Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 12:43

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 87 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 28 Мар 2012, 16:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Аз използвам табличката която Админа беше публикувал и работи перфектно. Ако термометъра е разположен на изхода на парите и мерим колко %об изтича ракията - съвпада точно с таблицата. Така че се получава двойна проверка.
Пускам табличката отново за да не се лутате и търсите: :2thumbs:

Ето помагалката, сега всеки може да си прецени иска или не иска термометър:

Таблицата важи за морското равнище! В зависимост от надморската височина, съответните реални температури са по ниски.

Температура на кипене (и на парите) | % об. течност | % об. пара
79,0°C | 93,5% | 93,4%
79,5°C | 85,0% | 91,5%
80,0°C | 79,0% | 90,4%
80,5°C | 73,0% | 89,4%
81,0°C | 68,0% | 88,6%
81,5°C | 62,0% | 87,6%
82,0°C | 57,0% | 86,6%
82,5°C | 53,0% | 85,7%
83,0°C | 48,0% | 84,6%
83,5°C | 44,0% | 83,6%
84,0°C | 40,5% | 82,5%
84,5°C | 37,0% | 81,2%
85,0°C | 34,0% | 80,1%
85,5°C | 31,0% | 78,6%
86,0°C | 29,0% | 77,6%
86,5°C | 26,5% | 76,1%
87,0°C | 24,5% | 74,8%
87,5°C | 22,7% | 73,5%
88,0°C | 20,7% | 71,8%
88,5°C | 19,3% | 70,6%
89,0°C | 18,0% | 69,2%
89,5°C | 16,4% | 67,3%
90,0°C | 15,4% | 66,0%
90,5°C | 14,2% | 64,3%
91,0°C | 13,2% | 62,8%
91,5°C | 12,0% | 60,8%
92,0°C | 11,2% | 59,3%
92,5°C | 10,2% | 57,6%
93,0°C | 9,3% | 55,7%
93,5°C | 8,6% | 53,8%
94,0°C | 7,8% | 51,9%
94,5°C | 7,0% | 49,8%
95,0°C | 6,3% | 47,6%
95,5°C | 5,6% | 45,3%
96,0°C | 4,9% | 42,9%
96,5°C | 4,1% | 40,5%
97,0°C | 3,5% | 37,4%
97,5°C | 2,9% | 34,5%
98,0°C | 2,3% | 31,0%
98,5°C | 1,6% | 23,3%
99,0°C | 1,0% | 13,0%
99,5°C | 0,5% | 5,5%
100,0°C | 0,0% | 0,0%
Пример: При 12%-на пращина, трябва да очакваме ориентировъчно първака да се изтече при температура 91,5°C. Патоките тръгват обикновено при 96,9°C (пари 38%) и свършват към 98,8°C (пари 18%). Или пък ако термометъра показва 93°C, значи в момента изтича дестилат с 55,7%.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Мар 2012, 19:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2011, 10:40
Мнения: 126
Аз ползвам една табличка от Стилмен, която напълно съвпада с това, което правя:
Прикачени файлове:
alcoholvapor.gif


Бай Драгане със сигурност има нещо вредно. Ако не се прекалява с количеството мисля, че няма проблем.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Мар 2012, 16:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Ное 2010, 15:47
Мнения: 3
Здравейте и от мен.Абе нещо не мога да "вдяна" табличката от по горния пост на plamm.Сложил съм термометъра на изхода на капака, където слагам лулата(казана ми е традиционен с лула и серпентина) и на мен ми тръгва на около 88-90°С.Не ми е калибриран термометъра(от тези кръглите които се използват за парно) и се чудя дали термометъра грещи толкова много или аз нещо не разбирам правилно.Кога тече първак, кога започва етила да се изпарява ???


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Мар 2012, 17:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ами погледни реда за 90 гр. температура :
90,0°C | 15,4% | 66,0%
първото число е градусите температура (90)
второто е процентното съдържание на алкохол в течността (пращината дето вариш)
третото е процентното съдържание на спирт в парите, които са се изпарили от нея
Ако първите капки ти протичат при показание на термометъра на капака 90 гр., това значи че материала ти е с 15.4 % алкохолно съдържание, а парите от него са с 66% (респективно като кондензират ще измериш 66% първак да тече)
Така след време в казана %-та спирт намалява, температурата се качва, и съответно парите излизат с по-ниско съдържание на алкохол, кондензират в серпентината и излиза ракия с по-ниско %-но съдържание на алкохол.
Накрая вече - остава в казана материал с 1-2% алкохол, кипи почти при 100 гр. и през серпентината тече почти вода (10% патоки)
Обаче имай пред вид че меренето на капака е все пак някакъв контактен метод, грешка от един два градуса - ще обърка сметките.
Освен това тези данни са за някаква надморска височина, ако си в планината ще са по-ниски температурите защото въздухът е разреден.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Мар 2012, 19:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
victoryvt написа:
Ами погледни реда за 90 гр. температура :
Освен това тези данни са за някаква надморска височина, ако си в планината ще са по-ниски температурите защото въздухът е разреден.

Как се смята спрямо надморското равнище? Да кажем знам, че съм на 546м над мор. равнище.
Заслужава ли да се притеснява човек, заради разликата в морското равнище? Т.е. голямо ли е отклонението.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Мар 2012, 23:33 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
не...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Мар 2012, 09:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
ilu6a написа:
не...

Ми тогава, що всеки го споменава? :roll:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Мар 2012, 14:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2007, 08:34
Мнения: 56
Местожителство: София
Поради естеството на процеса, кипенето на течностите е в пряка зависимост от атмосферното налягане. То, от своя страна зависи от надморската височина и състоянието на атмосферата. При морско ниво, налягането е 760 мм. живачен стълб или 1013.4 hPa (хектопаскала). Повишаването на надморската височина с всеки 100 метра, води до понижаване на налягането с 14 hPa.

Точката на кипене на чистата вода при морско ниво е 100*С и на етанола 78.4*С.
При надморска височина 500 м температурите са 98.3*С за вода и 77.0*С за етанол.
При надморска височина 1000 м температурите са 96.7*С за вода и 75.6*С за етанол.
При надморска височина 1500 м температурите са 95.0*С за вода и 74.2*С за етанол.

Най-лесно е да се кипне вода и да се измери температурата и с термометър. При мен, на височина 556 м.н.м.р + 45 м височина на блока (аз съм на 13 етаж), водата кипва на 98*С.
Това за мен е коефициент 0.98, с който корегирам данните от таблици и графики.

Независимо от точноста на измерване, има грешки от неправилно монтиране на термометъра и неотчитане на рефлукса, който повишава концентрацията на етил в парите и понижава температурата на изпаренията. Затова най-добре е, всеки да си направи таблица, на която да се вижда каква температура отговаря на дадена концентрация на готовия продукт. Тогава, по показанията на термометъра, може да се съди за първака, качествения продукт и патока.

Като пример ще дам мой резултати от практиката. Обикновено дестилирам 13.5-13.8% алкохолно съдържание.Използвам фракционна колона с 25 см пълнеж. Първите капки прокапват при 77*С. Температурата се повишава и спира на 88*С. През това време е изтекъл първака. Това е основната концентрация на ацетона, метила, ацетатите и др. неприятни продукти. Дестилирам до 96*С ( това се равнява на 98*С при морско ниво) и с това завършвам обелващата (първа) дестилация. Полученото е с четири пъти по-малък обем и около 45-48% алк. съдържание. Следва втора дестилация, при която правя разфасовката на отделни фракций.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Мар 2012, 14:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
StillMan, :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Мар 2012, 17:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
При надморска височина не повече от 100 м,водата завира при 96.8 гр ...не оспорвам написаното от Stillman,в което съм сигурен че е вярно,има ли други фактори като влажност и т.н които може да влияят в даден момент...озадачен съм :shock:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Мар 2012, 19:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2007, 08:34
Мнения: 56
Местожителство: София
Както вече писах по горе, основните фактори определящи точката на кипене на течности и в частност водата и етиловия спирт са надморската височина и атмосферното налягане.Съществуват и други фактори, но за практическа работа, те са пренебрежими.

Атмосферното налягане при дадена височина може да варира в зависимост от температурата на въздуха, влажноста , замърсяване и др., но те се явяват компоненти на общото атм. налягане за дадената кота. Така например, вчера при мен, на дадената височина, атм налягане беше 1029 hPa, което даваше точка на кипене на водата 98.6*С, за чист етанол 76.9*С и за азеотропен алкохол (96% алк.) 76.7*С. Днес атм. налягане е под нормалното и е 1010 hPa. Това променя точката на кипене, както следва: вода 98.1*С, етанол 76.3*С и азеотропен етанол 76.2*С.

Достатъчно точно може да се приеме, че на всеки 100 метра повишение на надморското равнище, точката на кипене на водата спада с 0.3*С. и всяко изменение на атм налягане в същата точка с 31 hPa, променя точката на кипене с 0.9*С., като намаляването на налягането, намалява точката на кипене и обратното.


Последна промяна StillMan на 31 Мар 2012, 20:04, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Мар 2012, 20:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Извинявай,нещо не чета между редовете....Благодаря!! :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Апр 2012, 15:05 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
В горния пост съм написал ,че надморското равнище не е от особено значение тъй като ставаше въпрос за пренебрежими колебания...пък и ставаше въпрос за казан тип аламбик...
Да не говорим ,че атмосферното налягане не е константа за всяко едно надморско равнище -това е един идеален случай...във физика има и много други.
А в действителност то се мени постоянно .
Влажноста може да не влияе съществено на атмосферното налягане но влияе при измерване на температурата още повече ако се мери контактно на капака...
София последните 24 часа има изменения от 21[хПа]...
Та заставам зад думите си ,че при дадените условия(а те са-казан тип алабик и мерене контактно на купола)атмосферното налягане повлияно от надморското равнище няма особено значение...Просто приближенията са големи, та да се отчитат колебания от 1-2 градуса.
и така...
А в лабораторни условия разбира се положението е друго,близко до това описано от Аламбик...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Апр 2012, 08:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Ей каква хубава дискусийка се е оформила на базата на тази табличка. Нямаше ме няколко дена и сега гледам -"СтиллМан" както винаги е безупречен и полезен с постовете, Илюша е много прав, че само за лабораторни измервания може да трябва надморската височина и т.н.
Ето за какво е полезна тази табличка от практическа гледна точка:
Питах съветвах се как да определим кога да отделяме първака-ами няма точна температура и аз отделям 10% от обема на налятата в казана течност- на 47л материал в тенджерата-500мл отделен първак. Табличката не помага ако не си с истинска колона.
Момента на потичане на дестилата - ако погледнем температурата на термометъра на най-горната точка на лулата може да ни каже ориентировъчно колко ни е силен материала ама 1-2 градуса не са от значение-то квото има в тенджерата ще си излезе - не можем да го променим.
Табличката е полезна(за мен поне) когато идва време да отделям патоки - след много прочетени неща във форума и съвети аз реших и отделям патоки под 40-42%об. Като разреждам ракията не ми се размътва, не боли глава...не се притеснявам че губя от дестилата защото каквото тече под 40-42% го събирам до 30%об за следваща преварка-не става зян :lachtot: и съм уверен че за мен работи добре :2thumbs:
Значи имам термометри: единна капака на казанЯ (не е особено полезен) и един на най горната част на лулата(върши идеална работа)-мога да ги настроя да писукат на определена температура.
Измервах и със спиртомер на изхода след серпентината(чучурка или как там се нарича) колко е алкохолния градус на дестилата. Ама се зверя, гледам, чакам и отнема време да дочакам да покаже градуса на който да започна да отделям патоките. След 4-5 опита установих че винаги спиртомера показва 42% при температура на термометъра на лулата 96гардуса. Точно както казва табличката.
Това е за моята надморска височина малко над 100м.
Сега като варя се занимавам с каквото си искам и когато термометъра почне да писука(настроен на 96гр) отивам и почвам да отделям патоки докато пак се обади термометъра на 98гр(30%алкохол) и изключвам котлона.
Та това е ползата от тази табличка за мен. :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Апр 2012, 09:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Т.е. имаш полуавтоматичен казан :megagrin:
Аз имам едни познати, запалени по домашното варене, даже по-скоро по варенето в баня, тераса и т.н.
Та хората си направиха казаните напълно автоматизирани - зареждат, включват тока и сядат да ....
(чакат, т.е. да пивтунят от старата :lachtot: )
Нагревателите се управляват от една платка - промишлен контролер - едночипов компютър + електроника. Датчици за температурата имат три, дестилата изтича през три различни чучура като чрез елекромагнитни вентили се пуска в съответния изход , в зависимост от това какво се очаква да тече - първак,средна фракция,патоки.
Съответно има сложени 3 съда за събиране на всяка фракция.
Та понеже те варят все едно и също - алкохол от захар, вода и зърно и разни миризми, та реално имат материал с все едни и същи показатели. Компютърът следи данните от термометрите и пресъздава гореописаните таблици и графики. Когато според програмата се прецени че се сменя фракцията - се включва съответния ел.магн.вентил и се изкл. предишния.
Но ...
Губи се романтиката - да седиш вперен в чучура, да мериш със спиртомера, да дегустираш резултата ... :megagrin:
Да цъкаш важно важно с език ...

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 87 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима