Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 18:38

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Без захар
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2009, 20:35 
Offline

Регистриран на: 14 Окт 2008, 15:26
Мнения: 23
Здравейте,
Да споделя следният опит: миналата година от грозде заложих материал, без да източвам за вино, с плаваща шапка като често разбърквах. След "потъването" изварих, като я спрях на 46гр. Средно за хармана 50гр, Без да я гася си я пием така, ама то мека, ама то пивка и хич не боли глава. Наистина рандеманът е по-малък, защото не сложих и грам захар. Като я куса за първи път дядото сподели, че това бил вкусът на ракията едно време, преди да почнат да я кръщават със захар. С други плодове не съм опитвал. А имам и ракия от материал с добавяне на захар 3:1 и т.н. Дали не си втълпявам, но е по-остра на вкус. Моля споделете ако сте варили и вие без захар от грозде и други плодове.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Без захар
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2009, 23:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2009, 11:45
Мнения: 94
Да, и аз ще съм много доволен, ако по-знаещите споделят, защото и на мен ми е много чудно. Тази година за пръв път варих ракия от сини сливи и сложих и захар. От варенето съм доволен... и висок градус капна и добро количество извадих, а относно остротата :? да има нещо, все още е прясна и се надявам до 2 седмици на отворено (както пишат колегите във форума) да се промени малко! Сипах и 10л в дуренце, за да мога да сравнявам и до година да не повтарям някои неща.
Та искам и аз да попитам дори и да не се слага захар в плода (ако захарността е добра) има ли нужда да се сипва пак вода?!Трябва нали?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Без захар
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2009, 23:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
aldo написа:
Здравейте,
Да споделя следният опит: миналата година от грозде заложих материал, без да източвам за вино, с плаваща шапка като често разбърквах. След "потъването" изварих, като я спрях на 46гр. Средно за хармана 50гр, Без да я гася си я пием така, ама то мека, ама то пивка и хич не боли глава. Наистина рандеманът е по-малък, защото не сложих и грам захар. Като я куса за първи път дядото сподели, че това бил вкусът на ракията едно време, преди да почнат да я кръщават със захар. С други плодове не съм опитвал. А имам и ракия от материал с добавяне на захар 3:1 и т.н. Дали не си втълпявам, но е по-остра на вкус. Моля споделете ако сте варили и вие без захар от грозде и други плодове.

Така е приятелю,става много по-мека,пивка и .......(не занам как да го кажа),но е с 3-4 класи отгоре.
Вече трета година,ме бъзикат че виното го правя на ракия но.....ТАКА МИ ХАРЕСВА,и ...така правя.То и 300л.вино така ли се изпива?!
Слагал съм и захар ,но го няма този баланс на вкуса и аромата(абстрахирам се от слагането на разни мерудий).
П.П.Баща ми когато за пръв път тръгнах да варя сам ракия каза:каквото сложиш-такова ще изкараш!!!Това си е абсолютна истина. :2thumbs:

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Без захар
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2009, 13:40 
Offline

Регистриран на: 06 Ное 2009, 13:00
Мнения: 1
привет на всички :thumbs1:

никога не съм пил ракия без захар и ми е много любопитен вкуса и пивкавоста, а за това че не боли глава направи искам да си платя :gott:

продавате ли някой литър? или съвет от къде мога да си купя?



благодаря и :prost:

goger, първо мнение, първо нарушение! Търговия с алкохол тук не се прави.
SiteAdmin


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Без захар
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2009, 14:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2009, 12:59
Мнения: 91
Местожителство: София
Общо взето съм убеден, че никой не продава и ракия без захар. Принципно варя основно сливова ракия и няколко пъти съм правил отделни "дози" без захар и разликата е очевидна даже и да не си голям познавач. Сливата обаче не е със сладост като гроздето и не се ли сложи захар си е слаба работа. Гроздова без захар също съм пил но нямам мнение за сравнение. А болките в главата сутрин зависят от много неща. :datz:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Без захар
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2009, 14:54 
Offline

Регистриран на: 26 Фев 2009, 16:35
Мнения: 43
Местожителство: Montana
за 2-ра година правя ракия от вино без захар...само см я опитвал но така си я държа в акациевото буре...и се замислям ако догодина изчистя по някакъв начин дръжките на гроздето...или в краина сметка да го източа по-рано(веднага след бурната ферментация) и да добавя винени дрожди
...съвет ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Без захар
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2009, 22:36 
Offline

Регистриран на: 05 Ное 2009, 12:12
Мнения: 22
Според мен, виното трябва да се източи най-рано след края на тихата ферментация.
Още по-добре след като придобие пълния букет аромати - поне два месеца след ферментацията (м. януари например).


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Без захар
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2009, 13:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
plavy написа:
Според мен, виното трябва да се източи най-рано след края на тихата ферментация.
Още по-добре след като придобие пълния букет аромати - поне два месеца след ферментацията (м. януари например).

.........и да не се усеща нищо друго освен стипчивост и танин. :down: :warn:

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Без захар
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2009, 10:26 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
за максимално извличане на цвят,вкус и мирис се използва процес наречен студена мецерация...Процес лесно приложим и в домашни условия,най-просто казано подържане на ниска температура(около10градуса),в сулфитирана мъст.Има вина при които този процес продължава до 30 дни-в Испания например.
Бутилки 10л със замръзнала вода които периодично се подменят в мъста ,вършат работа-2 такива на 120л бидон успяват да подържат температурата ниска м/е 6 и 8 часа ...след което биват подменяни с други,и така колкото време прецените.
Следва повишаване на темп. и засяване с културни дрожди.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Без захар
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2009, 12:45 
Online

Регистриран на: 08 Окт 2009, 17:10
Мнения: 32
plavy написа:
Според мен, виното трябва да се източи най-рано след края на тихата ферментация.
Още по-добре след като придобие пълния букет аромати - поне два месеца след ферментацията (м. януари например).

За червеното съм съгласен,но бялото 24ч.,след почване на бурната ферментация.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Без захар
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2009, 15:16 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
vavel написа:
plavy написа:
Според мен, виното трябва да се източи най-рано след края на тихата ферментация.
Още по-добре след като придобие пълния букет аромати - поне два месеца след ферментацията (м. януари например).

За червеното съм съгласен,но бялото 24ч.,след почване на бурната ферментация.

С извинение но така се е правело "вино" преди няколко века...или сега по селата ...
Няма такъв филм ферментиралата мъст да стои няколко месеца с ципите семките ,а понякога и с чепките.
След приключване на бурната ферментация(м/у 5 и 10 дена)виното се източва и налива в избрани съдове за тихата ферментация,през която при някои вина следва батонаж...след приключването и -откаляване и наливане за отлежаване ,дали в иноксови съдове ,дали в дъбови бъчви....
По-грубо не съм описвал процеса))))
А бялото,ми там се следва правилато-не се задържа сока в/у ципите и семките,никаква ферментация при наличия на ципи и семки!
Пресуване,сулфитиране,филтриране....и чак тогава всичко останало...
Иначе не е бяло,а розово,кафеникаво ,зеленикаво и какво ли още не)))

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима