Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 22:25

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 87 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2011, 16:14 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Летливите примеси с коефициенти на ректификация по-големи от единица, за всички стойности на етанол в течната смес (ацеталдехид, изомаслен алдехид, метилацетат, етилацетат) се концентрират във връхната (горна) част на ректификационната колона и формират зона в колоната - на първоточна (естеро-алдехидна) фракция.
Летливите примеси с коефициенти на ректификация по-малки от единица, за всички стойности на етанол в течна фаза (оцетна киселина, маслена киселина, фурфурол) се концентрират в долната част на колоната и формират зона на трудно-летливите, крайни (опашни) примеси.
При необходимост, от зоните на ректификационната колона, в които са концентрирани първоточните и опашните примеси се извеждат съответно първоточна и опашна фракция.
Значителна част от примесите в дестилатите и в суровия спирт имат коефициенти на ректификация, които се влияят силно от концентрациите на етанол в течната смес подложена на ректификация и при измененията на етанола в различните зони на ректификационната колона могат да имат поведение на първоточни, междинни или опашни примеси.
При определена концентрация на етанол в течната фаза, летливостта на тези примеси е еднаква с летливостта на етиловия алкохол (KR= 1), те се натрупват в средната част на ректификационната колона и представляват междинни (средни) примеси. Под средната (междинна) зона на ректификационната колона, където концентрациите на етанол в течната фаза са по-ниски, междинните примеси имат коефициенти на ректификация по-големи от единица. В тази зона те повишават летливостта си, имат поведение на първоточни примеси и се придвижват към връхната част на колоната. Достигайки връхната зона, в която концентрациите на етанол в течната фаза са високи, коефициентите им на ректификация стават по-малки от единица и поведението им е на тежки, крайни (опашни) примеси.
Междинните примеси в производството на дестилати за високоалкохолни напитки са най-често желани за определена група напитки летливи примеси и от средната част на колоната не се извежда нежелана (междинна) фракция.
В технологията на дестилати за високоалкохолни напитки и ректифициран спирт междинни примеси са висшите алкохоли - и-пропанол, изобутанол, /i-бутанол и изоамилол, а от естерите - етиллактат, етилкапронат, етилкаприлат, етилкапринат и етиллауринат.
И двете групи летливи примеси, при ниски концентрации на етанол в течната фаза, в процеса на ректификация, имат коефициенти на ректификация по-големи от единица и се отнасят към първоточните примеси. За етиллактата тези концентрации са под 25 мас.%; за етилкаприната и етиллаурината - под 30 мас.%; за етилкаприлата под 40 мас.%; за активния изоамилол - под 15 мас.%; за n-пропанола и n-бутанола под 20 мас.%; за неактивния изоамилол под 25 мас.% и за изобутанола под 30 мас.%. Над посочените концентрации на етанол в течна фаза, в хода на ректификация съответните летливи компоненти имат коефициенти на ректификация по-малки от единица и се отнасят към опашните (крайните) примеси.
Метиловият алкохол при ниски концентрации на етанол в течната фаза е типичен краен примес {Kr <1), а при по-високи концентрации на етанол е междинен (среден) примес.

Първоточните примеси, притежаващи най-голяма летливост се концентрират първи във връхната част на колоната и се отделят в началото на ректификацията като естеро- алдехидна фракция. Обемът и кондициите на тази фракция зависят от значителен брой фактори, но нормално е от 3 до 5 % от обема на течната смес подложена на ректификация. След отделянето на първоточната фракция, започва извеждане на средната фракция, в която преминава средно от 75 до 80 % от етанола на течната смес,

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2012, 00:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Окт 2011, 21:17
Мнения: 11
Имам един малко тъп въпрос. Какво става с всичките тези вредни вещества когато материалът няма да се дестилира а ще се оставя за вино. Остават ли във виното или се реазграждат при тихата ферментация. Не ми се смейте много. Наздраве.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2012, 08:16 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Ами сигурно са си там-във виното-няма как да се махнат, но са в по-малка концентрация!
Което ме кара да се замисля, дали виното в големи количества не е толкова опасно /според съдържанието на метилов спирт и други гадости/ колкото зле подготвена и сварена ракия?! :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2012, 09:17 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
В момента чета това:
http://forum.gogobg.net/viewtopic.php?f=3&t=88


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2012, 09:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
monkey написа:
Имам един малко тъп въпрос. Какво става с всичките тези вредни вещества когато материалът няма да се дестилира а ще се оставя за вино. Остават ли във виното или се реазграждат при тихата ферментация. Не ми се смейте много. Наздраве.

И мен като колегата ме вълнуваше подобен въпрос, ама ме беше срам да попитам. :roll:

ZMeyGorianin написа:
Ами сигурно са си там-във виното-няма как да се махнат, но са в по-малка концентрация!

Добре де, ама да кажем си го изпия сам (виното), било пък то и за дълъг период от време. Тези вредни неща, не се ли натрупват в организма? Или може би се проявяват само при дестилиране, а в "сурово" състояние липсват.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2012, 09:37 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Гроздовата мъст е доста бедна (в сравнение с плодовите) на пектин,който е един от основните фактори за формиране на различни концентрации на метанол...
Та ако едно вино се прави,спазвайки елементарните правила(най вече т.нар.майка да не се държи повече от 5-8 дена,а не както смятат за правилно по 2-3 месеца,гроздето да е здраво),концентрациите на метил са в границите на пренебрежимо малки количества...
По отношение на натрупване на метил в организма....ми не се натрупва,а и антидода за метила е ЕТИЛА...И ТАКА.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2012, 09:54 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Отделете малко време и прочетете по-горната страница. Интересен човек-не пие ракия, пък какво хоби!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2012, 10:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Чели сме я бай Драгане, и не само нея ... :)
Аз пък познавам много рибари дето не ядат риба - предпочитат пържоли :lachtot:

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2012, 10:21 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
ГОГО има регистрация и тук...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Мар 2012, 09:05 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Вчера и аз сложих цифров термометър и сварих част от останалата джибра,вино и кал от есента . Бе около 70 литра и прибавих 15-на литра патоки. Залепих датчика/термодвойка/ с маджун лепило на извивката на лулата до купола. Доколко е точен, не знам - не е калибриран, но ракията потече при показанието му на 89 градуса С и до 93 гр.С падна на 40 алкохолни градуса. Не допуснах по-голямо отклонение. Сварих общо 13 литра ракия 55 алк. градуса .След това я оставих да тече докато загасни огъня. Разбира се отново хвърлих около 1 литър първак.
Според мен за да се спазва една такава технология като Гого е необходим качествен термометър, калибриран за вашето атмосферно налягане и поставен на точното место. Иначе с нашите казани ще си я караме по народноу "горе долу"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Мар 2012, 11:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2011, 10:40
Мнения: 126
Много висока температура е 89*С за протичане,мери ли колко % е алк. при тази темп.? В същото време 93 е нормална за спиране, аз събибирам патоки до 96* С.
В моя случай говоря за колони.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Мар 2012, 12:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Точно там е разликата - показанието на термометър мерещ ректификат или газове в колона и такъв, мерещ газове в лулата на алембик са доста различни.
Причината е основно в концентрацията на спиртните пари - в колоната достига 93-95% при малък отлив, а в лулата на алембика - 50-60 при протичането и 20-30 в края при патоките. Така че - за колона ако говорим - протичането може да е и под 70 гр., основната фракция - 78-80, патоки - 80-90 - в зависимост от отлива. Да не говорим че ако затворим крана при ЛМ - термометърът пада до 80 и след това потича пак концентрат макар и за малко.
Т.е. температурата на кипене/кондензиране на водно-спиртна смес зависи силно от концентрацията на спирта в нея.
Затова и термометърът на лулата на един алембик може да показва различни стойности с различни материали - със силен материал ще тръгне на висик градус ракията, респективно термометърът ще показва по-малко при протичането, а при слаб материал обратно - ще протече на нисък алкохолен градус и на висок температурен.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Мар 2012, 21:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Защо да е висока 89 гр?На мен ми протича на обикновен аламбик обикновенно между 87.2 и 87.8..така че Бай Драган няма за какво да се притеснява...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Мар 2012, 08:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2011, 10:40
Мнения: 126
При мене аламбика протичаше с алк.65-70%, от джибре с нач.алк.съдърж. 12-13 % което със сигурност не е 89, а по-скоро около 81-82*С. Да кажем, че м-ла е слаб и протича с 40% тогава би трябвало да говорим за темп. около 85*С. Всичо това е в случай, че термометъра е на лулата и мери изхода на алкохолните пари, а не темп. на джибрето.
Сега видях, че бай Драган го е сложил от вънка, което със сигурност оказва влияние върху показанията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Мар 2012, 15:55 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Тръгна над 65 %. Хвърлих едно канче и събрах останалото до 40%. След смесването бе около 55% алкохол.
И не се притеснявам от нищо. Грешката е, че меря температурата на медната лула в началото ,а не на парите. А температуата на медната лула е единтична с тази на течността в казана /предава се чрез топлообмен/. Ако бях пробил лулата и монтирал термодвойката на пътя на парите ,резултата щеше да е друг.
Чудно ми е друго. Защо в диапазон от 4 градуса С изтече всичко. И първак и основен дестилат. Нямаше ли ачеба нещо вредно?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 87 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима