Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 04:40

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 28 Яну 2010, 23:02 
Offline

Регистриран на: 25 Дек 2009, 07:14
Мнения: 46
От доста време следя форума, и стигнах до извода че ракия без да се ползва захар трудно се получава, особедно от начинаещи като мен.Някаде из форума бях чел че след като ферментират джибрите се изцвжда сока и се сварява на ракия,а към остатъка се пребавя захар и вода и още нещо да се засили ферменрацията от ново, другия начин май беше след като се свари ракията в казана се сипва захар и маиче и мая.Искам да попитам знаещите как точно се постига повторната ферментация или каква е рецепта та?Прерових форума и немога да открия къде съм го чел. :datz:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2010, 05:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ето тук Alambik разказва за този метод viewtopic.php?f=8&t=55&p=781#p781
Хрумна ми идея за подобряване на този метод, да се спести слагането на мая:
Преди варенето гроздовата джибра се прецежда, в казана се слага само течност, а оцедените шлюпки се запазват.
След приключване на варенето докато казана е горещ, се добавя 20кг. захар на 100л. винаса. Високата температура и киселините във винасата ше спомогнат за пълното разпадане на захарозата на фруктоза и глюкоза.
След като изтине материала 25-28гр. се добавят и оцедената джибра. В нея ще има все още живи дрижди, от който ше са останали само културните и те ще предизвикат повторната ферментация. :prost:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2010, 08:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Не зная защо spout се интересува сега за повторна ферментация.Ако е да научи как става няма лошо даже е добре но ако мисли да прави нещо не е сега момента.
Това което Alambik и Petiomalchev казват по въпроса е вярно но това е за есента .След ферментацията изцеждаш течността (в случая младо вино) и изваряваш, отваряш казана и докато е топло разтваряш захарта,като падне температурата на 30 градуса заливаш джибрата,разбъркваш и добавяш мая.
Ако сега си изварил,то ситуацията е друга.Ниски температури ,в джибрите няма живи дрожди,ще се сблъскаш с проблемите на ilu6a да се мъчиш да подгряваш.
По добре поясни какъв е интереса ти и съветите да са конкретни за ситуацията.
:prost: :sauf: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2010, 09:52 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
cavxan написа:
в джибрите няма живи дрожди


Мисля , че дрожди има ( неизтребими са), но поради ниските температури не работят.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2010, 13:33 
Offline

Регистриран на: 25 Дек 2009, 07:14
Мнения: 46
Благодаря на всички за отговорите!
Просто сега се уча и си правя казан но още не е готов на пълно но сам заложил джибри и като се затопли ще ги варя.Питам защото така ще ми е по лесно да постигна нещо от колкото да експериментирам със зърно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2010, 13:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Мисля че Cavxan има в предвид изварени джибри /минала през казана/, защото в ферментиралата джибра има дрожди, за това в предното си мнение предлагам когато разтвора от винаса и захар изтине тогава да се смеси с джибрата, за да не се ползва мая. А за всеки случай може да се сложат сухи винени дрожди.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2010, 17:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Щеме накарате да пробвам дали след виното има дрожди.Винената кал (утайка) съдържа дрожди но мисля че са мъртви.Алкохола е като "Кронос" или по точно "Зевс" детето което убива баща си.Над 11 об.% алкохол дрождите умират,е от вас научих че има културни щамове който издържат до 17-18%.
Трябва да проверя тъй като имам скътан материал от мускат (то си е вино) който чака добри дни :megagrin: .Кризата взе че ме споходи и разходите за казан и други са изрязани от бюжета.Остана тенжерата под налягане но не искам с нея много е малка и не може правилно да се отсече първака,пък и два дни има да се въртя около нея.
Поздрави на всички и наздраве!!! :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2010, 21:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Cavxan във връзка с дрождите ше разкажа за една легенда, казва че е легенда защото разказвам деиствителен случай от трета ръка. Тъста ми разказва за един негов приятел който живее във Варна, ама е родом от другаде че там правели виното като отделят чепките от гроздето смилат зърната и слагат гроздовата каша в бурето там превира и го пият така като свърши виното изхвърлят джибрата. Че този въпросен приятел на дядото всяка есен взимал от родното си място по едно буре, товарел го на колата и във Варна, но бурето бързо свършвало. Сиромах човек жив дявол, гогато свършело виното наливал захарен сироп в бурето и след две седмици пак пиел вино. И така няколко пъти. :saufen:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Апр 2010, 03:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Легендата потърдена! Твърдението на Petiomalchev се оказа вярно:
Цитат:
Cavxan във връзка с дрождите ше разкажа за една легенда, казва че е легенда защото разказвам деиствителен случай от трета ръка. Тъста ми разказва за един негов приятел който живее във Варна, ама е родом от другаде че там правели виното като отделят чепките от гроздето смилат зърната и слагат гроздовата каша в бурето там превира и го пият така като свърши виното изхвърлят джибрата. Че този въпросен приятел на дядото всяка есен взимал от родното си място по едно буре, товарел го на колата и във Варна, но бурето бързо свършвало. Сиромах човек жив дявол, гогато свършело виното наливал захарен сироп в бурето и след две седмици пак пиел вино. И така няколко пъти. :saufen:

И така от есента съм скътал няколко бутилки от минерална вода (11L) с материал от мускат за мускатова ракия.Така се получи че есента трябваще да освободя съда за следваща ферментация и виното не бе избистрено.В част от бутилките се получи слой от обемна утайка.Отделих виното от утайката чрез отдекантиране като източих бистрата част с маркуче.Обединих утайката и реших да пробвам твърдението на Petiomalchev.Натравих захарен сироп от 1 кг захар и 4л вода докарах го на температура добавих няколко счукани витамина В1 .
След седмица всичко изглеждаше като боза с цвят на кална вода но поради това че печката не бе палена видими следи от ферментация не забелязах.Изнесох го на слънце и като затопли започна да отделя въглероден двуокис.С това доказах твърдението че дрождите са неунищожими и че не съм бил прав. Явно само дивите дрожди умират и то от сернистата киселина а културните щамове си траят на дъното на бъчвата :).
:prost: :sauf: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Апр 2010, 17:27 
Offline

Регистриран на: 17 Ное 2009, 15:52
Мнения: 64
Вярно е това за дрождите, че не умират. Есента след бурната бурната ферминтация, след като източих виното почнах да го зареждам с миналогодишните компоти и ферментацията тръгна отново преди да съм успял да го допълня. По принцип всяка година второто вино го правя на ракия и инкога не съм му слагал мая(дрожди) и до сега не съм имал провал при варенето на ракията :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима