Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 20:18

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2009, 12:58 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
Направих си експеримент:
1кг. захар +3800 гр.вода +половин пакет мая “Йоткер”.
Под воден сифон
И не повярвах на очите си: ферментира


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2009, 14:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Окт 2009, 14:57
Мнения: 16
valentor написа:
Направих си експеримент:
1кг. захар +3800 гр.вода +половин пакет мая “Йоткер”.
Под воден сифон
И не повярвах на очите си: ферментира

Прекарай го през казана и ще получиш чист натурален самагон, това братушките го могат най добре, добавят му разни есенции и подправки, пие се не е лошо. Украинците го получават чрез ферментация на захарно цвекло, мая и вода. Режат го на ситно или го стържат на ренде. След варенето се получава една бяла мътна течност с доста висок градус с мирис и вкус на цвекло. Пил съм такова нещо, ужас, три дни главата ми дава заето.

_________________
Не си пиян, ако можеш да лежиш на пода без да се държиш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2009, 10:58 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
Днес му е 44 четиридесет и четвъртият ден и продължава да ферментира.
Докато в началото беше мътно сега мътилката е на дъното, а нагоре е прозрачна течност.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2009, 11:48 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
:) Този процес в спиртоварните го приключват за 3-5 дни. В сместа ти няма хранителни вещества и дрождите се "самоизяждат". При производството на спирт се добавят торове и витамини от групата "B".

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2009, 01:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Че ферментира си се убедил вече но замисляш ли се защо са тия рецепти с жито,ечемик и царевица?Не е само до аромата и вкуса а за хранителни вещества за дрождите.Пропуснал си и оше нещо важно киселина лимонена киселина ,лимонтузу ако ще и фосфорна да е но с мярка.Не напразно petiomalchev (казан-Малчев) на всяка манджа лимонтузу слага пардон на всяка повторна ферментационна каша няколко пакетчета лимонена киселина.Както супата и рибата искат кисело (оцет, лимонена киселина,винена киселина) така и дрождите!
Рetiomalchev да не се обидиш че те цитирам в комедиен стил (това е от виното аз не съм от тях к'ак Сийке) и че не съм обединил риба и супа в рибена чорба.
За ваше здраве и за мое удоволствие НАЗДРАВЕЕЕЕЕ "тихо градът отдавна спи...."
:prost: :sauf: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2009, 02:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
С вода + мая + захар хората правят СО2 за аквариумите да подхранват водораслите. Зада получиш чист спирт от това нещо трябва да имаш рефлуксно съоражение с три колони /професионален дистилатор'/
С две думи с пръдня боя не става, ракия от захар + ечемик + мая и цигански казан също не става :klugscheisser:
Вкусъ на маят не можеш да го избегнеш.
С пробите който съм направил лимонтозуто е заджително при правенето на джиброва ракия /малко материал повече захар и вода/ там деиства безпогрешно.
Но при захар ечемик и мая, мога да твърдя че пречи.
Различни дрожди различни вкусове.
Не се усланям на легенди черпя опит от свойте грешки.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2010, 22:48 
Offline

Регистриран на: 25 Дек 2009, 07:14
Мнения: 46
SiteAdmin написа:
:) Този процес в спиртоварните го приключват за 3-5 дни. В сместа ти няма хранителни вещества и дрождите се "самоизяждат". При производството на спирт се добавят торове и витамини от групата "B".


Интересна тема, били споделил за тази рецепта!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2010, 23:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
spout написа:
SiteAdmin написа:
:) Този процес в спиртоварните го приключват за 3-5 дни. В сместа ти няма хранителни вещества и дрождите се "самоизяждат". При производството на спирт се добавят торове и витамини от групата "B".


Интересна тема, били споделил за тази рецепта!


Продават се готови смеси мая, торове и витамини (турбо дрожди) прочети тук viewtopic.php?f=7&t=219&start=45

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2010, 17:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
По не официална информация това което е написал админа е вярно.В спиртоварните след озахаряването охлаждат и посяват дрождите за ферментация.Но там се работи на смени и се следи температурата (стриктно в оптима на дрождите) и захарта то е кога ферментажията е протекла до край.Така че за 3-5 дни е готово за изваряване.
За тия торове нищо особенно не виждам в състава им поне на тия от "златна бъчва" две известни химични съединения + витамин "В" (бе).Зная че използват брашно като го месят със мляно жито (на фуражомелка),което ме навежда на мисълта че има нещо полезно за дрождите в триците.Ако е само до нишестето то в брашното го има в повече от зърното но от друга страна може би се ролучава по разнороден състав на сместа.Абе нещо както при вината бялото е само то сока на гроздето но става по трудно а чевеното е с люспите и ферментира по бързо.
Трбва да се чете :buch: и разбира се да се правят опити и да се споделят с приятелите.
:prost: :sauf: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2010, 23:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Мая+захар+вода+активатор за дрожди=ферментация ако не вярвате пробвайте и споделете. Четвъртата съставка може да поръчате от тук

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2010, 12:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Petiomalchev проверих какво ще ми струва доставката на една опаковка активатор и ми излезе 8 лева и стотинки,а самия той струва 1 лев.За малки стойности на доставката излиза в пъти повече от цената на стоката.Най ниската тарифа която са ми казвали е 5 лева за пратка до 1 кг. но тук има и наложен платеж което оскъпява.
Че кеф цена няма е така но е по изгодно да се поръчва повече продукти за да си струва налога за доставката.
Нещо на тоя калкулатор не му разбирам но 5 лв. са сигурни .
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Юни 2012, 10:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Дек 2009, 09:52
Мнения: 2
мога ли да си направя нещо като алкохол от мая+вода+захар и трябва ли да го чакам да ферментира, или може да се консумира веднага? Вкуса не ми е никакъв проблем.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Юни 2012, 10:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Вода + захар + активатор + дрожди (мая за хляб в краен сл.)
Ако няма от къде да намериш активатор - сложи брашно или направо си смели зърно - ечемик, жито, каквото имаш.
Този активатор е всъщност минерална храна за дрождите, иначе без нея ще хапнат малко захар, ще се гътнат и ще започнат да се самоизяждат като в резултат ще замирише гадно.
В зърното ги има всички тези минерали в по-голяма или по-малка степен, затова го и ползват.
Фермернтацията протича за няколко дена, после следва дестилация и чак тогава консумация.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима