Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 14:39

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 35 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Джибри убиец
МнениеПубликувано на: 15 Юли 2010, 10:17 
Offline

Регистриран на: 04 Май 2010, 21:53
Мнения: 13
Предадох се.

:muede:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Джибри убиец
МнениеПубликувано на: 16 Юли 2010, 12:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Много жалко, не ми е жал за джибрата ами за това че неможахме да решим проблема, ама Pol и ти се отнесе към твоят проблем несериозно, ако докладваше по често и по подроб може би щяхме да се справим.
За тази есен да си купиш термометър, захаромер и калиев перманганат да дезенфекцираш съдовете :prost:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Джибри убиец
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2010, 22:54 
Offline

Регистриран на: 04 Май 2010, 21:53
Мнения: 13
Калиев перманганат само нямам - ще се подготвя - МЕРСИ


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2010, 13:40 
Offline

Регистриран на: 08 Окт 2009, 17:10
Мнения: 32
В началото на юни направих трето вино за ракия.Спазих пропорции,захарност и т.н.Бурната ферментация започна добре и след 4,5 дена намаля.От тогава до днес пращината стои отгоре ,като си наведа главата над бидона се чуват окъслечни шумове и захарноста стои около15%.Преди няколко дни сложих 500гр мая и по 10гр фосфат композе на двата бидона и нищо... :? :? Помагайте :( ...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2010, 14:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Има вече такава тема viewtopic.php?f=7&t=576
Маята активира лия :?:
Може да погледнеш и темата Ферментация има интересен материал за спряла ферментация.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2010, 14:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Здравей колега,

Тук причините може да са няколко, но ще се опитам да отгатвам :) Първо ако се ориентирам правилно, за 2 бидона (да приемем че са с около 200 литра материал) при нормална доза от дрожди - 20грама/100 литра, то маята би трябвало да ти е 80грама за двата бидона?!!! Защо 500 грама и каква е маята, това е доста важно? Предозирането почти винаги има обратен ефект. Хубаво е че си направил подхранване с т.нар. азотни храни, но на мен не ми стана ясно какъв е този "фостат композе"? При такова голямо количество дрожди е възможно бързото изконсумиране на азотните източници и ... няма за всички. Как стои въпроса с температурата? Ако си над 30-35 градуса, нормално е да са спрели да ферментират. Има варианти за рестартиране на ферментацията, но преди тях трябва да се знае какво е използвано до момента. За захарността сигурен ли си, колко беше в началото?

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2010, 18:04 
Offline

Регистриран на: 08 Окт 2009, 17:10
Мнения: 32
petiomalchev написа:
Има вече такава тема viewtopic.php?f=7&t=576
Маята активира лия :?:
Може да погледнеш и темата Ферментация има интересен материал за спряла ферментация.

Mаята я разтворих в леко затоплената мъст и я сипах.Температурата в мазето е 20-22 ГРАДУСА.Фосфат копозе-диамонив фосфат и тиамин(търсех дрожди и нямаше).Захарноста беше 20.Маята е обикновена-пакет от 500гр


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2010, 18:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Ето един линк с който може да се запознаеш с процедурата по рехидратиране на дрождите: ТУК Важно е да се спазва заради по-доброто адаптиране на дрождите. Горките и те душа носят и особено в такава среда лесно се стресират (това не е шега) :) Ако мислиш да рестартираш ферментацията, то щама BO213 или FCD са за предпочитане.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2010, 22:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
vavel хлебната мая се активира като водата в която се разтваря трябва да е около 37гр. но за установяването на това трябва термометър за 400гр. мая трябват 2л. вода първо се разтварят 200гр. захар и след това се размива маята остава се поне половин час зада вземе да шупти и така се долива.
Flanker наистина рехидратирането на дрождите е трудна работ във вторник заложих джибра от джанки . За да подобря ферментациятя взех от едно магазинче дрожди за бяло вино пакетирани от ZAVINOTO имаха срок на годност 2015г. но мисля че пакетчетата стоят на равта в магазина от миналия винен сезон. При активирането забравих да взема термометъра и нагласих водата на пипане, разтворих малко захар и сложих дрождите за един час въобше не се чуваше да шупне само се получи някъква пяна от разклащането на бутилкат в която сложих течноста. И тъи и не разбрах ферментацията от винените дрожди ли стана или от джанковите :nixweiss: Сподели тези дрожди веднага ли тръгват :?:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2010, 01:15 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Петьо различните дрожди се активират различно начините са сходни ама не еднакви. Най-добре си копувай фабрична опаковка, 500гр. са и струват около 30 лв. все ще намериш с кого да я разделиш. На опаковката всичко е обяснено и нарисувано като за първолаци и няма как да сбъркаш активирането. Тия дрожди са много добри вероятно едни от най-добрите, но те са "студени дрожди" и ако нямаш хладно помещение около 20-22гр. не са подходящи за тия жеги.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2010, 05:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Петьо, да ти кажа честно не знам какви са тези дрожди с годност до 2015 :? Ако всичко си им е наред наистина трябва да се чува шуптенето, а ефекта дори се вижда. По това което казваш ми идва на ума че дрождите които си взел са предали богу дух, било то от неправилно съхранение в магазина или кой знае от какво. Другата много вероятна причина е температурата. Дрождите за бели вина по начало изискват ниски температури, при червените е малко по-лесно. Така че по всяка вероятност ферментацията си я изкарал с диваците.
Иначе venci е абсолютно прав че начините за рехидратиране на дрождите са сходни, но не еднакви. Някои предпочитат да подслаждат само с малко захар, други препоръчват добавянето и на гроздова мъст. Абе ако всеки си спазва инструкциите и дозите, не би трябвало да има проблеми :)

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2010, 07:07 
Offline

Регистриран на: 08 Окт 2009, 17:10
Мнения: 32
Поръчах дрожди ВО213-50гр-мъста е около 220л.Да слагам ли пак активатор след като преди съм сложил?
Петьо,маята не съм сложил по най правилния начин,но за дрождите ще спазвам всичко стриктно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2010, 07:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
И аз така си мислех но тайничко се надявах да се събудят в материала.
Този щам Actiflore BO 213 на LAFFORT съм го пробвал миналата година колегата venci ми беше пратил за проба ето ТУК съм описил как деистват.
vavel тези дрожди ферментират само със захар мисля че вътре си имата активатор за ферментация защото гранулите са два вида.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2010, 08:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Петьо, има някаква грешка. Actiflore BO213 нямат активатор. По начало дрождите са си винаги в чист вид така да се каже. Виж, ако някой след разопаковането си е добавил нещо ... това е друг въпрос :) Не ми е известно някой сериозен производител да комбинира всичко в едно. Простата причина е че всеки технолог се адаптира към конкретния си случай и рядко може да се случи универсален вариант, било то от вида на суровината, било то от качествата й. Иначе чудото с "турбо дрождите" го знам, но съм лееееко предубеден ;)
vavel, с дрождите ще има и процедура по рестартиране, която е малко по-сложна от обикновеното рехидратиране, но няма как - щом ферментацията е спряла, то е имало защо и дрождите трябва да се подготвят добре.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Последна промяна Flanker на 03 Авг 2010, 08:48, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2010, 08:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ето тук са описали че смесват дрожди с хранителни добавки.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 35 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: JEEP и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима