Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 20:37

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 85 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Ракия от джанки
МнениеПубликувано на: 17 Юли 2010, 18:16 
Offline

Регистриран на: 17 Юли 2010, 17:59
Мнения: 10
Здравейте на всички!Така,реших и аз да си сваря ракийца от джанката на лозето.Тъй като съм все още новобранец,искам малко помощ и съвет.Днес напълних два 100 литрови бидона/ония зелените,ако си спомняте,стандартни с малкото гърло/ с джанки.По мои наблюдения горе-долу са около 160-170кг джанки,тъй като бидоните не са пълни чак до горе.Въпросът ми е колко вода и захар да им сложа.Ясно ми е че ще трябва да ги разпределя в повече съдини/бидони/,защото като се сложи водата ще стане повече материала,а и за ферментацията не трябва да са пълни до горе.След колко време трябва да се варят?Благодаря Ви и Поздрави!!

П.С.Също така какво друго да добавя,като мая лимонтозу,и по колко?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2010, 08:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ще ти трябва още един бидон за да разпределиш плодъ по равно. Джанките трябва дасе пасират аз съм си направил ето такъв пасатор за дрелка download/file.php?id=257&t=1.
Във всеки бидон, ако има около 50л. пасирани джанки, може да добавиш от 7 до 10 кг. захар, която да е предварително разтворена в 10л. гореща вода. След като добавиш захарният сироп по бидоните и разбъркаш трябва да измериш захарноста на материала. Целта е захарноста да се докара 18-20% /зада се получи здрав материал устойчив на болести/, Ако захарноста е по голяма от 20% се добавя вода ако е по малка от 18% се добавя захар.
Първите дни материала се бърка сутрин и вечер по възможност и на обяд. 5-6 ден от започване на ферментацията костилките и ципата на джанките са напълно отделени и трябва да се прецеди материала през ситна мрежа / от рачило/ за да се отделят. Хубаво е след прецеждането джанковото вино да се сложи в съдове които ще са пълни почти до горе 10-15см. до гърлото и да се затворят не херметически зада излиза СО2. Когато напълно спре да се отделя СО2 поже бидоните да се затворят херметически да не изветряват. Наличието на СО2 може да се установи с запалена клечка кибрит като се поднесе над джибрата ако изгасне значи го има. Материала е готов за варене когато сложиш захаромер и той потъне /аз използвам от билгарските/.
Когато плодъ е повече в бидона не е необходимо да се добавя мая или лимонтозу

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2010, 15:53 
Offline

Регистриран на: 17 Юли 2010, 17:59
Мнения: 10
благодаря Петьо!!Ще спазя стриктно съветите и ще пиша за резултата след около 15 дена :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2010, 21:01 
Offline

Регистриран на: 17 Юли 2010, 17:59
Мнения: 10
Здравейте на всички!Така,искам да попитам нещо.Мина 6 дена откакто сложих захарта,още докато я сложих и материала си започна да ври.Силно си вря до 4 ден,и намаля.Вчера почти не вреше,има още плод отгоре,но като го бъркам не се усеща много да ври.......но пък след като го разбъркам плдът си се качва .Естествено,по воднисто е вече,но незнам дали е превряло и дали е готово за варене.Пробвах тези методи:
1. Изкарах в един буркан сироп и сложих захаромера-той потъна.
2.Запалих клечка кибрит и е доближих до материала-една угасна,друга не......
3.Потопих си ръката и я оставих да изсъхне-имаше все още лепкаво по-ръката ми,много малко ,но се усещаше.

Материалът е на 8 дена,но захарта я сложих един ден по-късно.Възможно ли е да е преврял,след като има още плод отгоре?Записах се за казан в неделя -на 1 август,защото само тогава е свободен.Тогава материала става на 14дена.Страхувам се да не го изтърва.......ако мислите че е вече готов,може ли да го затворя добре и да изчакам до неделя.Благодаря !!! :help:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2010, 01:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Материалът ти е в процес на тиха ферментация сигурно има 2-3% захар но с обикновенния захаромер не можеш да я отчетеш защото има 9-10 процента алкохол ако начлната му захарност е била 20% алкохола разрежда материала, а захаромера мери плътност. Бидона няма нужда да се затваря херметически все още ще има макар и малко отделяне на СО2. Пробата с клечката се прави преди да разбъркаш материала СО2 е по тежак от въздъха и остава над повърхноста на джибрата. За неделя всичко ще е :2thumbs:
Съвет за варенето: отдели 1% първак от вложения в казана материал, спри да отделяш средна фракция когато на чучура тече 47-45 ал/гр.
Ако правиш втора преварка при първото варене отдели 0,5% първак от вложения в казана материал събираи материала до 20 ал/гр. при втората преварка разреди ракията от първата на около 25 ал/гр., не слагай първака от първото варене, отдели 1% първак от вложения в казана материал, спри да отделяш средна фракция когато на чучура тече 47-45 ал/гр.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2010, 19:07 
Offline

Регистриран на: 17 Юли 2010, 17:59
Мнения: 10
Благодаря отново Петьо.Ще пиша за резултата :) :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2010, 17:41 
Offline

Регистриран на: 17 Юли 2010, 17:59
Мнения: 10
Ето го и резултата:
20л с общ градус-54
10л с общ градус-48
6л парцуца с градус-39

Чакам да кажете как ви се вижда...... :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2010, 22:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Не писа колко захар сложи :?:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2010, 18:54 
Offline

Регистриран на: 17 Юли 2010, 17:59
Мнения: 10
O да,сори-24кг. захар сложих,а материала беше 220л. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2010, 21:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Рандемана се смята така 100л. джибра с захарност 20% получава се около 12% алкохол 100х12=1200 но това е при идеални условия даваме 2% загуби при дестилацията 100х10=1000 Следователно количестеото материал сложено в казана /Д/ умножаваме по 10 полученото число /А/- алкохол в джибрата сравняваме със алкохола в дестилата /Х/ който е равен на сумата от: първака /Пк/ количеството по алкохолният градус, средна фракция /Р/ количество по ал.гр. и парцуца /Па/ количество по алкохолен градус.
Д - джибра /л./
А - алкохол в джидрата А=Дх10
Пк - първак Пк=литри х ал/гр.
Р - средна фракция /ракия/ Р=литри х ал/гр.
Па - парцуца Па=литри х ал/гр.
Х - алкохол в дестилата Х= Пк+Р+Па
X трябва да е равно на A
Килограм вложена захар дава 45-50 точки.

20л с общ градус-54 = 20х54 = 1080
10л с общ градус-48 = 10х48 = 480
6л парцуца с градус-39 = 234
Общо се получава за дестилата 1794
Ако си имал материал 220л със захарност 20% следователно след ферментацията би се получили 2200 за джибрата :nixweiss: къде са 400 точки :?:
Ако разреждаш ракията на 40гр. това са 10л. :saufen:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2010, 19:06 
Offline

Регистриран на: 17 Юли 2010, 17:59
Мнения: 10
нищо не разбрах..... :datz: :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2010, 22:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ами аз не обясних правилно, защото сравнявам едни числа които нямат материално обяснение :datz:
Идеята ми е такава да определим колко литра чист спирт 100% би се образувал в джибрата при ферментация и да сравним колко литра чист спирт 100% сме получили след преварката.
Ако имаме 100л. гроздов сок със захарност 20% можем да сметнем с какъв алкохолен градус ще се получи виното, като умножим захарният процент по коефициент на преобразуване на захарта в алкохол който е равен на 0,56 и така 20х0,56=11,2% процента алкохол. Следователно полученото вино ще има 11.2% алкохол в 100л вино ще се съдържат 11,2л. чист алкохол. Ти си саложил 220л. материал който ако е бил с 20% захарност трябвало е да получиш вино с 10% алкохол, като са пресметнати и загубите 220х10/100=22л. абсолютно чист спирт. Казваш че си извадил ракия:
20л с 54% алкохол = 20х54/100 = 10,80л.
10л с 48% алкохол = 10х48/100 = 4,8л.
6л парцуца с 39% алкохол = 6х39% = 2,34л.
10,80л.+4,8л.+2,34л.=17,94л.
В ракията която си извадил се съдържа 17,94л. абсолютно чист спирт.

22-17,94=4,06л. чист алкохол ти се губят. :prost:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2010, 13:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Авг 2010, 18:14
Мнения: 4
Местожителство: Видин
Здравейте и от мен. Аз сложих 5 бидона от по 100л. Във всеки по 6-7 кофи джанки и по 15кг. захар в съотношение 3/1 с водата. Остава ми да сваря още два и ще кажа крайното количество. Отавих я на 50 градуса - малко ли е?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2010, 17:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
за голяма част от хората 50 градуса е силна ракия. Като цяло мисля, че към 40 градуса ароматът е най-силен т.е. 45 е златната среда, но и аз като теб си оставям ракиите на по 50 градуса. Така ми харесва. Пиеш 3 ракии и си тъкмо в джаза.

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2010, 18:15 
Offline

Регистриран на: 17 Юли 2010, 17:59
Мнения: 10
Здравейте отново.Искам да попитам-колко време да държа капачките на новосварената ракия отворени?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 85 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: kocyo, Мартин85 и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима