Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 16:29

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 35 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Джибри убиец
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2010, 22:45 
Offline

Регистриран на: 04 Май 2010, 21:53
Мнения: 13
Момчета, помагайте.

Едно джибри го почнах октомвмри миналата година и се пресече по средата на ферментацията му още тогава.

Тая му правих какнво ли не, но не ще да почне наново да ферментира.

Има към 10-11 остатъчна захар и действията досега спрямо него са следните :
1. Още миналата година баща ми го грея в казана. Според мен проблема му още тогава беше, че беше покрито с железнен капак и ръждата падаща вътре направи нещо.
2. Тази година започнах с дрожди, но поради недотам внимателно четене, не сложих първия път достатъчно количество и нещата не станаха. Заедно с тях бях сложил и активатор на ферментация.
3. Втория път направих всичко по учебник - 60 грама дрожди на 100 кг. мъст и нещата пак не станаха. Докато бърках сместта се кефех на множенето на дрождите, но как сложих от мъстта така нещата слегнаха и си .....
4. Баща ми, реши, че ако сложи сушени ябълки със захар да ферментират и при най-бурната ферментация ги хакне при мъстта нещата ще потръгнат - ДА МА НЕ.
Днеска ми каза, че нещата са пак на аут.

Помагайте и казвайте какво да правя. Ако трябва ще плащам и за химически анализи, ма 100 кила мъст не ми се фърлят.

ДАВАЙТЕ ИДЕИ :?:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Джибри убиец
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2010, 07:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
За правилната ферментация на джибрите първо оказва влияние началната захарност коята трябва да е 20% +-2. Когато захарноста е голяма 27-28% в началото на ферментацията тя има консервиращо действие /подтиска размножаването/, а вече в хода на ферментацията се получава алкохол който като достигне 14% консервира дрождите. При нисък процент на захарност на джибрата има опасност от вкисване на джибрата. За това трябва да си спомниш колко е била захарноста на гроздето и колко захар сте сложили. Влияние върху ферментацията оказва и киселинноста на джибрата, гроздовите дрожди обичат киселичкото но при голяма киселинност спират развитието си, слабата киселинност също пречи на ферментацията.

В предвид горното ти предлагам да на правиш три опита, за целта ще ти трябват 3 бутилки от минерална вода 10л., термометър, захаромер, едно пакетче винени дрожди, 1 пакетче лимонтозу и хлебна сода.
Активирай сухите дрожди по оказания начин за възбуждане на спряла ферментация.
Опит1. Смесваш 5л. джибра и 2л. вода. мериш захарноста, загряваш сместа до 30гр. слагаш 1/3 от активираните дрожди.
Опит2. Загряваш 7л.джибра до 30гр. разтваряш в нея едно 1 пакетче лимонтозу, добавяш 1/3 от активираните дрожди.
Опит3. Загряваш 7л.джибра до 30гр. слагаш в нея 2 супени лъжици сода за хляб, добавяш 1/3 от активираните дрожди.
Дръж пробите на топло за по бърз резултат, но да не са на слънце.

Целта на опитите е да разбереш в коя от пробите ферментацията ще тръгне най добре и най-бързо ще падне захарноста. Мери захарноста сутрин и вечер. Мисля че за около 3 дни ще намериш правилният вариянт, как да действаш с останалата част от джибрата. :prost:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Джибри убиец
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2010, 08:16 
Offline

Регистриран на: 04 Май 2010, 21:53
Мнения: 13
МЕРСИ много - още довечера ще задействам опитите - останаха ми 40 грама дрожди.

Захарността не е била висока. Веднъж не ми стана виното от тая работа и оттогава си знам урока. Но може и да е била на границата - 25-26. Честно казано нямам спомен.

Когато правих пращината я разделих - тази в големия бидон не стана, другата в бидонче 30-40 литра стана. Там беше и по-гъст материала. След като сварихме само виното от малкото бидонче, гъстото го върнах в големия бидон.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Джибри убиец
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2010, 18:40 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Джибри на 7 месеца? :shock:
Единственото, което мога да препоръчам е да ги засилиш в канала.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Джибри убиец
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2010, 19:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Мисля че си сложил първоначално много захар,ферментацията е прекъснала тъй като алкохолното съдържание се е увеличило до там че да я спре.
Мисля че с първият опит както ти ги е изброил Петю ще се получи.
Наслука и наздраве! :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Джибри убиец
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2010, 21:18 
Offline

Регистриран на: 04 Май 2010, 21:53
Мнения: 13
Аз написа:
Джибри на 7 месеца? :shock:
Единственото, което мога да препоръчам е да ги засилиш в канала.


Спрахе фондовете баце и като гледам в близките 4-5 години се налага да си го пием.

Ако и да сам на 10 км от центаро на градо.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Джибри убиец
МнениеПубликувано на: 20 Юни 2010, 20:03 
Offline

Регистриран на: 04 Май 2010, 21:53
Мнения: 13
petiomalchev написа:
...

Опит1. Смесваш 5л. джибра и 2л. вода. мериш захарноста, загряваш сместа до 30гр. слагаш 1/3 от активираните дрожди.


Да се добавя ли захар под определена захарност ?

Пробите са готови - само това не ми е ясно !


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Джибри убиец
МнениеПубликувано на: 21 Юни 2010, 08:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
За Опит1 целта е да се разреди материала, ако е била висока първоначалната захарност да се компенсира. Не се добавя захар.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Джибри убиец
МнениеПубликувано на: 21 Юни 2010, 09:17 
Offline

Регистриран на: 04 Май 2010, 21:53
Мнения: 13
Още снощи задействах опита.

Содата я сложих на затопления литър "вино" :datz: и направих мазало в кухнята. Жена ми издържа геройски и помагаше в операцията по почистването

Бутилките ги държа на 25 градуса топло. Надявам се да си проличи бързо кое е читавото.

Да поръчвам ли пак дрожди или да действам с 30 грама останали ми и мая за хляб ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Джибри убиец
МнениеПубликувано на: 21 Юни 2010, 10:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Мисля че когато тръгне фермрнтацията в пробите и остатъка дрожди който имаш, след определяне на правилният начин на деиствие като коригираш джибрата и върнеш пробите в нея и сложиш дрождите няма да тисе налага да взимаш други.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Джибри убиец
МнениеПубликувано на: 21 Юни 2010, 21:09 
Offline

Регистриран на: 04 Май 2010, 21:53
Мнения: 13
От трите проби само тая със содата е "дигнала капата".

Навсякъде обаче като хакна запалката гасне - отдавам го на малкото свободен кислород в бутилките (въздух около 2-3 литра в бутилка). Как да разбер апо друг начин кое е започнало, освен "капата" или да се доверя на инстинкта си.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Джибри убиец
МнениеПубликувано на: 21 Юни 2010, 21:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
При започване на бурна ферментация се чува шуптене като от газирана напитка голкото по силно се чува толкова по бурна е ферментацията, за това може да се съди и по количеството балончета който излизат на повърхноста. Друг показател това е температурата на пробата която е с най-висока температура ферментацията се е развила найу-добре Утре сутринта измери захарноста в трите проби първата която е с добавена вода началната и захарност би трябвало да е около 7% а на останалите 10% както писа. Просто трябва да се прецени на коя проба е спаднала захарноста с най-голям процент.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Джибри убиец
МнениеПубликувано на: 21 Юни 2010, 22:05 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Ако положението с фондовете е толкова зле, пробвай идеята на Петьо, но идеята е, че всичко трябва да се прави с мисъл. След като разредиш джибрито мери захарността. След като сложиш дрождите пак мери захарността, за да знаеш дали се случва нещо. То това Петьо го е написал вече.

Я кажи какъв вкус има джибрето

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Джибри убиец
МнениеПубликувано на: 21 Юни 2010, 22:08 
Offline

Регистриран на: 04 Май 2010, 21:53
Мнения: 13
Киселее и сладни едновременно


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Джибри убиец
МнениеПубликувано на: 22 Юни 2010, 07:26 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
Може ли да кажеш какъв е този активатор на ферментацията? Ако помниш името му, мога да проверя какъв е състава му а това е определящо за времето на влагане. Друга причина (за съжаление доста често срещана на последък) може да бъде препарата с който е пръскано гроздето - има не малко случаи в които се използва дори формалинов разтвор. Това е пълна идиотщина но е факт. На първо четене виж какъв е ферментатора и пиши кога точно си го сложил.
Успех.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 35 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: demirchoo и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима