Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 21:21

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Зимна изненада
МнениеПубликувано на: 13 Фев 2010, 17:50 
Offline

Регистриран на: 14 Окт 2008, 15:26
Мнения: 23
Здравейте,
Ниските температури тази зима ми скроиха номер. Бях оставил 100 ина кила ябълки на вилата на място, където предни години съм нямал проблеми. Обаче след големите студове бях неприятно изненадан като ги намерих замръзнали. Моля за съвет как да спретна някакъв материл, преди евентуално затопляне да ги похаби окончателно.
И весело изкарване на празника!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Фев 2010, 20:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
То материала ще го направиш ама трябва да му усигориш помешение с температура 20гр. Важното е за ябълките да се отделят загнилите части и да се смелят добре най-добре е с машинка за кайма. За това количество ябълки може да сложиш и 20кг.захар разтворена в 60л. топла вода. Захарният сироп трябва да е с температура 40-45 градуса зада може когато се добави към ябълковата каша общата температура да стане около 30 градуса. Маята която трябва да се добави е 6-8 пакетчета жива мая по 40гр. или 8-10 пакетчета мая на доктор Йоткер. След като се смесят ябълковата каша и захарният сироп трябва да се измери захарноста ако е над 20% трябва да се добави вода. Маята трябва предварително да се разтвори в топла вода /30-35 градуса/ с разтворена захар и да се остави на топло да започне да ферментира и чак тогава да се добави към материала.
За по добра ферментация може да си поръчаш и дрожди:
http://zlatnatabachva.com/index.php?opt ... &Itemid=54
http://www.agroborsa.com/Plovdiv/SODINAL/sellerinfo.do
Друго като съвет е да сулфатицираш ябълковата джибра преди да сложиш мая или дрожди, 1 гр. серниста киселина на 1л. материал така ще унищожиш дивите дрожди и ше усигуриш по добра среда за културните. Маята или дрождите се добавят най-рано 2 часа след сулфатицирането.
Сега времето е студено и ще се наложи периодично да подгряваш джибрата, за това количество ябълки и захар ще получиш около 160л. материал удачно ще е да го разпределиш в два бидона 100-120л. Бидоните трябва да са добре завити с 2-3 одеала или брезент. Подгряването се осъществява с 10л. туба от минерална вода, тя се пълни с гореща вода от бойлера затваря се и се поталя в джибрата. Сутрин и вечер се сменя водата в тубата с гореща. :prost:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Bojo, hgeorgiev, kocyo, qzmp, Мартин85 и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима