионален захаромер с термометър/. Учудва ме, тъй като съдовете бяха при еднакви условия, а в същото време съм запазил казан за след 2 седмици.
Една от предполагаемите причини за мен бяха 10-дневните ниски температури, при които температурата на пращината трайно падна до 8 - 9 градуса по Целзий и очевидно ферментацията спря.
По принцип съм против използването на катализатори като хлебна мая, ускорители, ензими или др. заради спорния ефект и последствия /най-вече дъх в сварената ракия/.
Ако някой може да ме посъветва какво да правя ще съм благодарен. От 2 дни започнах да топля проблемните съдове, в които вдигнах постоянната температура на материала до 15 -17 градуса, а и затоплянето на времето ми помага, но все още няма видим и отчетен от уреда ефект.
Какво да правя ?

Разпредели джибрата от двата проблемни в другите бидони. :)
С дрожди може и да се получи,зависи от дрождите.

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: TRANSFORMERS и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима