Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 02 Дек 2016, 20:32

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 87 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2009, 23:06 
Offline

Регистриран на: 16 Фев 2009, 20:26
Мнения: 12
Здравейте колеги, преди ,около два месеца сварих нещо подобно на уиски. Спазих техоннологията, описана във форума. Покълнах 26 кг. ечемик, според технологията, прекратих кълненето, на нужната дължина, изсуших го на естествена топлина, но не можах да отделя кълновете, или поне, не можах напълно. След това, го смлях, варих, го на нужната температура с 50 л. вода, пастьоризирах го, според описаното, след което захарността, бе 16, сложих още 30 л. вода и 14 кг. захар за всеки случай, като захарността, стигна 21 %. Захраних с 300 гр. мая и след като превря варих само бистрата част. Излезе, около 20 литра , нещо, като ракия на 55 гр. След това я наложих с акт. въглен, след 10 дни, сложих бентонит за избистряне, прецедих и дадох проба на хроматограф, като стойностите, ме притесняват, тъй като не знам какви са границите, резултатите са следните и, не са ми ясни. Отрова ли е това, защото ми казаха, че метанола е много, с преварка става ли, или да гохвърлям.
-Ацеталдехид 46.088 мг. / л. , Ret. time- 2.11, area 1385000 fu
-етил ацетат 546.884 мг. / л., Ret. time- 4.26, area 2189526 tl
-Метанол 219.422 мг./ л. ,Ret. time -4.53, area 7000814 cr
- 2бутанол 94.0700мг./л. ,Ret. time -9.86, area 535978 rs
- N пропанол 290.029 мг. / л. ,Ret. time-10.68, area 1917430 rs
- N бутанол 7.4022 мг. / л. ,Ret. time- 13.91, area 97266 rs
- i амил алкохол 2086.7790 мг./ л.,Ret. time- 15.12, area 14081050 rs
1- пентанол INt. STD #,Ret. time- 15.83, area 660775 # rs


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2009, 14:21 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Дано тук: http://www.mee.government.bg/ind/doc/regulationbg.pdf намериш отговор.
Има ракии, при които е допустимо да има до 1500гр/1000л 100 об. % алкохол.
Отначало колко изхвърли? Преварял ли си я? На какво мирише, и какъв вкус има?

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2009, 19:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
И аз се разрових малко защото ми стана интересно. Пишат че около 1мл. метилов алкохол на килограм живо тегло води до смърт. Значи ако тежиш 80кг. и изпиеш 80мл. метилов алкохол си мъртав. 1мл. на 1кг. ж. т. дават като летална доза /50% от хората умират при тази доза/.
-Метанол 219.422 мг./ л. Значи и да изпиеш един литър от твоята "скоросмъртница" няма да се отровиш от метила.
Зада прехвърлиш мл. в мг. има формули ама като си мисля твоят метил е около 1/4мл. на литър ракия.
Ми тези които работят на този уред не ти ли казаха за какво става въпрос.
Ще е полезно за всички любители на форума ако направиш един експеримент, да превариш ракията и да се види какви ще са резултатите от изследването. Така ще стане ясно дали да се преваря ракията или не и ще запазиш здравето на цялата нация :2thumbs:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2009, 10:36 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
100милитра вода(коеф на плътност е 1),са 100грама.
1 грам е 1000 милиграма.
или 1 милилитър е 1 грам или 1000милиграма(за вода)
Алкохолите са с по-малка плътност от водата-приблизително относителна плътност 0,79,тоест са по-леки от водата.
Тоест 1мл мет алк. е приблизително 0,79г или 790мг
Минимална летална доза за възрастни е 1мл на кг -80кг---80 мл както е споменато по горе е летална доза .
Следователно вашия дестилат е безопасен по отношение на съдържание на мет.алк

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2009, 19:21 
Offline

Регистриран на: 16 Фев 2009, 20:26
Мнения: 12
Аз написа:
Отначало колко изхвърли? Преварял ли си я? На какво мирише, и какъв вкус има?

Казана, на който варих, бе 170 л., изхвърлих, около 2 л., другото събрах, до около 43 гр. . Несъм преварял, но имам това намерение, не знам дали да не наложа с калиев перманганат, как мислиш? Мирише специфично, но едно пиянде от махалата позна т.е. , като я опита каза, че мирише на уиски, позна даже и градуса, обаче се почуди, защо е безцветно :megagrin: . На вкус е мека, въпреки градуса, абе става, но за метанола, не знам, чудя се.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2009, 19:25 
Offline

Регистриран на: 16 Фев 2009, 20:26
Мнения: 12
petiomalchev написа:
Ми тези които работят на този уред не ти ли казаха за какво става въпрос.
, Казаха само, че е висока дозата, имали там едни таблици, та по тях, не ставало, обаче тия таблици били за етанол /спирт/, с висока чистота. Дали ще стане с преварка, а ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2009, 20:50 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
За чист етилов спирт е много, но инък е в пъти по-малко от максимално допустимото количество за плодови ракии. Не, че трябва да се оправдаваме с това :) След преварката ще намалее още, не се притеснявай.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2009, 22:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
siviqt написа:
Казана, на който варих, бе 170 л., изхвърлих, около 2 л., другото събрах, до около 43 гр. .

Направил си идеалното варене, другото което е много важно е струята да е тънка особено когато тече първака /подържаш по ниска температура на парите, в който би трябвало съдържанието на метил да е по голямо/, така в първака ще се извчече по голямо съдържание на метил от джибрата.
Калиевият перманганат няма да подейства на метила, окислявал алдеьидите от което се получавали естери /който са киселини/ затова и с калиевият перманганат се добавя сода която ги превръща в соли /получава се черна утаика на дъното на съдъ/.
Далече съм от химията, ама съм мераклия казанджия, но един приятел ми го обясни гиоре долу така, ама дали си го спомням точно :nixweiss:
Бе който е учил виша химия ще ми схване идеята, и да го помоля да го обясни както трябва.
Втората преварка ще занижи количеството на метила, но няма да го премахне, четох някъде из форумите че метила се отделял в специялна част от промишлените дестилатори където спирта е вече в голяма концентрация 90% и там е възможно въпреки 10-те градуса разлика в температурите на кипене на етанола и метанола те да се разделят. Така че колкото усилия да полагаме с обикновените казани няма да можем да го отделим напълно. Важно е да се стремим да го подържаме в безвредни дози.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2009, 00:16 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Моето еретично мнение е изобщо не се косете за метанола. Ако в пращината има прекомерно количество метилов алкохол, то и ракията е боклук и не става за пиене. Ако работиш с чиста и качествена суровина, махаш чепки, костилки, дръжки, листа и т.н., ако си спазваш технологията, метанола нивгаш няма да е проблем.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2009, 06:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Да наистина Админе "Края зависи от началото"

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2009, 12:57 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Стана ми интересно , защото аз изварявам по конвенционален начин. Няма начин да отделя фракцията съдържаща метанола /това ли е метила?/.На 100л материал хвърлям 0.5 л първак.
Вчера видях диаграма даваща зависимостта между температурата и отделянето на фракциите при изваряването. Май ще трябва да си потърся и термометър,специално за прецизното отделяне на полезното.
Администратора,
какво означава "не става за пиене"? Вкус, мирис, цвят ,плътност?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2009, 13:37 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Бай Драгане, метанолът е проблем на самогона, а не на ракиджията-мераклия. Всеобща заблуда е, че с отделянето на първака си помагаш особено по отношение на метиловия алкохол. Идеята, че тъй като метанолът кипи при 64,7°C, то ако бавно вдигнем температурата до 78°C той ще изтече в първака е напълно погрешна. Тъй като той е напълно разтворим както в етанола, така и във водата, не можем да разглеждаме поотделно температурите на кипене на компонентите, а единствено температурата на кипене на взаимния разтвор. Метанол има и чак до края на патоките. За отстраняване на метанола е нужна сложна промишлена колона - с обикновен казан е възможно само доста скромно да бъде повлияна концентрацията му, например с преварка. За подробности попитай alambik.

Метанолът може да се повлияе най-добре преди ферментацията, след това гони дивото... В малки количества той е неизбежен, но основната причина за високата му концентрация е замърсената пращина. Наличието на целулоза, като дръжки, чепки, костилки и листа води до повишено му образуване. Донякъде допринася и пектинът на месестите плодове. Други фактори са висока температура на ферментация и достъпът на кислород...

Първак се отделя преди всичко заради ацеталдехида. Другите неприятни съставки са бутанол, ацетон, оцетна киселина, бутанова киселина, хексанол и т.н. Част от тях съпътстват нормалната ферментация, но количеството им нараства, когато не се спазва стерилност и се допусне заразяване с неподходящи дрожди и бактерии, използва се некачествена суровина, пращината има достъп до кислород. Етилацетат се използва като разтворител при производството на лепила, та ако дестилатът щипе в носа и бие на лепило, това е причината. И ако те цепи главата на сутринта, е от ацеталдехида, а не от метанола.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2009, 05:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Отностно метанола попитах и аз тук там,но вече трудно мога да се орентирам в тези EU документи.Казаха ми за Ph.Eur.monograph 1317 това е европейска фармакопея но се отнася за етанол 96% и чист етанол.Там са описани методите за изпитване на етанола,за метанол в етанола дават това:
Цитат:
Метанол в хроматограмата, получена с тест
solution (a): not more than half the area of the разтвор (а): не повече от половината от площта на
corresponding peak in the chromatogram obtained with съответните връх в хроматограмата, получена с
reference solution (a) (200 ppm V/V ), референтен разтвор (а) (200 стр. / мин V / V).

Това си е чисто практическо ръководство или инструкция за анализ тия 200ppm са дадени като обемни което ще рече 200 милионни части от литъра на литър или 0.2 ml на литър.
Не ми стана ясно това гранични стойности ли са или указания (абе трябва да се чете).В БДС е даден като някаква качествена реакция някакво оцветяване тое има-няма.
Интересно ще е ако колегата от форума Siviqt обработи с калиев перманганат,бикарбонат и активен въглен след което превари какви резултати ще се получат,е разбира се ако го занесе на анализ отново.
Цитат:
-Метанол 219.422 мг./ л. ,Ret. time -4.53, area 7000814 cr
Това си е 0,219г на литър около 1-1,5 капки метанол.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2009, 11:01 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
За плодовата е разрешено "до 10 000 милиграма на литър при 100 об. % алкохол", или 4g/L т.е. 0,4% за 40% ракия! Спи спокойно :D

Цитат:
НАРЕДБА ЗА ОПРЕДЕЛЕНИЯТА НА ВИДОВЕТЕ СПИРТНИ НАПИТКИ, ВИДОВЕТЕ СУРОВИНИ И ТЕХНОЛОГИЧНИ ОПЕРАЦИИ, ПРАВИЛАТА ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА СПИРТНИТЕ НАПИТКИ, РАЗРЕШЕНИТЕ ДОБАВКИ И УСЛОВИЯТА ЗА ИЗПОЛЗВАНЕТО ИМ

Обн. ДВ. бр.68 от 22 Август 2006г.

...

Раздел II.

Определения на видовете спиртни напитки


Чл. 4. "Ром" (rum) е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 37,5 об. %, получена изключително чрез алкохолна ферментация и дестилация до 96 об. % на меласа или на сиропи, получени при производството на захарна тръстика, или на самия сок от захарна тръстика, имаща съдържание на летливи вещества, равно или по-голямо от 2250 милиграма на литър при 100 об. % алкохол и дестилирана така, че продуктът на дестилация да притежава органолептични характеристики, специфични за рома.

Чл. 5. "Уиски" (whisky или whiskey) е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 40 об. %, която е:

1. получена чрез дестилация до 94,8 об. % на ферментирала мъст от зърнени култури, която е:

а) озахарена чрез ензим, съдържащ се в малц, с добавяне или без добавяне на други естествени ензими;

б) ферментирала под въздействието на дрожди;

2. отлежавала в продължение най-малко на 3 години в дървени бъчви с капацитет, по-малък или равен на 700 литра;

3. със специфични органолептични характеристики - аромат и вкус, дължащи се на използваните суровини.

Чл. 6. (1) "Спиртна напитка от зърнени култури" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 35 об. %, получена чрез дестилация на ферментирала мъст от житни култури, притежаваща органолептични характеристики, дължащи се на използваните суровини.

(2) Наименованието "спиртна напитка от зърнени култури" може да бъде заменено с термина "Korn" или "Kornbrand", когато напитката е произведена в Германия и в тези части от Общността, в които немският език е един от официалните езици, но само при условие че производството на тази напитка в тези райони е традиционно и получаваната там спиртна напитка от зърнени култури се добива без никакви добавки чрез дестилация и/или редестилация на ферментирала мъст от зърнени култури, включващи пшеница, ечемик, овес или елда.

(3) "Зърнено бренди" (eau-de-vie de cereals, grain brandy или Getreidebrand) е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание

35 об. %, получена чрез дестилация до 95 об. % на ферментирала мъст от зърнени култури, притежаваща органолептични характеристики, дължащи се на използваните суровини.

Чл. 7. (1) "Винена ракия" (eau-de-vie de vin, wine spirit или Branntwein) е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 37,5 об. %, която е:

1. получена чрез дестилация до 86 об. % на вино, подсилено вино или чрез редестилация до 86 об. % на винен дестилат;

2. със съдържание на летливи вещества, равно или по-голямо на 1250 милиграма на литър при 100 об. % алкохол;

3. с максимално съдържание на метилов алкохол от 2000 милиграма на литър при 100 об. % алкохол;

4. със специфични органолептични характеристики.

(2) Напитката по ал. 1, когато е отлежала, може да продължи да се предлага с наименованието "винена ракия", ако продължителността на процеса на отлежаване е равна или по-голяма от предвидената за продукта по чл. 8.

(3) "Гроздова ракия" е винена ракия с минимално алкохолно съдържание 40 об. %, която е:

1. получена чрез единична или двойна дестилация до 65 об. % на вино, получено от грозде, като виното, получено от 100 килограма грозде, не може да надвишава 75 литра, и

2. по състав и органолептични характеристики отговаря на изискванията за производство на "Винена ракия".

(4) Напитката по ал. 3, когато е отлежала, може да продължи да се предлага с наименованието "гроздова ракия", ако продължителността на процеса на отлежаване е равна или по-голяма от предвидената за продукта по чл. 8.

Чл. 8. "Бренди" (Brandy или Weinbrand) е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 36 об. %, която е:

1. получена от винени ракии (eau-de-vie de vin), примесени или не с винен дестилат, дестилиран до 94,8 об. %; при използване на винен дестилат неговото съдържание не трябва да надвишава 50 на сто от алкохолното съдържание на крайния продукт;

2. отлежала в дъбови бъчви в продължение най-малко на една година или в продължение най-малко на 6 месеца, при условие че дъбовите бъчви са с вместимост, по-малка от 1000 литра;

3. със съдържание на летливи вещества, равно или по-голямо от 1250 милиграма на литър при 100 об. % алкохол;

4. с максимално съдържание на метилов алкохол 2000 милиграма на литър при 100 об. % алкохол;

5. със специфични органолептични характеристики.

Чл. 9. (1) "Ракия от гроздови джибри", или "джиброва" ракия (eau-de-vie de marc, grape marc spirit или Tresterbrannt), е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 37,5 об. %, когато:

1. е получена от ферментирали и дестилирани гроздови джибри или директно чрез водна пара или след добавяне на вода;

2. количеството винени утайки, добавено към гроздовите джибри, не надвишава 25 кг на 100 кг използвани гроздови джибри;

3. количеството алкохол, извлечено от винените утайки, не превишава 35 об. % от общото алкохолно съдържание в крайния продукт;

4. дестилацията е извършена в присъствието на самите джибри при по-малко от 86 об. %;

5. е извършена редестилация при същото алкохолно съдържание;

6. има съдържание на летливи субстанции, равно или по-голямо от 1400 милиграма на литър алкохол при 100 об. % и с максимално съдържание на метилов алкохол 10 000 милиграма на литър алкохол при 100 об. %.

(2) Наименованието "ракия от гроздови джибри" може да бъде заменено от наименованието "Grappa" единствено когато спиртната напитка е произведена в Италия.

(3) Наименованието "ракия от гроздови джибри" може да бъде заменено от наименованието "Zivania" единствено когато спиртната напитка е произведена в Кипър.

(4) Наименованието "ракия от гроздови джибри" може да бъде заменено от наименованието "Palinka" единствено когато спиртната напитка е произведена в Унгария.

Чл. 10. "Ракия от плодови джибри" (еau-de-vie de marc de fruit, fruit marc spirit, Brand aus Obsttrester) е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 36 об. %, която е:

1. получена чрез ферментация и дестилация до 65 об. % на плодови джибри;

2. с максимално съдържание на метилов алкохол 4000 милиграма на литър;

3. със специфични органолептични характеристики.

Чл. 11. "Спиртна напитка от сухо грозде", или "гроздово бренди" (Raisin Brandy), е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 37,5 об. %, която е:

1. получена чрез дестилация на продукта, добит чрез алкохолна ферментация на воден екстракт от сухо грозде на сортовете "черно от Коринт" или "мускат от Малага", дестилиран до (по-малко от) 94,5 об. %;

2. дестилат, притежаващ аромат и вкус, дължащи се на използваната суровина.

Чл. 12. (1) "Плодова ракия" (еau-de-vie de fruit, fruit spirit, Obstbrand) е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 36 об. %, която е:

1. получена изключително чрез дестилация до 86 об. % на ферментирал месест плод или мъст на месест плод в присъствието или не на костилките от плода;

2. със съдържание на летливи субстанции, равно или по-голямо от 2000 милиграма на литър при 100 об. % алкохол;

3. с максимално съдържание на метилов алкохол до 10 000 милиграма на литър при 100 об. % алкохол;

4. със съдържание на циановодородна киселина не по-високо от 100 милиграма на литър при 100 об. % алкохол за плодова ракия, произведена от плодове с костилки;

5. със специфични органолептични характеристики.

(2) "Плодова ракия" по ал. 1 може да носи наименованието "ракия", допълнено с името на плода, като например: "сливова ракия" (от сорта "Prunus domestica), "кайсиева ракия" (от сорта "Armeniaca vulgaris"), ракия от праскови, ябълки, круши, смокини, мирабели, цитрусови плодове или от всякакъв друг плод, когато е добита изключително само от посочения вид плод.

(3) Наименованието "плодова ракия" може да бъде заменено от наименованието "Palinka" единствено когато спиртната напитка е произведена в Унгария.

(4) Наименованието "Вилямова" - "Williams", е запазено за крушовата ракия, произведена единствено от круши от сорта Williams.

(5) "Плодова ракия" по смисъла на ал. 1 се нарича и спиртната напитка, получена от два или няколко вида плод, когато са ферментирали и дестилирани заедно.

(6) Наименованието "Плодова спиртна напитка" може да се използва за спиртна напитка, получена и чрез накисване на плод (мацерация) в минимално съотношение 100 килограма плод в 20 литра етилов алкохол при 100 об. % алкохол, на някои месести плодове без костилки и някои други, като малини, плодове от черница, боровинки и други, частично ферментирали или неферментирали, в етилов алкохол от земеделски произход или в ракии, или в дестилат, така както са дефинирани в наредбата.

(7) Плодовата спиртна напитка, получена чрез накисване на цели неферментирали плодове в етилов алкохол от земеделски произход, последвано от дестилация, може да бъде наименована geist при съчетаване на това име с името на плода.

(8) "Eau-de-vie de cidre, cider brandy, perry brendy, Brand aus Apfel - oder Birnenwein" е спиртна напитка, произведена изключително от ябълков или крушов сайдер, отговаряща на изискванията на плодова ракия.

Чл. 13. "Спиртна напитка от синя тинтява" (горчивка) е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 37,5 об. %, произведена от дестилат от синя тинтява, получен чрез ферментация на корени от горчивка, със или без добавка на етилов алкохол от земеделски произход, със специфични органолептични характеристики.

Чл. 14. (1) "Хвойнова спиртна напитка" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 37,5 об. %, получена чрез ароматизиране с плодове от хвойна (Juniperus comminus) на етилов алкохол от земеделски произход и/или на спиртна напитка, или дестилат от зърнени култури; други естествени ароматични съединения или идентични на естествените ароматични съединения, и/или ароматни растения или части от тях, които могат да бъдат добавени, при условие че преобладават органолептичните характеристики на хвойната и хвойновите плодове.

(2) Хвойновата спиртна напитка може да носи наименованието "Wacholder", "ginerba" или "genebra".

(3) Спиртните напитки с наименования "genievre", "jenever", "genever" или "peket" се получават от алкохоли, които трябва да притежават органолептични характеристики, подходящи за производството на тези напитки, с максимално съдържание на метилов алкохол 0,05 грама на литър при 100 об. % алкохол и с максимално съдържание на алдехиди като ацеталдихид 2 милиграма на литър при 100 об. % алкохол. При тези напитки вкусът на хвойна може да бъде неосезаем.

(4) "Джин" (Gin) е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 37,5 об. %, получена чрез ароматизиране на етилов алкохол от земеделски произход, притежаващ подходящи органолептични характеристики, с натурални и/или натурално идентични на тях ароматични съединения по такъв начин, че вкусът на хвойна да преобладава.

(5) "Дестилиран джин" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 37,5 об. %, която е получена:

1. чрез дестилация или редестилация на етилов алкохол от земеделски произход с минимално алкохолно съдържание най-малко 96 об. % с плодове на хвойна (Juniperus comminus) и други естествени растителни продукти по такъв начин, че вкусът на хвойна да преобладава, или

2. чрез смесване на продукта по т. 1 с етилов алкохол от земеделски произход, като етиловият алкохол трябва да има еднакъв химичен състав с етиловия алкохол по т. 1. За ароматизирането на дестилирания джин може да се използват допълнително натурални и/или натурално идентични ароматични съединения и/или ароматични съединения, както са посочени в т. 1, и със специфични органолептични характеристики; дестилираният джин може да носи наименованието "London gin".

Чл. 15. (1) "Спиртна напитка с кимион" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 30 об. %, която:

1. е получена чрез ароматизиране на етилов алкохол от земеделски произход с кимион (Carum carvi L.);

2. може да е ароматизирана допълнително с натурални и/или натурално идентични ароматични съединения, така че вкусът на кимион да преобладава.

(2) Спиртната напитка по ал. 1 може да носи наименованието "akvavit" или "aquavit", когато ароматизирането се извършва с дестилат от билки или подправки.

(3) Допълнително могат да се използват и други ароматизиращи вещества. Ароматът на тези напитки трябва да се дължи в голяма степен на семената на кимион и/или на копър от вида Anethum graveoiens L.

(4) Употребата на етерични масла е забранена.

(5) Горчивите вещества не могат да доминират във вкуса и сухият екстракт не може да надвишава 1,5 грама на 100 милилитра.

Чл. 16. (1) "Анасонова спиртна напитка" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 15 об. %, която е:

1. получена чрез ароматизиране на етилов алкохол от земеделски произход с натурални екстракти от звездовиден анасон (Illicium verum), зелен анасон (Pimpinella anissum), на резене (Foeniculum vulgare) или на всяко друго растение, съдържащо същата основна ароматизираща съставка, чрез някой от следните способи:

а) накисване и/или дестилация;

б) редестилация на алкохол в присъствието на семена или други части на растенията по т. 1;

в) добавка на дестилирани натурални екстракти на анасонови растения;

г) комбинация на способите по букви "а" - "в";

2. със специфични органолептични характеристики.

(2) За да може анасоновата спиртна напитка да носи наименованието пастис "pastis", тя трябва:

1. да съдържа натурални екстракти, получени от сладка папрат (сладко коренче) (Glycyrrhiza glabra), багрилни вещества, халкони и глициризинова киселина от 0,05 до 0,5 грама на литър;

2. да е със захарно съдържание, по-малко от 100 грама на литър;

3. да съдържа анетол от 1,5 до 2 грама на литър;

4. да е със специфични органолептични характеристики.

(3) Анасоновата спиртна напитка може да носи наименованието узо "ouzo" единствено когато е произведена в Гърция или в Кипър.

(4) "Anis" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 35 об. %, като нейният аромат трябва да произлиза само от звездовиден анасон (Illicium verum), зелен анасон (Pimpinella anissum), резене (Foeniculum vulgare). Наименованието "дестилиран anis" може да бъде използвано, ако напитката съдържа алкохол, дестилиран в присъствието на такива семена в съотношение минимум 20 % от нейното алкохолно съдържание.

(5) Анасонова спиртна напитка "Мастика" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 47 об. %, която е:

1. получена чрез ароматизиране на етилов алкохол от земеделски произход с анетол, изолиран чрез ректификация на етерични масла от звездовиден анасон (Illicium verum), зелен анасон (Pimpinella anissum), резене (Foeniculum vulgare) или от друго растение, което съдържа същия основен ароматен компонент в количество не по-малко от 2,5 грама на литър, захар не по-малко от 40 грама на литър, с добавяне или без добавяне на дъвково масло и/или ароматен дестилат;

2. със специфични органолептични характеристики.

Чл. 17. (1) "Спиртна напитка с горчив вкус или битер" (bitter) е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 15 об. % и с преобладаващ горчив вкус, която е:

1. получена чрез ароматизиране на етилов алкохол от земеделски произход с натурални и/или натурално идентични ароматизиращи вещества;

2. със специфични органолептични характеристики.

(2) Напитката може да се предлага под наименованието "amer" или "Bitter".

Чл. 18. "Водка" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 37,5 об. %, която:

1. е получена от етилов алкохол от земеделски произход чрез пречистване или чрез филтриране с активен въглен;

2. може да бъде допълнително дестилирана или обработена по друг равностоен начин с цел намаляване на специфичните органолептични характеристики на използваните суровини;

3. може да бъде овкусена или ароматизирана;

4. е със специфични органолептични характеристики.

Чл. 19. (1) "Ликьор" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 15 об. %, която е:

1. получена чрез ароматизиране на етилов алкохол от земеделски произход;

2. дестилат от земеделски произход;

3. една или няколко спиртни напитки;

4. смес от продуктите и напитките по т. 1 - 3, които са подсладени и към които могат да се добавят сметана, мляко, други млечни продукти, плодове, вино, плодови или билкови екстракти или настойки от тях;

5. с минимално захарно съдържание 100 грама на литър, изразено като инвертна захар.

(2) "Крем" (crиme) е спиртна напитка "ликьор", получена по ал. 1, с минимално захарно съдържание 250 грама на литър, изразени като инвертна захар и съчетано с името на вложения плод или суровина, с изключение на млечните продукти.

(3) "Крем от касис" (crиme de cassis ) е спиртна напитка "ликьор", получена по ал. 1 и плода на касис, с минимално съдържание на захар 400 грама на литър, изразени като инвертна захар.

(4) "Ментовка" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 25 об. %, която е:

1. получена чрез ароматизиране на етилов алкохол от земеделски произход с ментово масло със съдържание не по-малко от 0,2 грама на литър;

2. със съдържание на захар в крайния продукт не по-малко от 130 грама на литър;

3. със специфични органолептични характеристики.

Чл. 20. "Ликьор на яйчна основа" (advocaat/avocat/Advokat) е спиртна напитка "ликьор", която е:

1. получена от етилов алкохол от земеделски произход с яйчен жълтък, захар или пчелен мед с минимално съдържание в крайния продукт на:

а) захар или пчелен мед - 150 грама на литър;

б) яйчен жълтък - 140 грама на литър;

в) алкохолно съдържание на Advokat - 14 об. %;

2. със специфични органолептични характеристики.

Чл. 21. "Яйчен ликьор" е спиртна напитка "ликьор", която е:

1. получена от етилов алкохол от земеделски произход с яйчен жълтък, захар или пчелен мед с минимално съдържание в крайния продукт на:

а) захар или пчелен мед - 150 грама на литър;

б) яйчен жълтък - 70 грама на литър;

2. със специфични органолептични характеристики.

Чл. 22. "Вакева глоги" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 15 об. %, която е:

1. получена чрез ароматизиране на етилов алкохол от земеделски произход с натурално и/или натурално идентично ароматично съединение от карамфил и/или от канела при използване на някой от следните методи: накисване и/или дестилация, редестилация на алкохол в присъствието на части от растенията, посочени по-горе, добавка на натурално или натурално идентично ароматично съединение от карамфил или от канела, или комбинация от тези методи;

2. получена чрез използване и на други натурални или натурално идентични ароматични съединения, но ароматът на карамфил и/или на канела трябва да преобладава;

3. със специфични органолептични характеристики.

Чл. 23. "Текила" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 40 об. %, която е:

1. получена в резултат на алкохолна ферментация и дестилация на плодове от синьо агаве;

2. със специфични органолептични характеристики.

Чл. 24. "Арак" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 40 об. %, която е:

1. получена в резултат на алкохолна ферментация и дестилация на грозде, стафиди или фурми с добавка на анасон;

2. със специфични органолептични характеристики.

Чл. 25. "Саке" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 20 об. %, която е:

1. получена в резултат на алкохолна ферментация и дестилация на ориз;

2. със специфични органолептични характеристики.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2009, 12:55 
Offline

Регистриран на: 26 Фев 2009, 16:35
Мнения: 43
Местожителство: Montana
siviqt
тук има рецепта за обработка с пектин ,активен въклен и сода...препоръчвам ти я ако си решил да преваряваш ракията


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 87 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Andrian10 и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима