Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 08:07

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Ферментация
МнениеПубликувано на: 04 Юли 2010, 18:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Юли 2010, 18:34
Мнения: 3
Местожителство: Добрич
Здравейте нов съм и искам да попитам за колко време превира материала за ракия от черници


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ферментация
МнениеПубликувано на: 04 Юли 2010, 21:25 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1120
Местожителство: Дупница
trixogster написа:
Здравейте нов съм и искам да попитам за колко време превира материала за ракия от черници


Здравей , колега !
Зада се даде приблизително точен отговор на този въпрос трябва да се знае :
1 с каква захарност е приготвената пращина
2 при каква температура ще се извършва ферментацията
3 какви са дрождите , които ще извършват ферментацията
има и други критерии , които също влияят на скоростта на ферментация - ти какво знаеш за гореспоменатите ?!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ферментация
МнениеПубликувано на: 05 Юли 2010, 07:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Юли 2010, 18:34
Мнения: 3
Местожителство: Добрич
20-22 захарност температура около 20градуса във мазето а материала е от черници бели само това и триабва ли да сложа лимонтозо и захарта не съм я разтварял със топла вода


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ферментация
МнениеПубликувано на: 05 Юли 2010, 19:06 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1120
Местожителство: Дупница
trixogster написа:
20-22 захарност температура около 20градуса във мазето а материала е от черници бели само това и триабва ли да сложа лимонтозо и захарта не съм я разтварял със топла вода

Захарността е висока , а темепературата е по-ниска от оптималната... Не е важно дали си разтворил захарта с топла вода - важно е да си сигурен че е напълно разтворена ! Не съм правил ракия от черници , но мисля че трябва да се добави лимонтозу - ползвай индикаторна хария и ако пехато е по-високо от 4 го коригирай с лимонтозу ! Но намали захарността на около 18% !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ферментация
МнениеПубликувано на: 05 Юли 2010, 19:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
trixogster написа:
20-22 захарност температура около 20градуса във мазето а материала е от черници бели само това и триабва ли да сложа лимонтозо и захарта не съм я разтварял със топла вода

Щом казваш 20-22 захарност си мисля че не си мерил захарноста с захаромер. Температурата в помещението color=#FF0000]около 20градуса[/color] значи не си я мерил с термометър. Има и един много важен фактор за определяне скороста на ферментацията температура на материала за добир старт на ферментацията трябва когато сложиш дрожди или мая да е 30-32 гр. Моят съвет е да си купиш захаромер и термометър с който се мери температурата на водата за къпане на бебета, тези термометри плуват. Захарта може да се разтвори и с студена вода. Ферментацията ще протече и без лимонтозу, лимонтозуто е задължително при правенето на материал от гроздови джибри и се сложи захар за увеличаването количеството на материала. Мая или дрожди сложи ли или разчиташ на дрождите от черницата.
Като пример за бързина на ферментация ше ти дам материал който правихме с един приятел:
30кг. ечемик, 30кг. захар, 120л. вода, 500гр. мая за хляб.
Преди да сложим маята в материала я активирахме, като в 3л. вода с температура 37гр. разтворихме 200гр. захар и след това размихме маята след половин час закваската беше готова, шуптеше бурно и имаше 2 пръста пяна.
Разтворихме 30 кг захар в 40л. гореща вода от бойлера след това добавихме предварително измитият ечемик, до 120л вода добавяхме топла и студена така че да можем да нагласим температурата на материала на 30гр. след това добавихме активираната мая. Температурата в мазето, където ферментираше пращината по време на ферментацията варираше 19-21гр. Сутрин и вечер материала се бърка на осмият ден захаромера показа 0% но все още протичаше тиха ферментация. Поради наличието на алкохол в материала захаромера не показва точно може би остават около 3-4% захарност. Температурата на материала след втория ден се останови на 20гр. На 16 ден го сварихме излезе 1л. първак на 60ал/гр.,8л. на 56ал/гр., 9л. на 47ал/гр. и 18л. парцуца /ама изцедихме казана до край защото ще правим втора преварка/
На ечемика му направихме второ зареждане със захар 30кг. вода 120л. и мая 300гр. Преди да отделим от ечемика матреиала от първото зареждане два дена бидоноте не се бъркаха и течноста се отдели леко без да се мъти дъното зада си останат дрождите в ечемика. При второт зареждане също бяха спазени температурите при зареждането в помещението температурата остана 19-21гр. На четвъртият ден от залагането захаромера показа 0%, явно дрождите доидоха в повечко. При вторият опит не мерихме температурата на материала /макар че щеше да е полезно за науката/ :prost:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Последна промяна petiomalchev на 05 Юли 2010, 22:43, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ферментация
МнениеПубликувано на: 05 Юли 2010, 20:29 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1120
Местожителство: Дупница
Петьо , плодовете по принцип съдържат в себе си киселини - ябълчна , лимонена ... Но черницата ?! Черницата май не съдържа достатъчно плодови киселини - поне като я опитам на вкус ми се струва така ! Бих могъл утре да проверя, но не ми се занимава - в крайна сметка ние ПОМАГАМЕ със съветите си , но наготово не даваме ! Индикаторна хартия за измерване на пехато заедно с цветната скала за сравнение си намирам от химическите лаборатории на средните училища ! И то само защото няма откъде да си я купя !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ферментация
МнениеПубликувано на: 05 Юли 2010, 22:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ами черницата е плод и ше съдържа някаква киселинност макар и не доловима на вкус.
Значи аз мисля, че ако плодъ има някъква киселинност и ферментираме със собствените му дрожди при добавяне на допълнително захар трябва да усигорим горе долу съшата киселинност на матеръала както при напълно озрелия плод за да могат дрождите да се чувстват добре, но когато се провежда ферментация с мая за хляб няма нужда от добавяне на лимонтозу. При първите ми опъти с гроздови джибри като добавих лимонтозу останах мнохо доволен и си помислих че това важи за всички видиве джибри, но когато ферментирах ечемик, захар и вода се оказа че лимонтозуто пречи т.е. намалява скороста на ферментацията.
Ами съвсем хипотетично мога да предложа едно пакетче лимонтозу 10гр. на 4-5кг.захар, за черничева джибра. Ако не помогне няма да навреди. На гроздето слагам от 5 до 10 гр. на килограм захар, в зависимост от това какво е съотношението на гроздовата джибра към захарта. Колкото повече е захарта в един бидон толкова повече лимонтозу добавям. Когато добавям захар само за корекция на захарноста на материала не добавям лимонтозу.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ферментация
МнениеПубликувано на: 11 Юли 2010, 18:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Юли 2010, 18:34
Мнения: 3
Местожителство: Добрич
Здравейте колеги утре съм на казана и ще ви кажа какво излезе от черниците в крайна сметка превряха за 12 дена без да разтварям захарта със топла вода ДО утре :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ферментация
МнениеПубликувано на: 22 Юли 2010, 11:22 
Offline

Регистриран на: 01 Апр 2010, 10:56
Мнения: 27
Пасирането на плодовете например -кайсия ,праскова и др. ускорява ли ферментацията
и за предпочитане ли е да се прави ?
п.п.Захарноста е докарах около 19-20.Нужно ли е да се слага лимонена киселина,за кайсия и праскова става въпрос?
Благодаря ви!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ферментация
МнениеПубликувано на: 22 Юли 2010, 13:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Jebeto киселинноста на джибрата трябва да е Ph 3,5-5,5 за да я определиш ти трябва индикаторна хартия.
Щом си докарал захарноста на 19-20% на всеки 10л. добавена вода сложи едно пакетче от 10гр. лимонтозу, защото останалото количество плодов сок има необходимата киселинност.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ферментация
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2010, 09:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Намерих един сайт с препоръки за ферментацията http://www.yobrew.co.uk/stuck.php който благодарение на wufan може да се прочете на български тук: http://dox.bg/files/dw?a=ce72c5d6ed

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: paff76 и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима