Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 14:35

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 28 Май 2008, 14:53 
Offline

Регистриран на: 28 Май 2008, 14:35
Мнения: 5
Местожителство: V.Tarnovo
Дъвката мастикс се употребява в изобразителното изкуство.Може да се намери в аптеките и магазините за художници

_________________
bor


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Май 2008, 00:28 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Реших и аз да взема мнение в този спор. За "Мастикс", мастикос или т.н. трябва да споделя, че разликата е огромна! От аптеката е основно от Резене, тази от анасон липсва, а за анатол(анетот) да не говорим! Последният се произвежда по химичен път чрез синтез, производители са Русия и САЩ. Гърчолята и в Турция явно ползват анасон в определени количества, колко и как незнам, въпрос на вкус и проби! За дъвката, съм пробвал лично, изтървах малко повече и се вгорчи. Проба и проба в малки обеми докато ви хареса. Спас е прав, ракията си взема от дъвката, но пак е с доза, по-голяма от тази за обработка на ракията. Тези води, които нагазвате са дълбоки и неизучени, става въпрос за коефициенти на ректификация на съединенения при определена концентрация на етанол в парите и материала. Затова се прсви по стари, незнайни рецепти на дядовци, а и не е толкова употребявано питие, че Доц. и Проф. да се заемат, но това е пътя. Варите ракия от материал с определен градус, добавяте на малки поции това което ви интересува, докарвате на вкус и със следващата партида материал варите всичко с малко по-висока добавка! Успех!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Май 2009, 19:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Дек 2007, 16:29
Мнения: 62
Местожителство: из форумите
spas написа:
Цитат:
"Колкото повече, толкова по-добре!" Явно това не е така и дозата има значение. Както са казали още отдавна: "Всичко прекалено вреди!"


Вкуса и отношението към ароматите е нещо много лично и според мен по тоя въпрос не трябва да се спори.
За тия,който желаят да си ароматизират ракията с медицинска дъвка (сакъз),ще споделя малко личен опит.
Сакъзът не се разтваря във вода,разтваря се в чист медицински спирт и се капва в ракията по малко до достигане на желания аромат.Дългото свещенодействие около казаните обаче ме е научило друго.Най-добър резултат се постига когато сакъзът се загъне в парче марля или тензух и се сложи така,че когато дестилата тече да минава през него,като през филтър.Тогава ракията си разтваря колкото е необходимо и се ароматизира точно колкото трябва.Аромата трябва да е само леко загатнат,прекали ли се става неприятен.
Изображение


Точно така Спасе , правилна ти е рецептата.
Преди 15-20 години и повече , когато бащата и тъста вариха ракии , точно така постъпвахме.Е разбира се материала беше от Свиленград . Та, лозята се беряха по късно... нямаше масови кражби все още .
На едно четалче се слага тензух. На него се слага медицинската дъвка и върху него тече ракията. Колкото трябва , тя си го взема от дъвката.Ракията става много пивка и мека.Черпил съм с такава ракия моряци , пътували по света и разбира се като невидели са си купували и пиели уиски.
Като пийнат викат , а бе ние сме били много прости дето сме пили това уиски, я виж каква била нашенската ракия, хубава, влиза мазноооо....
Ееее , имаше и прекалили , ама няма лошо Изображение

_________________
По-добре корем от БИРА, вместо гърбица от РАБОТА
-----------------------------------------------------------------------------
Идеалният човек не пие, не пуши, не прелюбодейства и ... не съществува.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2010, 23:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Пробвах няколко различни ракии съа сакъз, най-добрите попадения наистина са когато аромата е съвсем леко доловим, а най-лошата комбинация е когато се сложи дъвка на сливова ракия защото се осещат два аромата, макар че ракията пак омеква. Според мен дъвката си отива с гроздовата ракия тогава ароматите се сливат.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2010, 00:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2009, 12:33
Мнения: 46
Местожителство: София
Здравейте,
отдавна не съм слагал дъвка на ракията, но по рано преди 15-20 г. дъвката се слагаше както казва колегата Спас. :2thumbs: Който иска нека да опита. Няма лошо да се прилага "челният" опит доказан през времето. :buch:
И нека не забравяме хубавата ракия става от хубав материал!
Ха наздраве :prost:

_________________
Целта оправдава средствата


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2010, 15:02 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Лично за мен,когато ракията се прави от качествено грозде...с тази дъффффка или сакъз се осмърдява!!!Може би използването на този приьом е подходящ когато ,джибрите не са качествени...
Тази добавка в ракията(така популярна в Пловдивския регион)прави така че ароматите на гроздето остават на заден план,което за мен е неприемливо...въпреки че ако се спази някакво съотношение,е приятна за пиене.Имам близък приятел който я прави така че.,..мииии не мога да си кривя душата- приятна е ,и ми харесва!!!
Но съм опитвал ракии с дъфка ,които и в джибрите преди преваряване НЯМА да сложа-такава воня се носи от нея!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2012, 09:29 
Offline

Регистриран на: 19 Сеп 2012, 08:59
Мнения: 1
Местожителство: Чирпан
Ще ви споделя моя опит(потомствен ракиджия,след дядо Марчо и вуйчо Пенчо аз поех щафетата-------вуйчо е жив и здрав ).Аз правя следното-казана ми побира 120кг/л материал,в парче плътен плат слагам 5 гр. мастикс,стягам здраво с капрон и преди да сложа капака на казана прекарвам единия край на капрона през отвота и затискам с лулата.Ние в Чирпанско си градираме ракията на 50%,а отделяме патока на около 40,но патока може и да е на по-висок градус(като се появи мазно петно на повърхнастта-това омирисва ракията на казан).Купувам си дъбов чипс,слагам в тензух-4-5 гр/л държа го в ракията поне 10 дена,на 40 ден я мятам с мезе,салата или каквото душа сака,става една.......ела ме сляз че не моа да се кача на леглото.А НАЗДРАВЕ ПРИЯТЕЛИ!!!!!!!!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2012, 21:10 
Online
Аватар

Регистриран на: 30 Юни 2009, 17:51
Мнения: 89
Местожителство: Пловдив
Експериментирах тази година. Варих сливова ракия. За преварка имах 30 л материал. Купих от аптеката медицинска дъвка - Мастикас. Пакетирана е в разфасовки(сашета) от 10 гр. В тензух отделих около 2 гр и прикрепих оформеното топче под чучура, от който изтича дестилата. Резултатът бе мек, леко сладникъв вкус и повдигнат сливов аромат. Petiomalchev е прав, към аромата на плода се добави (макар и загатното) още един. Не мога да го определя, но не е в никакъв случай анасонов, анатолов и т.н. Не съжалявам за експеримента, ракията ми харесва. Предстои ми да варя гоздова от миналогодишен и таз годишен материал. Ще опитам и с гроздовата. Дори и да сгреша, няма да си призная, сам ще си изпия всичко... :D

_________________
За добрият рибар, лошо време, силна ракия и зла жена - няма.
C2H5OH - сипи 2, ха още 5... охааааааааааа...:-)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2015, 07:45 
Offline

Регистриран на: 16 Окт 2015, 17:57
Мнения: 2
На 250 литра 22 градусава гроздова от мерло ,слагам 20 грама дъвка директно в казана . Усеща се много лек и приятен аромат.Може да има по добър ефект ако се сложи в лулата,или се полипи с мед по капака. И който като мен не обича мастика да не се заблуждава от името мастикс,няма нищо общо с анасона.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: JEEP и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима