Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 08:11

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2010, 22:23 
Offline

Регистриран на: 20 Ное 2009, 22:54
Мнения: 6
Здравейте, есента заложих дюлева пръщина. Сега в големите студовете тя е замръзнала. Захарността й беше около 14-15, но все пак в гаража, където я държа си е студено. Споделете, ако знаете какви може да са писледствията. Когато се затопли ще се възвърне ли ферментацията? Дали дрождите са измрели ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2010, 09:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Част от дрождите са измрели но друга част са в летаргия, зада се възобнови ферментацията ще е необходимо температурата на материала да стане поне 20гр., а това ще стане чак май месец. Тази захарност преди студовете ли я мери и каква беше наячалната захарност на материала.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2010, 23:42 
Offline

Регистриран на: 20 Ное 2009, 22:54
Мнения: 6
Захарността я измерих преди застудяването, а началната захорност я бях докарал 17, както съветват тук :
SiteAdmin написа:
Ябълковата ракия е претенциозна към качеството на плода. Дано си подбрал добре узрели, сладки и ароматични. Ябълките се берат на ръка - натъртеното бързо загнива и убива аромата на ракията. Оставят се да доузреят след брането. Вода не се слага. Дръжките на ябълките се отстраняват. Сложи прясна мая за хляб, но не е задължително.

Измери захарността на пращината - гледай да е над 12%, но под 18%. Високата захарност прави ферментацията ниско ефективна и увеличава количеството на метиловия алкохол, ниската снижава градуса и увеличава количеството на оцетната киселина. Ако се налага добавяне на захар, тя се слага на два пъти - 2/3 при приготвяне на пращината и 1/3 след няколко дни. На всеки литър пращина сложи 1ml амоняк. Затваряш пращината херметично, като оставяш въглеродния двуокис да излиза през воден клапан. Температурата трябва да бъде 19-25°C.

Вариш 2 пъти на бавен огън, като внимаваш да отделяш добре първака и патоките. Ползвай задължително термометър за парите в лулата и спиртомер при чучура. Оставяш да отлежава в кестенова или дъбова бъчва. Ако нямаш бъчви, сложи сухи едри трески (чипс) от съответното дърво в бутилките. Бутилките не се пълнят до гърлото, а се оставя повече въздух.

И да почерпиш, ей :wink:

Дюлите и ябълките са сходни по начина на приготвяне. В бидони от 130 литра съм сложил по 3-4 кофи дюли, 20 кг. захар и 90 литра вода. Заредих ги края на ноември. Явно ще трябва да съм по търпелив докато се стопли :thumbs1:
Благодаря.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Юни 2010, 12:15 
Offline

Регистриран на: 26 Фев 2009, 16:35
Мнения: 43
Местожителство: Montana
преди 2 години правих ракия от дюли като си спомням че проблема при тях беше че са мн твърд плод...направих следното, в казана за варене сложих около 50 л вода и 70-80 кг дюли започнах да слагам дърва и като стана водата на 45 градоса С спирам да топля...така ги даржа в топлата вода около 1 час и след това мачкам...колкото до ябълките тях направо ги пусках през форажомелката :)
препоръчвам ти да следш материала си за кисело...ако започне да кисели според мен си приклиучил с повторната ферментация


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима