Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 22:33

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2007, 13:34 
Offline

Регистриран на: 07 Ное 2007, 13:18
Мнения: 2
Приятели,

Регистрирах се в този чудесен форум по не една причина.
Конкретно имам един въпрос. Тази година за първи път ще участвам активно във варенето на ракията. До сега само съм употребявал "Татковия" първк:). Той ме помоли да взема Сакъз/Мастикс за да го използваме пир варенето , обаче нито знае колко да взема нито как да го ползваме.
1. Моля, ако някой знае за начина на използване на тази естесвена дъвка , да ми пише!

Благодаря предварително:)
НАЗДРАВЕ!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2007, 22:36 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
Здравей и добре дошъл!

Никога не съм използвал сакъз, знам само, че го употребяват в узото и турската анасонлийка "ракъ" и че тук-там има табиетлии, които го слагат в ракията.

Заради твоето питане се поинтересувах по въпроса, но ударих на камък - като че ли употребата на сакъза е най-дълбоко пазената тайна :) Явно има тънкости в пропорцията, особено ако се използва и анасон. Това ми възбуди любопитството, а и тъй като този сайт е създаден за споделяне на опита, а не за криенето на "тайни" рецепти, ще поразпитам специално.

Междувременно ако баща ти реши да разкаже за своя опит, ще се радвам да го споделиш с нас.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2007, 09:39 
Offline

Регистриран на: 07 Ное 2007, 13:18
Мнения: 2
Мерси много за отговора! И аз ще се поразровя повечко и нета. Това което знам е, че облагородява ракията и я прави много пивка. Освен това медицинската дъвка се продава най-много в Пловдив, и то сега, когато е сезона на "печенето" на ракийчицата.
При новини ще пиша пак!

До скоро, и НАЗДРАВЕ!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2007, 19:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2007, 13:45
Мнения: 22
Местожителство: Разград
Тате,(нямам му голямо доверие,щото като правеше ракия или вино ,и като го питаш,защо прави дадено нещо по този начин,викаше:Щото дядо ти правеше така) слагаше дъвка в казана при изваряването на ракията.Тогава дъвката му я носеха изселници от Турция,и съвсем не беше в големи количества,да речем една шепа.Какъв е бил ефекта-не знам.Тогава не ми даваха да опитам даже.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2007, 19:56 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1119
Местожителство: Дупница
Егати "облагородяването" ! Мирише на бонбони! Който знае да прави ракия не прикрива грешките си с есенции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2007, 20:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2007, 13:45
Мнения: 22
Местожителство: Разград
msergiev написа:
Егати "облагородяването" ! Мирише на бонбони! Който знае да прави ракия не прикрива грешките си с есенции!

Медицинската дъвка(сакъз),не е Хуба-Буба,въобще не мирише на нищо,и най-вероятно омекотява ракията,без да я ароматизира.За това даже някои използват дъвково масло,вместо дъвка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2007, 21:22 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
msergiev написа:
Егати "облагородяването" ! Мирише на бонбони! Който знае да прави ракия не прикрива грешките си с есенции!

Сакъз, мастика или медицинска дъвка не се прави в бонбонената фабрика и няма нищо общо с обикновената дъвка. Дъвката, която си виждал в магазините се прави от гума арабика, която се произвежда от смолата на сенегалската акация. Сакъзът пък се произвежда от смолата на мастиковия храст. Най-добрият се внася гръцкия остров Хиос и започва да омеква още при 40°C. Той е светло-жълт на цвят, докато индийският е по-тъмен. Използва се за лечение на язва, в сладкарството, в перукерството за лепене на бради и др.

Мастиката, която пием, носи името си именно от тази смола (Mastiha), макар че в купешката мастика едва ли има и грам от нея. В доброто гръцко узо обаче е задължителна. Пазарната цена трябва да е около 150лв. за килограм. Може да се закупи от аптеките, където вероятно ще е и по-скъпа.

Изображение

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2007, 12:27 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
@Jordanov: Вероятно рецептата за мастика ще може да ти помогне донякъде.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2007, 09:15 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1119
Местожителство: Дупница
Вие не разбрахте ли , че ви говоря точно за медицинската дъвка ?! Как можете да пиете такова нещо ?! Отврат !!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2007, 14:51 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
Хм, за вкус и цвят се не спори, но реших да набера собствен опит. Отидох до аптеката и купих няколко сашета от това:

Изображение

Експериментът бе направен с 47% гроздова ракия на около месец, отлежавала с дъбови трески, но все още сравнително остра. Дегустацията се проведе импровизирано на етажната площадка защото включих семейството и съседите - всекиму по чашка със слаб разтвор (1 g/l), по-силен (10 g/l) и без дъвка. Аз не участвах в гласуването, защото заради настинка временно нямам вкус и обоняние. Крайния резултат: с изключение на дъщеря ми, която се намръщи и на трите чаши, вариантът с дъвка бе предпочитан. Общото впечатление е, че ракията става по-мека и се гаси остротата, но с увеличаването на количеството на дъвката, става блудкава, загубва характера си и както каза msergiev - действително дава "бонбонено" усещане, парене и нагарча при отзвучаването. Явно има пропорция, която не бива да се превишава. Когато вкусът и обонянието ми се възвърнат, ще направя дегустация, за да установя оптималната концентрация.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2007, 18:58 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1119
Местожителство: Дупница
SiteAdmin написа:
Хм, за вкус и цвят се не спори, но реших да набера собствен опит. Отидох до аптеката и купих няколко сашета от това:

Изображение

Експериментът бе направен с 47% гроздова ракия на около месец, отлежавала с дъбови трески, но все още сравнително остра. Дегустацията се проведе импровизирано на етажната площадка защото включих семейството и съседите - всекиму по чашка със слаб разтвор (1 g/l), по-силен (10 g/l) и без дъвка. Аз не участвах в гласуването, защото заради настинка временно нямам вкус и обоняние. Крайния резултат: с изключение на дъщеря ми, която се намръщи и на трите чаши, вариантът с дъвка бе предпочитан. Общото впечатление е, че ракията става по-мека и се гаси остротата, но с увеличаването на количеството на дъвката, става блудкава, загубва характера си и както каза msergiev - действително дава "бонбонено" усещане, парене и нагарча при отзвучаването. Явно има пропорция, която не бива да се превишава. Когато вкусът и обонянието ми се възвърнат, ще направя дегустация, за да установя оптималната концентрация.


В такъв случай се извинявам на всички, които може да съм засегнал с крайното си мнение! Явно съм попадал на ракии с медицинска дъвка, приготвени на принципа: "Колкото повече, толкова по-добре!" Явно това не е така и дозата има значение. Както са казали още отдавна: "Всичко прекалено вреди!"


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2007, 08:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2007, 07:17
Мнения: 4
Местожителство: Стара Загора
Цитат:
"Колкото повече, толкова по-добре!" Явно това не е така и дозата има значение. Както са казали още отдавна: "Всичко прекалено вреди!"


Вкуса и отношението към ароматите е нещо много лично и според мен по тоя въпрос не трябва да се спори.
За тия,който желаят да си ароматизират ракията с медицинска дъвка (сакъз),ще споделя малко личен опит.
Сакъзът не се разтваря във вода,разтваря се в чист медицински спирт и се капва в ракията по малко до достигане на желания аромат.Дългото свещенодействие около казаните обаче ме е научило друго.Най-добър резултат се постига когато сакъзът се загъне в парче марля или тензух и се сложи така,че когато дестилата тече да минава през него,като през филтър.Тогава ракията си разтваря колкото е необходимо и се ароматизира точно колкото трчбва.Аромата трябва да е само леко загатнат,прекали ли се става неприятен.
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2007, 09:05 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1119
Местожителство: Дупница
spas написа:
Цитат:
"Колкото повече, толкова по-добре!" Явно това не е така и дозата има значение. Както са казали още отдавна: "Всичко прекалено вреди!"


Вкуса и отношението към ароматите е нещо много лично и според мен по тоя въпрос не трябва да се спори.
За тия,който желаят да си ароматизират ракията с медицинска дъвка (сакъз),ще споделя малко личен опит.
Сакъзът не се разтваря във вода,разтваря се в чист медицински спирт и се капва в ракията по малко до достигане на желания аромат.Дългото свещенодействие около казаните обаче ме е научило друго.Най-добър резултат се постига когато сакъзът се загъне в парче марля или тензух и се сложи така,че когато дестилата тече да минава през него,като през филтър.Тогава ракията си разтваря колкото е необходимо и се ароматизира точно колкото трчбва.Аромата трябва да е само леко загатнат,прекали ли се става неприятен.
Изображение


Спасе, не съм виждал "умна" ракия, която да си разтваря колкото е необходимо! Който иска да контролира вкуса, трябва да работи с конкретни дози! Ще взема и аз да добавя 1 g/l , за да видя дали ще ми мирише на бонбони или не!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2007, 11:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2007, 07:17
Мнения: 4
Местожителство: Стара Загора
По принцип не съм човек,който се заяжда,още по малко със човек написал 4 поста в тема,която не му е ясна
Цитат:
Вие не разбрахте ли , че ви говоря точно за медицинската дъвка ?! Как можете да пиете такова нещо ?! Отврат !!!

Има въпрос,имам опит,споделям го.Не е задължително за никой да се възползва от чужд опит,може спокойно да се сдобие с личен такъв.
По въпроса с умната ракия.Ако прочетеш поста,вместо да се заяждаш.може и да разбереш за какво иде реч.
Успешни проби с по 1гр. на литър!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2008, 13:51 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
По празниците се занимавах с дегустация на няколко марки турска ракъ. Сакъз се усещаше във всички, но количеството му не е повече, отколкото да създаде леко усещане при плъзване на езика по небцето. Очаквах друго, но само в един случай питието имаше подчертано "ориенталски" вкус, останалите правеха впечатление на доста добре приготвена мастика.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Andrian10 и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима