Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 16:39

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2010, 10:57 
Offline

Регистриран на: 02 Фев 2010, 12:24
Мнения: 1
Здравейте, колеги!
Имам намерение да се пробвам да си сваря ракийка от портокали, но се притеснявам от корите, по-точно от силния аромат и етеричните масла в тях. Ако обеля плодовете пък не знам дали ще остане аромата. Има ли някой опит по въпроса? Моля, споделете!
Поздрави на всички и наздраве! :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2010, 14:54 
Offline

Регистриран на: 27 Дек 2009, 11:29
Мнения: 56
Местожителство: Lovech
привет. преди 20г. баща ми вари от портокали бяха му казали да ги бели не знам колко захар есложил но беше изкарал прилично количество сдобър аромат


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2010, 21:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
В никъкав случай не слагай корите. Ако ги сложиш върху ракията плува бледо оранжева мазнина /етерични масла/. Преди време един комшия беше сварил с корите донесе да я пробваме, ама и така не я пробвах, защото около него на един метър меришеше на портокал. Пробвай 1/3 каша от вътрешното на портокалите, 2/3 захарен сирип (1/3 захар и вода), ако захарноста на общата смес е около 20% добре. Добави мая 4 пакетчета (по 40гр.) на 100л. материал или ако намериш виневни дрожди.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2010, 21:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Юли 2009, 10:55
Мнения: 16
Местожителство: София
Аз се бях засилил само от кори да варя .Добре че прочетох ква е тайната . Кажи за резултата после.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2011, 22:04 
Offline

Регистриран на: 20 Юни 2010, 18:19
Мнения: 47
Темата е малко стара ама аз все пак да попитам.В събота ще варя портокалов материал.Има ли някакъв начин да сведа аромата на портокалите до минимум.Скоро опитах на един познат и никак не ми хареса.Макар че беше махнал корите ракията миришеше натрапчиво на портокал, даже малко като лекарство едно такова.Ако направя още една преварка дали ще понамалее аромата или...?Някой ако има наблюдения, моля да сподели.
Само за справка - около 300 кг обелени портокали и 35 кг захар.Захарта я разтворих директно в материала без да слагам вода, понеже захарноста на портокалите беше около 9 %.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2011, 22:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Ако не ти хареса ракията е превари заедно с 5 до10 литра вино .

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2011, 17:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
мисля че спокойно можеш да сложиш повечко захар, и да я разбиеш с вода 1:2 или 1:2,5


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2011, 10:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
@Plancton, ако днес като дестилираш и ти е много силна на аромат си вземи от аптеката активен въглен на прах, струва по левче пакетчето.В зависимост от количеството което изкараш добавяй внимателно въглен че ще ти избие аромата ако прекалиш.На около 40л. плодова смрад ама гнусотия до шия съм слагал три пакетчета и изчиства адски много, след това като се утаи след седмица съм дестилирал втори път и вече всичко е ОК.
Просто много внимавай с въглена, ефекта е почти мигновенен.Ако прекалиш и пуснеш преварка после ще ти е много безличен алкохола и доста спиртосан.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2011, 19:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Преди година или две баща ми прави ракия от портокали. Говоря за италиански портокали не видели капка торове, пестициди и там каквото и да е пръскано и поставено от човек. Най-много да са поливани 2 или 3 пъти за една година.

Та значи, белени, мачкани и там не знам какво си, защото не съм бил там.

Аромата на портокали беше леко загадъчен. Демек хем го усещаш, хем ти се губи. Приятна работа. Само дето след няколко поредни дни на употреба вече се привиква към аромата и не се усеща.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2011, 08:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2011, 11:07
Мнения: 90
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2582 ... JUB3uO.JPG
абе класиката от джанки май си е най-добре:)))


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2011, 21:23 
Offline

Регистриран на: 20 Юни 2010, 18:19
Мнения: 47
Това с активния въглен ми звучи като много добра идея.Само да се наканя да го сваря тоя материал че вече от един месец съм го запечатал в бидоните.Дано да не е вкиснал,че стои на топло 26 градуса.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Мар 2012, 21:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Окт 2011, 17:48
Мнения: 43
Здравейте,реших и аз да направя ракия от портокали,.Вчера купих портокали от пазара 14кг,след обелването останаха 10кг,смачках ги с машинката за мелене на грозде,разтворих 20кг захар с 60л. вода ,премерих с захаромер,показа 25 налях вода и направих разтвора 21.Бяха ми останали малко винени дрожди за червно вино, разтворих ги и тях и ги сипах вътре.Бъркат се сутрин и вечер,като стане готов материала през казана.Ще пиша за резултата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Май 2012, 19:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Окт 2011, 17:48
Мнения: 43
Преди два дена мерих захарноста,показа ми 10,дайте съвет какво да правя.

П.С. Става въпрос за материала от портокали.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Май 2012, 19:50 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 560
Местожителство: София
Колега, най вероятно портокалите си ги държал на студено, затова е спряла ферментацията. Иначе при нормални условия захарността от 23 до 10 пада за 4-5 дни. Пробвай да стоплиш и ако не тръгне наново, трябва да активираш и евентуално още дрожди посявка.
Успех.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Май 2012, 09:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
А сладни ли ?
Ако се усеща сладост и лепне по пръстите - ще трябва да рестартираш ферментацията, която е спряла по някаква причина.
Лошото е че не се вижда някаква лесна за решаване причина - през април времето не беше студено, че да е спряла от студ. Другия вариант е да се е подкиселила много мъстта - ако си слагал в началото лимонтозу повечко и после при самата ферментация да се е увеличила прекалено много. Пак с опитване ще се разбере - дали киселее.
Тъй че - снабди се с нови дрожди и активатор (минерали за дрождите - диамониев фосфат и витамин Б), провери си все пак температурата, докарай я до 20 гр. , направи си стартер с дрождите - в една кофа или тенджера - топла вода на 25-30 гр. + малко захар 100 гр. примерно, на върха на лъжичката от активатора, дрождите изсипани отгоре и така докато замирише на ферментация. Активаторът го сипваш в материала, разбъркваш и след това добавяш стартера с дрождите. Не бъркаш отначало за да могат да се размножат по повърхността на материала и чак след като се види че правят нещо на повърхността ще разбъркаш.
Захарност да покаже 0 недей очаква, все пак има и други вещества в портокалите, които правят някаква плътност, но не ферментират.
Ако проблемът е в подкиселяване - ще трябва малко да се неутрализира със сода и тогава да се посява наново.

(Видях че си писал "Бяха ми останали малко винени дрожди" - колко малко - да не се окаже че ти просто малко дрожди си сложил и те не са успели да се размножат достатъчно за да изядат всичката захар ?)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Последна промяна victoryvt на 03 Май 2012, 09:30, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима