Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 04:23

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 85 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2010, 06:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Писа че изкара 20л с 54%, 10л с 48%, най-добре я омеси всичката в някой бидон, ако я държиш в бутилки от минерална вода пълни ги до скоса зада има по голяма повърхност на изпарение и контакт с въздуха, хубаво е от време на време та разбъркваш ракията или да разклащаш шишетата. Като стой отворена ракията след два месеца изчезва дъхъ на казан и омеква, но и да я държиш отворена докато свърши няма да збъркаш.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2010, 06:02 
Offline

Регистриран на: 20 Сеп 2009, 14:38
Мнения: 33
Привет! За да не отварям нова тема ще спомена моят грижа тук... Преди три седмици, а може вече и месец да има, затворих едно бидонче с първите узрели джанки. С две думи - 15 кг захар, захарност докарана на 18 % и малко мая на др. Йоткер. След няколко дни отделих костилките и си ферментираше нормално около две седмици. И от тогава като се крепна тази захарност на 8% - няма падане!!!! Ферментацията доста намаля, но не е спряла напълно - шушне си полека. Добавях два пъти мая ивсе тая. :? Дали спокойно мога да обвиня захарта, че е фалшива и изобщо как бих могъл да го знам за напред... Какво ще кажете, мога ли да накарам чудото да преври някак или да затварям очите и да варя така, че да освобождавам бидона за ябълките... :roll: ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2010, 07:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Едва ли е фалшива захарта :) По-скоро маята която си сложил не си е и помисляла че ще прави ракия вместо хляб. Киселинността също предполагам че не е подходяща за тях. Това че все още върви някаква ферментация е горе-долу добре, но си мисля че и тя ще спре скоро. Следиш ли промяната на захарността, сега колко е?

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2010, 09:53 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
С какво мериш тази захарност?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2010, 12:26 
Offline

Регистриран на: 20 Сеп 2009, 14:38
Мнения: 33
Ами меря захарността с обикновен български захаромер от железарията, който въпреки ниската си цена досега ми е вършил отлична работа смятам... Захарността и снощи беше 8% !!! А бях писал, че два пъти добавях още мая.. предпоследният път бяха винени дрожди.... А и какъв да им е проблемът на хлебните дрожди - та досега все те са ми правили материала за ракия!!!?? За киселинността не знам - не съм слагал изобщо лиминтозо, защото смятам, че джанките са достатъчно кисели. Дори като зацикли ферментацията ми миришеше на кисело повечеко отколкото ми харесва и сложих пакет сода. Може и глупост да съм направил, ама се дянах в чудо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2010, 13:40 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
а как я мериш-прецеждаш ли джибрата до чиста течност?
Питам защото тези захаромери са малко меко казано неточни...възможно да е доста повече захарноста,както и обратното....И аз смятах че вършат работа ,докато не си купих рефрактометър..
Проблема на маята е ,че не е за тази цел-тя действително може да ти изферментира материала, но не и до тези алкохолни градуси ,които могат винените.
И ако захарноста е била висока,то те ще проведат ферментацията до около 11алк.гр. в най-добрия случай и ще спрат(защото при повече не могат да се развиват)...а захар за разграждане може да е останала.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2010, 16:41 
Offline

Регистриран на: 20 Сеп 2009, 14:38
Мнения: 33
Абсолютно бистра течност вадя от бидона и тогава пускам захаромера. И, както писах, единият от пътите, в които добавях мая беше точно винени дрожди... А като не повлияха и те, тогава бухнах хлебна мая на кубчета..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2010, 17:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Какво са били тези винени дрожди, знаеш ли нещо повече за тях. Различните щамове си искат и различни условия, включително и хлебните. Това никак не е за пренебрегване. А измервал ли си температурата?

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2010, 17:39 
Offline

Регистриран на: 20 Сеп 2009, 14:38
Мнения: 33
Мама му стара...!! Дядовците и бащите ни толкова ли са се вталясвали!? Мятат захар и вода 3/1 и само бъркат.... и пак вареха ракия!! Температурата на материала не съм мерил, а на помещението мисля, че е около 24-25 гр.(последно толкова я видях) Дрождите не знам кой щам са, не са ми под ръка, а в гаража... Просто винени дрожди, купени от селскостопанска аптека....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2010, 18:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Няма какво да се ядосваш, станалото-станало :) Аз поне познавам няколко човека които спазват някои правила и провал не са имали досега. Обратното си е чист късмет, ако имаш - ракията си става екстра, ако не ... А за захарта 3:1 бъди по внимателен, измервай преди това колко е била захарността и тогава слагай допълнително ако е необходимо. 3:1 в чист разтвор са си 33%. Прекалено високата захарност си е мъка за дрождите. Така вместо висок рандеман се получава нещо като нищо. Всеки си знае ;)

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2010, 18:33 
Offline

Регистриран на: 20 Сеп 2009, 14:38
Мнения: 33
Flanker написа:
Няма какво да се ядосваш, станалото-станало :) Аз поне познавам няколко човека които спазват някои правила и провал не са имали досега. Обратното си е чист късмет, ако имаш - ракията си става екстра, ако не ... А за захарта 3:1 бъди по внимателен, измервай преди това колко е била захарността и тогава слагай допълнително ако е необходимо. 3:1 в чист разтвор са си 33%. Прекалено високата захарност си е мъка за дрождите. Така вместо висок рандеман се получава нещо като нищо. Всеки си знае ;)


Имам го предвид. Доста съм изчел в този форум и продължавам. Не случайно писах за въпросния материал, че е затворен на 18гр, но имах малко плодове и съблюдавах да не стане много сладко. Признавам обаче, че в други два бидона заложих пак 3/1 без да меря захарността, но там джанките са доста повече и не са твърде узрели, но като нападаха от вятъра почти всички от дървото..... Та не съм мерил, защото мисля, че ще се компенсира наситения разтвор от киселите джанки :P . Ами станалото станало, но ми се иска да открия причината, за да не става и др. път....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2010, 06:27 
Offline

Регистриран на: 20 Сеп 2009, 14:38
Мнения: 33
Голям смях!! Тази сутрин след замерването захарността беше паднала с има-няма 1/2 %!!! Но реших да измеря другите два бидона, които са на десетина дни и......... единият имаше около 5%, а в пробата от другия захаромерът направо се удари в дъното, но после малко се надигна. Явно идните дни ще влиза в казана, но малко ме е яд, че нямах съдове да махна костилките и май има малко дъх. Но и за това е виновен онзи материал, който зацикли, защото разчитах на неговия бидон. Въпреки, че в началото го оставих на 18% дали ще сбъркам много ако му добавя вода, в случай, че наистина по някаква причина дрождите са се затормозили със захар? Какво рискувам ако направя така?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2010, 06:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
galoff споменаваш че си купил дрожди от агро аптека и аз купих такива за джанките, и се опитах да ги активирам ами работата не стана след един час накиснати в захарен сироп не тръгнаха да шуптят образу ва се пяня от разклащането. Дрождите ми бяха от zavinoto.com жълто пакетче с кафеви надписи, дрождите са пакетирани сигорно миналата година или по късно и вече сигурно са аут. Когато се опитваш да възбудиш на ново ферментация с хлебна мая трябва първо да я активираш след това да я приспособиш към материала.
Активиранео на хлебната мая за 500гр. 3л. вода с температура 35гр. растваряш 200гр. захар и размиваш маята, след половин час тряжва да се пени и шупти.
Адаптиране на закваската към материала се прави като в една кофа 10л към закваската се добави на 2-3 пъти материал през половин един час докато се напълни кофата и после се изсипва в цялото количество материал.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2010, 07:02 
Offline

Регистриран на: 20 Сеп 2009, 14:38
Мнения: 33
Моите дрожди са в едно шишенце... Уффф, ще се помъча да не забравя да погледна. Аз по принцип активирам маята - без да имам точна мярка разреждам с хладка вода и малко захар, докато почне да шупти и да се пени. А за адаптирането - нямам нищо против да експериментирам, но се опасявам от толкова добавяне на мая, че каквото и да изкарам после като ракия, ще има дъх. Сякаш много ще му стане...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2010, 08:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Не няма смисъл вече да се добавя мая щом си сложил, казвам как се дества по принцип. Шом си сложил сода и не е тръгнала ферментацията добави по 15-20л. на бидон вода с температура около 30гр. измери захарноста, ако след една седмица не потъне захаромера вари.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 85 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима