Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 14:25

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 03 Юни 2010, 12:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Колеги имам въпрос. Според вас колко дни би отнела ферментацията (бурна+тиха) на вино в перфектни условия + турбо дрожди и т.н. С други думи ме вълнува оптималното време за ферментация. :nixweiss: Независимо дали е в лаборатория,винзавод ако ще и на луната да е ;)

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Юни 2010, 12:54 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Маааааааалко неясно е зададен въпроса,а именно:
Червено,розе или бяло вино,какво количество
Какъв сорт,ще има ли настойване
сухо,полусухо или десертно

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Юни 2010, 13:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
ммм да прав си.. Става дума за най-бързата ферментация, от количество.. да речем 100 кг грозде. Ти решаваш сухо,бяло,червено,десертно....... В теоретично-оптимални условия ако ще да е. Става дума за един спор, където един човек ми твърдеше че щял да направи истинско вино за по-малко от 7 дни + тихата ферментация и т.н. интересува ме той ли плещи врели некипелщини или :shock: тоя е цар киро. Принципно рядко се разколебавам, но знам ли.. все пак не мога да кажа че съм експерт за какъвто той се имаше.

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Юни 2010, 14:54 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Значиии действително бурната ферментация при добри условия за каберне например с необходимия щам дрожди може да протече(при постоянно обливане на шапката,или потопена)м/у 5-6 дена... ноо тихата -прочел съм доста книжки,миии няма под 2 седмици....дори и това е кратък срок
Точно вчера ми пристигна една нова книжка учебвик на проф. Богдан Манждуков -Основи на винопроизводството-Теория и практика...ще проверя и там и ще пиша ако има нещо подобно.
Но моето лично мнение е ,че не е възможно за 7 дена да премине и тихата ферментация-тоест виното като цяло няма да е готово!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Юни 2010, 15:29 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
цитирам:
Отделеното от джибрите вино, особено ако отделянето е станало веднага след бурната ферментация, съдържа сще 20— 30 g/'dm3 неразложена захар, затова трябва да се постави в под¬ходящи помещения, за да завърши тихата ферментация. Тя про¬дължава 2'—3 седмици и при нея трябва да се спазват същите условия, както при белите вина.Едно вино се счита за напълно ферментирало, ако не съдържа повече от 1—2 g/dm3 захар.
Погледнах още на две три места ...няма такова нещо за което твърди познатия ти!
Но...знае ли човек!Може да има нещо ново...
Попитай твоя познат как точно възнамерява да завърши виното в такъв кратък срок, и след това сподели-ще е интересно!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Юни 2010, 15:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Миналата година забърках 15кг. захар 60л. вода и турбо дрожди, захаромера падна на 0% след 36 часа при температура на материала 28-33гр. Защо да не ферментират за толкова и 100л. гроздов сок. обаче за тихата ферментация не мога да кажа колко ше продължи и какво ше стане самото вино. При бурната ферментация на виното трябва да се следи температурата му за бялото 20-22 градуса за червеното 23-25 гр., за да протече турбо ферментацията температурата на материала трябва да е над 30 гр. При по висока температура на ферментация и наличие на друг вид дрожди мисля че характерният вкус на виното ще се промени. За да се получи бистро вино трябва да е приключила тихата ферментация, дори и избистрителите не могат да се ползват при наличие на постоянно пройзвеждащ се СО2. Е да има методи за спиране на ферментацията но пак характерният вкус ще се промени.
Вино става и за 15 минути прахчета спирт и вода.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Последна промяна petiomalchev на 03 Юни 2010, 20:19, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Юни 2010, 15:50 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Захаромера не е най-добрия метод за определяне на захарност след приключване на бурната ферментация,поради съдържанието на алкохол в мъста.Алкохола променя плътноста на разтвора-става по рядък...
Един рефрактометър би дал по точен отговор на въпроса
Аз съм се убедил лично-хубав захаромер показва практически нулево съдържание на захар,а рефрактометъра след корекция по алкохол показва 3-5% захарност....

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Юни 2010, 16:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Да така е и за това говорим за тиха ферментация, защото ако няма какво да ядът дрождите няма да излиза и СО2.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Юни 2010, 18:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
:2thumbs: колегията благодарско.. най-скоро време ще имаме развитие по въпроса с тоа "технолог". тоа човек не ми е приятел и съм обеден че е поредният плямпач, завършил технология на някви алкохоли в най-добрият случай . както и да е такива хора ме вбесяват ... Ще го попитам за неговите "тайни". .
Ама след като му отговорих, че за тихата ферментация принципно утива към месец и отгоре той гордо заяви че имам много да уча и за че за 7 дни щял да направи вино "един път" . Пожелах му приятна вечер,успех и отидох да си пия биричката :megagrin:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2010, 19:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
значи колеги не било така :lachtot: първо във винзаводите за 2 дни ставало виното, после след като стана ясно, че си имам някво понятие от материята преиода за ферментация стана за 6-7 дни. Заявих че пак е невъзможно но... не :megagrin: :megagrin: . Та извинявам се че ви занимавах с поредният "технолог" и приятна вечер + наздравичката :)

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2010, 21:03 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
:) темата е интересна а и смятам ,че има такава възможност макар че не съм сигурен за технолога ,че той е наясно :) . в някой случаи ферминтация протича при доста по високи температура и от там в много кратки срокове......


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: gizdo007 и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима