миро написа:
Смачках грозде- шардоне.Захарност 24 об.%. Изтеглих 40 литра вино. Трета седмица вече и още е сладко, а което оставих за ракия - захаромера показва нула.За ракията съм изхвърлил всички чепки и е само шара, на която съм сложил 5 кг захар с 20 литра вода на 120 литра бидон. Цялото количество на гроздето е 200 кг. Нормално ли е да е толкова сладко виното? Моля помагайте!
За бяло вино трябва търпение,тези 40 л. не са вино ,това е шира,мъст и т.н.,бялото е смоток,сирак или както го наричат по вашият край.Близо месец е бурната ферментация,тиха още 2 месеца,студове 2 месеца и като се огледаш станало пролет.И чак тогава......може и да не е готово напълно.

п.п.А между другото захарността ти е много голяма.

мах 22.