Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 01:05

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2011, 19:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Окт 2011, 17:48
Мнения: 43
Преди два дена бях на гости на един приятел,беше варил ракия преди една седмица,и там казанджията му беше развил една теория че захарта е хубаво да се разтваря с шира и после да се добавя вода.Например 200л. бидон с 100кг.материал решаваме да сложим 10 кг захар точим шира разтваряме захарта и после добавяме 30-35л вода.И по този начин давало по голям рандеман.

Някой да е чувал за такова нещо.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2011, 20:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Да, така е.Захарта се озахарява допълнително от ширата, става по-сладка и пуска повече. :lachtot: Пълни глупости.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2011, 21:30 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Идеята да се разрежда захар с шира според мене е добра в случаите, когато искаме да не разводняваме повече материала. Например имаме 100л. материал с 15% захарност. искаме да стане 22%. Смесваме 7кг. захар с 20л. шира и би трябвало да се получи. Ако обаче вместо шира сложим вода ще се повиши общото количество и захарноста няма да стане 22%.
Аз се чудя дали ако материала е достатъчно рядък не може да се подгрее на място в бидона. Слага се един бързовар и се загряв до 70-80*С, като се бърка от време на време. След това се слага необходимата захар направо в бидона и с бъркалката за теракол се разтваря. Като истине се засяват дрождите. Така се получава двоен ефект- изтрепват се дивите дрожди / без серниста киселина/ и гадюхите/ евентуални / в захарта, а и няма нужда от разводняване. Това е само теоретично и за ракиен материал.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2011, 22:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Фев 2011, 20:35
Мнения: 19
В книгите пише ,че ако загрееш ширата над 50 градоса и после има вкус на варено вино


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2011, 22:43 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
ZMeyGorianin написа:
. Така се получава двоен ефект- изтрепват се дивите дрожди / без серниста киселина/ и гадюхите/ евентуални / в захарта, а и няма нужда от разводняване. Това е само теоретично и за ракиен материал.

Сернистата на този етап не бива да притеснява никого,тъй като по време на ферментацията газовете които се отделят интензивно увличат серния диоксид,който е много летлив и праткически в обема не остава нищо напомнящо за сернистатата киселина.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2011, 20:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Ное 2011, 09:41
Мнения: 9
Местожителство: Перник
plamm написа:
Аз понеже правя ракия не от грозде а от сушени плодове(стафиди, смокини, каисии...мммм много си ги харесвам) и като се учих от форума стигнах до извода че е хубаво освен захар за дрождите да има и подхранка(танин и др. подобни). Пробвал съм с В12 витамин ама ми нагарчаше и се отказах.Най много от тези неща имало в гроздето. На всяка джибра слагам поне по една две шепи стафиди предварително накиснати и пасирани. Мисля че не бъркам.
Та на въпроса "захар+вода+дрожди(даже и мая само)" ще стане ама ако има и малко стафидки 100% ще тръгне и то добре - изпробвано работи.
Преди година пробвах само зхар и дрожди ама в тях има явно и подхранка и стана точно както е описал човека - излезе чист спирт, не съм го правил повече защото гледам да си правя ракия не спирт :lachtot: -ето това е линка: http://www.ebay.ca/itm/Yeast-Distillers ... 2eb8eb03f6



.
Благодаря за изчерпателните отговори.Аз също не възнамерявам да правя спирт а малко житна за повишаване на КПД на джибрите от грозде или сливи на есен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2011, 09:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Коя захар става не знам, но колко струва през годините вече знам :

Прикачени файлове:
zahar.jpg


Защо така скочи тая захар тая година ... а де ...


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2011, 10:19 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Зае....и-то само захарта да беше.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2011, 17:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
victoryvt написа:
Коя захар става не знам, но колко струва през годините вече знам
Защо така скочи тая захар тая година ... а де ...

защото някои са решили да си напълнят джобчетата от тая работа, аналогично и олиото преди скочо от веднъж, после уж имало картелни споразумения не знам си кво, ма олиото си остана с висока цена, ма за захарта никой нищо не казва.. :(


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2011, 20:30 
Offline

Регистриран на: 22 Ное 2009, 19:23
Мнения: 5
има захар ,която не става! три пъти ми се случва,последно миналата година с кауфландска захар,прее..х мускат 500кг.преди това кайсии с пакетирана захар ,така че да не дойдете на моя.сега взимам само горноорях. и нямам ядове, а за калпавия майстор,вече не го казвам-щото има калпава захар, да не попадате на такава,дано!на човек като му мине през главата,само тогава може да повярва....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2011, 20:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
дай инфо какво е станало, като си попадал на такава, един съфорумец писа че сложил на смокини и почнали да се желират..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2011, 21:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Естествено, че може да се стигне и до желиране, нали захарта е виновна ;) Скоро писахме по въпроса :buch:

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2011, 21:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
не съм попадал на такава, та затова питам хора, които са попадали, какви са симптомите така да се каже..
на едни може да се е желирала, на други препарирала, просто ми е интересно какво е станало с материала..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2011, 21:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Захар + гореща вода = по-малко ядове и желета

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2011, 21:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Окт 2011, 17:48
Мнения: 43
Горна Оряховица от една година не произвеждат захар,може и по отдавна.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима