Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 21 Ное 2017, 16:42 Дата и час: 21 Ное 2017, 16:42

Часова зона: Европа/София




 [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 01 Мар 2010, 13:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Мар 2010, 12:39
Мнения: 3
Здравейте,

Първо искам да поздравя Admin-a за хубавия сайт и за полезните савети и препоръки, които намирам в него. Второ имам няколко въпроса за направа на ракия от джибре /и дали въобще да опитвам/.
И така. Баща ми /не пие, за разлика от мен/ и като прави вино и ракия не влага много старание. Като прави виното оставя чепките на гроздето в бурето, не ги отделя. Изпито, неизпито по това време горе-долу отваря бурето и вари джибрето на ракия. Ако е по сухо му добавя вода. Да не говорим, че много пъти по това време виното /ако е останало/ е вкиснало. Преварява джибрето задължително. И така получената ракия има неприятен мирис и трапчив вкус. Оставя я към 50 градуса.
Въпросът ми е, дали има смисъл да се вари това джибре след като не се получава хубава ракия от него. Или може би се добава нещо? Който може да помогне
Благодаря


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Мар 2010, 13:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2009, 12:33
Мнения: 46
Местожителство: София
По този въпрос има много изписано във форума. Чети :buch:
Основно правило за мен е ОТ ХУБАВ МАТЕРИАЛ СЕ ПОЛУЧАВА ХУБАВА РАКИЯ :pros

_________________
Целта оправдава средствата


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Мар 2010, 14:04 
Offline

Регистриран на: 17 Ное 2009, 15:52
Мнения: 65
aerts написа:
И така. Баща ми /не пие, за разлика от мен/ и като прави вино и ракия не влага много старание

Като прави виното оставя чепките на гроздето в бурето, не ги отделя.

Ако е по сухо му добавя вода

Да не говорим, че много пъти по това време виното /ако е останало/ е вкиснало. Преварява джибрето задължително. И така получената ракия има неприятен мирис и трапчив вкус. Оставя я към 50 градуса.
Въпросът ми е, дали има смисъл да се вари това джибре след като не се получава хубава ракия от него. Или може би се добава нещо? Който може да помогне
Благодаря


При това положение му изземваш функциите, като дойде времето за правенето на вино :lachtot:
Препоръчително е 90% от чупките се вадят и след бурната ферментация се отделят и шлюпките и за тихата ферментация се оставя само виното.
Аз лично, колкото вино съм източил толкова захарен сироп слагам (1 към 4 захар, вода) и чакам да ферментира отново и тогава варя.
Преди варенето се слага 2-3 пакетчета сода за хляб на 100л материал или 5-6 лопати дървесна пепел. Ако си получил вече кисела ракия, я слагаш да я превариш с пресни джибри и пак повтаряш продцедурата с содата за хляб. УСПЕХ!!!


Последна промяна simeonov_74 на 01 Мар 2010, 14:10, променена общо 1 път

Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Мар 2010, 14:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Мар 2010, 12:39
Мнения: 3
Значи тънкостта е в това да се добави допълнително захар и вода и да се остави да ферментира, а не да се вари веднага. Благодаря много. Ще опитам като се прибера. Дано да стане, че иначе не се пие


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Мар 2010, 14:12 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6571
Местожителство: София
за да ферментира трябва да е на по топло...
ако вече виното се е вкиснало и намирисва на оцетец...за мен лично няма смисъл от изваряване...ще получиш нещо което не е приятно за пиене ,а за примесите да не говорим...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Мар 2010, 22:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1890
Местожителство: Varna
aerts мисля че най-добре ще е за някой празник на бащяти да му подариш книга за правене на вино и ракия в домашни условия, но избери такава да е около 100 страници, напълно достатъчни са и иняма да се отекчи. Защото мисля ако вземеш да му даваш акъл ще се скарате, а така нека той да стигне сам до някой изводи. :prost:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Мар 2010, 14:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Мар 2010, 12:39
Мнения: 3
petiomalchev, вече му подарих "64 рецепти за производство на ракия". Благодаря за съвета :prost:


Върнете се в началото
  
 
 [ 7 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Bouns, cekobecan и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима