Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 18:32

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 87 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2009, 22:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Ное 2009, 21:55
Мнения: 4
Аз много не разбирам,но искам да изкажа моя начин как премахвам метиловия алкохол при варенето.На самата лула на казана съм монтирал един буркан.Като започне процеса на варенето първо потича метила който е течен и пада в буркана,ракията е на пара и продължава към охладителя.Ако някой знае дали има нещо вярно в този метод моля да сподели.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2009, 02:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
carsimo за метанола (метил,дървен спирт,метилов лкохол) е писано доста във форума просто прочети.Това с бурканчето има полза за капките който се увличат с парата и за тежките фракций който кондензират в него.Когато е студен буркана в него ще кондензира всичко но парата ще го стопли и леките фракций ще започнат да се отделят а след тях и по тежките.На практика температурата във буркана е по ниска от тая в казана и в него непрекъснато протича кондензация и изпарение но при по ниска температура което е капан за високо кипящите фракций (тия който дават лошия вкус и мирис на паток).
Късно е за наздраве за това :kaffee2: !


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2009, 19:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Ное 2009, 21:55
Мнения: 4
Здравей cavxan . Все пак има някаква полза от буркана,улавя лошият мириз и вкус на паток.Токущо пробвах винцето,станало е ''наздраве''! :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2009, 11:57 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
carsimo написа:
улавя лошият мириз и вкус на паток.


Допускаш много сериозна грешка. Ако не се лакомиш за количество, този проблем изобщо не би възникнал. Миризмата и вкусът на паток означават, че си изпуснал момента да отделиш дестилата.

Можеш да използваш патоките за да спиртоваш, след съответната им обработка, следващата партида, но не ги пускай в готовата продукция - не си струва.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2009, 00:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Цитат:
Здравей cavxan . Все пак има някаква полза от буркана,улавя лошият мириз и вкус на паток.Токущо пробвах винцето,станало е ''наздраве''! :prost:

Абе късно или не но след като прочетох поздрава наздравица не се стърпях и си налях,от винцето за да ние в унисон питието :megagrin: .Админа казва вярни слова,но капкоуловителя щом го имаш ползвай го но патока отделяй навреме. Абе малко се пие в тая държава! Ха на здраве!!!
:prost: :sauf: :prost:
:saufen: :drunk: :sleep:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2009, 02:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Малко или много, незнам ама качеството на алкохола си личи надругия ден :prost:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юни 2010, 16:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2010, 16:16
Мнения: 4
здравейте майстори
имам едно малко въпросче поради малкия си стаж в дестилацията и твърдите алкохоли въобще
въпроса ми е може ли след дестилация на метилов алкохол да получим етилов?
а именно
една рецепта за ликьор бива такава че смесваме 5-6 вида билки с еди си колко спирт престоява и след това дестилация
миналата година пробвах с медицински спирт и по силна ракия и очаквано нямаше проблем, но тази поради недостига им се замислям дали да не пробвам с някакъв др по евтин тип спирт
моля за отговор :shock:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юни 2010, 21:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Здравей колега! Не знам, но май въпросът ти е малко объркан. Опитах се, но не намерих връзката между метиловия алкохол и евтиния спирт. Доколкото разбирам, правили сте настойване на билки с еди какъв си спирт + ракийка и сега искаш да намалиш спирта или поне да го заместиш с по-евтин?
По начало метанола идва при плодовите ракии (пектин съдържащите суровини). Заводски спирт, пък ако ще и най-отвратителния и миризлив да е, не би трябвало да съдържа метанол. Друг е въпроса след дестилацията на въпросната настойка, на теменужки ли ще мирише или на нещо неопределено и не толкова приятно ... :D

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юни 2010, 21:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Цитат:
въпроса ми е може ли след дестилация на метилов алкохол да получим етилов?

То ако можеше щяха да варят ракия от дървесина :lachtot: .
Хич и не си го помисляй да правиш билкова отвара от некачествен спирт. :!:
Тоя от аптеките макар и да не го препоръчват за пиене става.Той отговаря на фармакопея (СТАНДАРТ НА АПТЕКАРИТЕ) и съдържанието на метанол в него е по малко от колкото в някои напитки.
Силна ракия -да но без първака.
Техническия етанол не е очистен и ще съдържа вредни примеси.
Спирт за горене- НИКОГА!!! :scared: :wuah: .
Преди години и аз бях изкусен от мисълта да пробвам технически спирт бе на 2лв. бутилката и бе от спиртна фабрика .Добре че не го направих,те така се отъват от тоя спирт който не става за хранителни цели.
:prost: :sauf: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юни 2010, 14:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2010, 16:16
Мнения: 4
хмм май че трябва пояснение
става дума че билките цитирам "се сместват с 95 литра 85% спирт."
и въпроса ми е може ли да се използва друг спирт освен медицинския който се продава в аптеките
защото след това така или иначе се дестилира отново


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юни 2010, 22:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Спирта трябва да е етилов чист. Ако съдържа метил не става, защото съм виждал по магазините продават освен син метилов спирт и безцветен. От аптеките става, но трябва да проучиш от кой производител е от зърно защото, той е най добър, има от картофи и захарно цвекло.
Миналата година продаваха и в туби хранителен спирт 5-6 лв. литъра.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Дек 2011, 13:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Дек 2011, 21:35
Мнения: 7
Zdraveite pishi vi edin mlad Padawan.Ot 4isto lubopitsvo shte povdigna otnovo vuprosa za otdelqne na metanola 4rez bavno povishavane na temperaturata do dostigane na temperaturata na kipene na etanola: "Идеята, че тъй като метанолът кипи при 64,7°C, то ако бавно вдигнем температурата до 78°C той ще изтече в първака е напълно погрешна. Тъй като той е напълно разтворим както в етанола, така и във водата, не можем да разглеждаме поотделно температурите на кипене на компонентите, а единствено температурата на кипене на взаимния разтвор."...."Първак се отделя преди всичко заради ацеталдехида".
Acetalaldehida sushto e dobre raztvorim vuv voda i etanol,ako sledvame logikata za metanola trqbva i CH3CHO da ne se otdelq ili obratno i metanola i CH3CHO da se otdelqt zna4itelno v na4aloto zaradi po niskite t-ri na kipene.Vuprosa mi e kak taka CH3CHO se otdelq v parvaka,a metanola ne?Dali zna4itelno po niskata t-ra na kipene doprinasa za tova?Ili nqkoq druga magia.
Oshte edno vupros4e - aldehidite se okislqvat lesno ot kisloroda na vuzduha sutvetno v slu4iq do ocetna k-na,ne trqbva li po golqmata 4ast ot CH3CHO da se okisli?(ili tova 4e e raztvoren ne mu pozvolqva do golqma stepen da stane i tazi magiq ) :?:


Модератор:
КИРИЛИЦА


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2011, 14:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Дек 2011, 21:35
Мнения: 7
Здравейте пиши ви един млад Padawan.От чисто любопитсво ще повдигна отново въпроса за отделяне на метанола чрез бавно повишаване на температурата до достигане на температурата на кипене на етанола: "Идеята, че тъй като метанолът кипи при 64,7°C, то ако бавно вдигнем температурата до 78°C той ще изтече в първака е напълно погрешна. Тъй като той е напълно разтворим както в етанола, така и във водата, не можем да разглеждаме поотделно температурите на кипене на компонентите, а единствено температурата на кипене на взаимния разтвор."...."Първак се отделя преди всичко заради ацеталдехида".
Ацеталалдехида също е добре разтворим във вода и етанол,ако следваме логиката за метанола трябва и CH3CHO да не се отделя или обратно и метанола и CH3CHO да се отделят значително в началото заради по ниските т-ри на кипене.Въпроса ми е как така CH3CHO се отделя в парвака?
Още едно въпросче - алдехидите се окисляват лесно от кислорода на въздуха съответно в случия до оцетна к-на,не трябва ли по голямата част от CH3CHO да се окисли?
Благодаря на vbox за кирилизатора,това което предлагате не е нищо повече от Language bar което всеки от нас има на компютара си !


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2011, 08:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Talasus задаваш доста конкретни въпроси които са чисто теоретични.Има отговори но са обемисти и не зная с каква подготовка си за да мога да отговоря подобаващо.
Цитат:
."Първак се отделя преди всичко заради ацеталдехида".

Не е точно само заради него изомасленалдехид,етилацетат,метил ацетат,етиллактат и други лесно летливи съединения.
Всичко зависи от коефициента на изпарение при дадена конц. на етанол в сместа подложена на изпарение.
На обикновени казани се подлага на дестилация материал с конц. на етанол 8 -11% рядко до15% (първа дестилация). При тая конц. на етанол коефициента на изпарение на естери и алдехиди е по голям от единица и то многократно,ето защо тия съединения се отделят в първоточната фракция.
При конц. 1-2%( етанол) коефициента на изпарение на същите вещества е дори по голям от тоя при конц. 8-11% но те са намалели значително .
За метанола неговият коефицент на изпарение варира за посочените смеси от 3.2 до4.5 така че той присъства и в средната фракция дори и в опашната.
Колкото до окислението на ацеталдехида право да си кажа не знам от къде ще се вземе окислителния агент защо тогава и етанола може да се окисли до оцетна киселина.
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2011, 08:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Точно ясно и кратко :prost:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 87 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Kiril8305 и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима