Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 10:03

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2012, 14:18 
Online
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Малко закъсня с питането във форума. Сега навън е студено и ако ги затоплиш трудно ще поддържаш температурата, след като нямаш с какво. Може да ги прибереш някъде( гараж, мазе, стая) и с някакъв нагревател( на водна баня), нагревател за аквариум или калорифер или нещо дето излъчва топлина, ама не и докато са навън. Или ги вари сега и квото стане, или ги запечатай(да не изфиряса наличния алкохол) и напролет като се постопли пак питай.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2012, 15:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
"Нямам одеала или нещо подобно"
Колега, няма нямам ...
Ще намериш !
Ако искаш да пиеш ракия де.
Та ако сега захаромера ти показва 5% (обаче вземи преди меренето внеси чашата за час поне вътре на топло, защото захаромера е калибриран за 20 гр. топлина), значи захарността е поне 10 !
Това е така понеже алкохола в сместа я разрежда, а захарта я сгъстява и захаромера мери резултата - т.е. показва по-малко когато имаме ферментирал до определена степен материал.
Ако си мерил захарност преди ферментацията (която би трябвало да е била 20%) и извадиш от нея сега 10% - излиза че половината ти захар не е ферментирала. Ще извадиш двойно по-малко ракия.
Може би не точно двойно, но разликата ще е много.
Така че - все нещо за изолация може да се намери - опитай някъде дето изхвърлят кашони - има и разни едни пукащи опаковки, може и да си купиш 2-3 квадрата изолация за ламиниран паркет, пък ако трябва и с накъсани кашони го увий.
Това ако не можеш да го внесеш вътре на топло.
Та значи ако е остане навън увит добре, може да се пробва със затопляне с бутилки с топла вода, които ще сменяш периодично. Купуваш си активатор за ферментация (диамониев фосфат,витамин Б, тиамин алабала) 4 лв. за 100 л. материал - от сайта на Фланкер http://bulgariandrinks.com/, дрождите са ти вътре, но ако ти се дават още пари - вземи и едни дрожди за трудна ферментация. Ако успееш да поддържаш 18-20 гр. в бидона една седмица след слагането на активатора и/или дрождите, захаромера ще покаже даже не 0, а под 0-та !
После вариш, слагаш в буре или добавяш дъбов чипс ако нямаш буре и след месец пиеш ракия :megagrin:
Аз лично си купих за 30 лв нагревател за аквариоум 200 вата, че ми писна да топля материали, хем че са в гаража и ги завивам с минерална вата, одеало, найлон и т.н.
С него -лесна работа : ръгаш вътре да потъне, без да се плашиш че може да гръмне, врътваш го на 30 гр. и само ходиш един два пъти да разбъркаш. След 2 дена от 5 гр. в бидона беше вече 20, а в края на седмицата варих !
Но без изолация - куца работа, само ще стоплиш атмосферата.
Ако ли пък не ти се занимава - заеби го материала, докато е студено няма да се развали, но стане ли топло ... Я тръгне да ферментира за алкохол, я за оцет, я за гнилоч. Да не говорим че колкото и добре да го запечаташ, все някоя чаша алкохол ще ти избяга, а може и бутилка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2012, 16:49 
Online
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Благодаря на двама ви за съветите.
В профила не съм писал, но се намирам в Словакия. Живея тук от няколко години и не познавам много хора. Това в смисъл, че няма от кого да попитам за стари одеяла, черги и т.н. Съпругата ми също е преселничка, родом е от друг град, т.е. в напълно нов апартамент сме (не "стара къща", дет всичко има ;) ).
Трика с нагревател за аквариум съм го пробвал първия път (разбирай преди 5г.), когато правих вино (след което ракия) тук. Тогава се счупи/пукна. Беше от най обикновените, без регулация на температурата, около 50W. Бях го пъхнал най отдолу, където е почти само сух материал. Мисля си и че заради това се счупи - допира му с джибрите го е загрявал прекалено много. По повърхността му имаше залепнали сухи люспи, чак прегорели.
Захарността я меря при 20-22 градуса - то и така си пише на захаромера.
Преди ферментацията, при самото смачкване на гроздето, показваше повече от 25% захарност без да слагам захар (максимално е 25%, а захаромера плуваше над тази стойност).
Вътре нямам възможност да го местя. Т.е. има, но не на този етап, а при самото залагане на материала. Догодина така и ще направя. Правил съм го и друг път, ама съседите много мрънкат, че мирише. Имаме нещо като склад/килер на етажа. Не е като в България, всеки да вари ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2012, 18:35 
Online
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Трудно ще стане значи, тази захарност 25 е убийствена за материал за ракия и без добавени дрожди, в комбинация с ниските температури е предпоставка за спиране на ферментацията. Трябва да си изобретателен, съветите ги имаш. Успех

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2012, 20:31 
Online
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
hellreiser написа:
Трудно ще стане значи, тази захарност 25 е убийствена за материал за ракия и без добавени дрожди, в комбинация с ниските температури е предпоставка за спиране на ферментацията. Трябва да си изобретателен, съветите ги имаш. Успех

Опа. Не съм се изразил добре. Такава беше захарността в самото начало на мъстта, преди да източа виното. При слагането на захар и вода, не съм я мерил.
Иначе съм слагал дрожди.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Фев 2012, 18:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Станилаbg, казвай кво стана с материала. Любоптно е. И на какъв агрегат го вариш. Уважавам такива ентусиасти. :respekt:

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Фев 2012, 20:17 
Online
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Материала стана. :) Просто източих сока и го прибрах на топло (21-22 градуса). Така и така го варя без джибрите, можеше да го източа по рано.:wallbash: Другия път ще знам.
Варих го у един познат с класически казан. Излезе 12-сетина литра ракия на 75%.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Фев 2012, 08:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Ами. . . звучи добре. Не ме бива в сметките, но мисля, че е добре. Може и да си загубил малко, но важното е имаш лично твой продукт. Аз снощи изнесох от мазето едни дюли, че с тия нови абонатни станции, темп в тях е под 10 град. Почвам да увивам и да топля. Захарноста стои на5-7. Няма как.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Фев 2012, 11:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Дюлите имат много пектин, та захаромера може и да не падне баш до 0-та или под нея.
Т.е. захар няма, разградена е, но захаромера не пада на 0.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Фев 2012, 16:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Ок. Това да. Но и на вкус е сладко. Иначе за пектита, аз ги режа и махам семките и това около тях. Казали са ми, че пектина е там. Та 5 кг дюли от кв магазин за 5лв. Ама зелени като авокадо на цвят. Нарязах ги, изчистих ги, свариг ги , сложим 10кг захар в общо 45 л вода + дрожди. Почна ферментацията и спря от студа. А може инякъде да съм збъркал, а? Както и да е. Ще топля, ще меря, ще опитвам докато стане за дестилация.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Фев 2012, 17:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
Пектин??? Няма нужда да си го наврем сами ,па след това да се чудим как да си го изкараме ! Пектина се съдържа , безспорно в плодовете повече , отколкото в гроздето.Но също така има начин да го елиминираме , доколкото е възможно.Ако някой ни светне,какво трябва да направим в случая ,ще сме му благодарни !


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Фев 2012, 17:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Повече пектин-повече метилов алкохол.Но пък метиловия алкохол се отделя с пектин. Смешно а...

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Фев 2012, 18:32 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
viewtopic.php?p=1367#p1367
един от резултатите при ползването на търсачката...има и други...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Andrian10 и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима