Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 14:52

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 87 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 02 Апр 2012, 15:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
victoryvt написа:
Губи се романтиката - да седиш вперен в чучура, да мериш със спиртомера, да дегустираш резултата ... :megagrin:
Да цъкаш важно важно с език ...


"victoryvt" :klatsch: така сладко си го написалал това за романтиката, чак ме хваща яд ама нали пусто все няма време, не мога да квакна 10часа пред казанЯ :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Юни 2013, 23:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Апр 2012, 17:24
Мнения: 11
Има ли начин да се провери дали концентрацията му е в допустими граници с полеви тест (в лаб-я не знам колко ще струва)?
Над каква концентрация вече е повод за притеснение?
- на първата страница се споменават:
Метанол 219.422 мг./ л т.е. 0.22%


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Юни 2013, 09:32 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
По-скоро 0,0022%,все пак милиграма е хилядна от грама.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Юни 2013, 21:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Последно :
0.022%
понеже - 220мг/л е 0.22гр/л или 0.00022 като абсолютна стойност, а умножено по 100 е
0.022 (%)

Не че има голямо значение, щото и така е много малко за измерване.
Илюша в 9:30 още не е пил кафе, та му се е спяло :megagrin:

Ай наздраве, че сега не е време за кафе.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Юни 2013, 21:58 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
victoryvt написа:
Последно :
0.022%
понеже - 220мг/л е 0.22гр/л или 0.00022 като абсолютна стойност, а умножено по 100 е
0.022 (%)

Не че има голямо значение, щото и така е много малко за измерване.
Илюша в 9:30 още не е пил кафе, та му се е спяло :megagrin:

Ай наздраве, че сега не е време за кафе.


А ,спало му се друг път...пак е бързал като теле пред майка си :D :prost:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 12:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Странна работа... говорите за температури на парите от порядъка 96градуса :?
Аз, за сефте сложих този контактен термометър
Прикачени файлове:
Изображение0077.jpg

Най-високата температура която отчете, бе 77градуса. В болшинството от времето показваше 60-70 градуса. При първото варене ракията протече на 75 алкохолни градуса. При преварката, след съответното разреждане, пак протече на 75 алкохолни градуса. Отделих литър първак и оставих основната фракция до 40 алк. градуса, която се дестилира доста време.
Резултат след преварката :
от 200кг сини сливи+15кг захар = 22литра ракия с 62 алкохолни градуса и 5-6 литра патоки за препичане.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 17:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2508
Местожителство: ''Survivor'' България
itev; Термометъра нещо не ти отчита правилно. :?

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 19:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Може и да е верен, ама май мери температурата на повърхността. Вътре са парите с темп. примерно 82 гр. Отвън въздух примерно 23 гр. Може да полъхва и ветрец. Затова температурата на повърхността е по-ниска от тази на парите. Трябва да се пусне сонда вътре и да е термоизолирана от тръбата. По принцип...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 20:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
MONI BARONA написа:
itev; Термометъра нещо не ти отчита правилно. :?

Мен също ме налегнаха подобни съмнения... :?
бай Танас написа:
..... мери температурата на повърхността. Вътре са парите с темп. примерно 82 гр. Отвън въздух примерно 23 гр. Може да полъхва и ветрец.....

Така си е - контактен термометър BRC 63 VI, захващане със спирална пружина от "Интерметал"
http://intermetal.bg/wp-content/uploads ... 9.2013.pdf

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2013, 21:45 
Online
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 230
Здравейте колеги, :)
Този път няма да ви занимавам с мераците си за общодостъпна,народна колона. Разбрах, че темата не е интересна за повечето тук, но днес правих поредната преварка и зациклих на следния въпрос.
Събирам си отделните фракции и между 78-83* си отделям етанола. От 83-97* според писанията трябва да се отделя 2-пропанола. Понеже много държа да не се "тровя", над 91* събирам за следваща преварка. Така де, но при 91* тече някакъв алкохол ли е пропанол ли е :D между 50 и 70%(алкохолни градуса) според материала вероятно. Днес беше 67%.
Ровнах из "нета" да видя що за животно е това 2-пропанола и .......оооо ужас :shock: . Много лоша работа било. Та въпросът ми е, какво да го правя този пропанол? Да го смесвам ли с етанола или да го бухам за преварка? А не е малко. Етанола беше 20 литра а това нещо дето го пишат пропанол излезе 10 литра и тече с висок градус.
Ще ви бъда много благодарен ако може да ми отговорите на този въпрос, че големи терзания ме налегнаха.

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2013, 22:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
По принцип тежките алкохоли са по-опасни и от метила. Правилно, като имаш съмнения, събирай по-отрано за следваща преварка. Описанието си е за оригиналния вид, нали? С това описание малко са се пооляли. С празна тръба да отделяш пропанол :lol: . Значи - имаш вода в първака. Имаш и метил в патока :). Просто концентрацията е различна.
Хубав, здрав материал, правилна ферментация, отделяне на достатъчно глави и опашки - това е. :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2013, 23:01 
Online
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 230
Нищо не разбрах :datz:
Колоната ми хич не е празна, а и матр'яла е здрав - стари ракии, вина и патоки. Ама пропанол има ли :?: няма ли :?: в каква концентрация е :?:може ли да се градира само тази фракция или трябва да се смеси с етанола? Или пак да я преварям? :wallbash:
И к'ва опашка да режа на 70 градуса. С аламбика на толкова текваше първака :help:

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2013, 23:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
:) Нали описанието е преди ъпгрейда. Каква е концентрацията на пропанол може да се установи с хроматографски анализ, не сме врачки :D Нали имаш опит с аламбик - действай си по същия начин, отделяй си паток за следваща варка. А колко и при какви градуси, специфично е. Трябва сам да си хванеш чалъма на колоната...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2013, 03:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
NESTI написа:
може ли да се градира само тази фракция или трябва да се смеси с етанола? Или пак да я преварям? :wallbash:
И к'ва опашка да режа на 70 градуса. С аламбика на толкова текваше първака :help:


Нищо че тече на 70 градуса- това са концентрирани опашки. Аз на този етап поради това, че новата колона още не е готова правя следното- изварявам на аламбик и събирам всичко до 30 градуса по спиртомер, след което преварявам с ЛМ колона и събирам за пиене по термометър. Не събирам за трета преварка и изхвърлям всичко което остава. Каквото е имало полезно съм го взел при двете варки. Може някой да ме упрекне в разхищение но за какво са ми концентрирани отрови за преварка. Препоръчвам ти да не смесваш двата дестилата, пък ти си решавай.

Това е извадка от инструкцията за експлоатация на твоята колона.
11. Дестилирайте джибрите при показания на термометъра между 78 С и 80 С[/color]
ЗАБЕЛЕЖКА: Ако нямате нищо против вкуса на по-нискокачествения алкохол можете спокойно да съберете почти всичкия алкохол до 95 С. Можете да го квалифицирате като „второ качество", ако желаете. Ако съберете достатъчно алкохол „второ качество" можете да го разредите с вода (не повече от 15% алкохол) и да го прекарате отново през дестилатора, за да го пречистите допълнително. Т.нар. алкохол „второ качество" може да се използва и за стерилизация на оборудването, в което протича ферментацията в бъдеще.

Температура на изпарение на фракциите при дестилация на джибри:
* Ацетон 56.5 С
* Метанол 64 С
* Етил ацетат 77.1 С
* Етанол 78 С
* 2-пропанол 82 С
* 1-пропанол 97 С[/color]
[/color]

И понеже пак се заговори за традиции на едно събиране с колеги "научих" как се прави двойно преварена сливова ракия. Един колега е от Тетевенския край и сподели как я правят в неговото село. Изваряват материала докато потече "бистра дестилирана водичка". След това тази ракия се преварява пак до потичане на "бистра водичка". Така се саморазреждала и била готова за пиене. Ако не ми беше казал как е правена щях да продължа да я пия, но минах на водка под предлог да я опитам. Вярно е, че ракията беше много приятна на вкус и аромат, но за мен това не е правилен начин за изваряване пък дори и да е бил традиционен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2013, 08:16 
Online
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 230
Благодаря ви колеги.
За сега и аз държа отделно различните температурно-алкохолни фракции, но попитах, защото никъде не намерих информация за концентрацията на пропанола в различните джибри или материали за преварка. За метанола е писано доста, но за пропанола - нищо. Предположих, че е пренебрежимо малка тази концентрация......но явно няма някакво общоприето правило.
Забелязах и нещо друго. При разреждане (пробвам с малки количества), пропаноловите фракции почти винаги размътват ракията, без значение с каква вода разреждаш. Няма значение и това, че са с висок градус. Но интересното е, че ако прибавя към мътилката чиста етилова фракция, ракията моментално се избистря.
Това е за друга тема, но да го споделя. Може на някой да му е от полза. Излиза, че пропанола размътва ракията и се чудя дали от това не могат да се направят някакви изводи( като табличката за градиране). Като например, че ако ракията е с по-високо(от ???) съдържание на пропанол, няма как да си разредиш ракията до примерно 40%. И обратно, ако ракията се размътва при разреждане до 40%, значи че концентрацията на пропанол е над безопасната норма :nixweiss: Или е тъпо да се правят такива заключения?

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 87 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима