Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 02:12

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 85 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2010, 10:32 
Offline

Регистриран на: 20 Сеп 2009, 14:38
Мнения: 33
petiomalchev написа:
Не няма смисъл вече да се добавя мая щом си сложил, казвам как се дества по принцип. Шом си сложил сода и не е тръгнала ферментацията добави по 15-20л. на бидон вода с температура около 30гр. измери захарноста, ако след една седмица не потъне захаромера вари.

Няма ли опастност като го разредя да тръгне към оцет..? :afraid:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2010, 11:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
За това казвам след една седмица да вариш. За да тръгне ферментация добре е да го преточиш ако имаш свободен бидон преливаш в него, ако не с една кофа вадиш материал пресипваш в друга и връшаш така няколко пъти, по този начин джибтата ше се обогати с кислород :prost:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Последна промяна petiomalchev на 12 Авг 2010, 12:45, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2010, 12:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2009, 11:45
Мнения: 94
За да не отварям нова тема за джанките, ще питам тук.
Та сложих късно в Неделя вечер два бидона х 120л. с джанки (кумбалки :megagrin: , разбира се непълни до горе )
На следващия ден в Понеделник с бъркалката ги направих на "бозичка" и добавих по 7.5 кг захар на всеки бидон, разредена 1:3 с хладка вода. Не ми остана време да премеря захарността след това.
Във Вторник заварих бидоните преливащи, хем бяха пълни на около 60% (малко над половината). Не очаквах чак такова нещо :? Оправих положението и премерих малко над 15% захарност. Добавих по 2кг. захар на бидон със съвсем малко вода (колкото да се разтвори захарта), гонейки 18% захар колкото препоръчвате.
Вчера (Сряда), извадих костилките от джанките и премерих 16 или 16 и малко отгоре захарност! Не бях достигнал нивото, което исках! Разбърках пак хубаво и добавих още по 2кг. захар със съвсем малко вода. Изхождайки от предишния ден, би трябвало днес да премеря 17% захар, но знам ли?! Та ето и следните ми въпроси:
1. Ако днес вечерта премеря 17% захарност, може ли вече да оставя така да си ферментира?
2. Възможно ли е захарността на плода да се повиши след 3-4 ден?! ( Познат ми препоръча да меря захарността след 3-4 ден, та затова поставям така въпроса си)
Благодаря предварително, приемам и забележки/съвети за всичко, което съм обяснил като процедура :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2010, 12:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Всичко е било нормално до вторник. Захарноста се мери веднага, на другият ден вече положението е друго, щом са тръгнали да врът така бурно нормално е за 24ч. дрождите да са изяли 3% захр даже и повече. Сега за да оправиш положението на всеки килограм захар сложена след понеделник добави 4л вода :prost:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2010, 13:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2009, 11:45
Мнения: 94
Благодаря много адаш! Значи добавям 16л. вода и оставям работниците да бачкат!
А може ли само с две, три изречения да ми обясниш тези 4 кг. захар, който добавям след понеделник , какво влошават?! Тя (захарта) ще пречи на вече започналата ферментация ли? Като добавя водата сега ще разредя джибрито и захарността ще падне нали така?!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2010, 14:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 594
Местожителство: Пловдив
Петьо правилно обясни къде е грешката. Сбъркал си с добавянето на захарта! Захарта, когато не е правилно изчислена пречи на ферментацията, вместо да я подпомага. Мисля че някъде беше дискутирано, но ще го кажа пак. Захарта в нормални количества + дрожди + добри температури = ферментация. При ферментацията дрождите образуват алкохол, който се увеличава с намаляването на захарите (те изферментират). Колкото повече се увеличава алкохола, толкова повече дрождите се затормозяват да ферментират и в един момент спират. Естествено има и други причини, но да не задълбаваме. Освен това дрождите са чувствителни и на високи концентрации на захар. И така при теб се е получила комбинацията от натрупан алкохол (колкото и да е той) и допълнително захар. Това няма как да не ти спре ферментацията.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2010, 14:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2009, 11:45
Мнения: 94
Благодаря колеги,
човек се учи, докато пробва! Вече ще знам. Довечера сипвам водица и ги оставям!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2010, 06:10 
Offline

Регистриран на: 20 Сеп 2009, 14:38
Мнения: 33
Снощи изварих единия бидон с джанки (не този със спрялата ферментация) но се случи нещо много гадно - тръгна мътна и синя като патоки и почти до края така изтече. Понеже охладителят ми е от 200 литров варел, т.е. голям е, обикновено не пускам вода, докато не се затопли поне една трета от варела. Та една позната, която мина през "казанката" ми каза да пусна водата, защото можело да върви мътна от това, че най-отгоре варелът вече пари и трябвало температурата в охладителя да е по-еднаква. Послушах я и полека това, което течеше от чучура започна да се избистря.. не напълно, де. Дали се оказа права жената или стана съвпадение - досега все така съм варил, но мътна не ми е текла. Искам да разбера къде е грешката и как да я оправя без преваряване. При търсенето на отговор попаднах на една тема на колегата petiomalchev, но при него проблемът се бе появил при градирането. Дали ще стане трикът с белтъка и в моя случай?!...

П.П. Задавам тук въпросът си, за да не се претоварва форума с теми.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2010, 11:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2009, 11:45
Мнения: 94
Приятел имам много скромен опит във варенето на ракията, но подобна ситуация ми се случи миналата година, затова ще споделя. Когато дойде време да варя ракията от сини сливи, бабата каза, че казанът, лулата и серпентината са измити. Добре, доверих се... на око не можеше да се прецени. От първото варене изтече ракия като твоята - синя!
За второто пълнене измих всичко (казан, серпентина, лула) с оцет и гъба. Изплакнах обилно със вода и проблемът не се появи!
Пак казвам - скромен опит! Не съм търсил други причини, които могат да доведат до този проблем, защото след измиването той (проблемът) изчезна!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2010, 11:37 
Offline

Регистриран на: 20 Сеп 2009, 14:38
Мнения: 33
Е аз собственоръчно измих лулата и серпентината със сода и вода... Сега отивам да правя магията с белтъка. Чета, а и ми се е случвало след градиране като помътнее, от самосебе си после с треските се избистряла, но аз искам да си оставя малко неоцветена.. Та отивам да слагам белтък - дано само не осера повече нещата...!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2010, 11:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2009, 11:45
Мнения: 94
Дано успееш, успех :thumbs1:
А сега и за моите джанки!
Добавих водата, която Петьо ми препоръча, за да корегирам глупостта ми с добавянето на още захар впоследствие.
Джибрито продължаваше да ври много сериозно според мен - излизаха балончета, получаваше се нещо като лек водовъртеж.
На 6-тия ден (след като всичко беше оправено вече) захарта показваше между 17-18 на захаромера :o
Снощи (на 8-ми ден) премерих и показанията на двата захаромера бяха 3. :shock: Наистина - времето е топло, но все пак? Как ви се струва?
Винарките са на линия, джибрито под шапката все още шуми, има го въртежа и балончетата!
Стягам се за тази Събота и Неделя да варя, но този рязък спад в захарността ме шокира! Благодарен ще съм, ако изкажете мнение!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2010, 11:55 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
от винарките полза няма,освен че разнасят гадости спомагащи за протичането на различни гнилостни процеси...
Синия цвят няма как да не е свързан с медта(серпентина???)...окис някакъв.
а опалисценцията е нещо много типично за плодовите дестилати...
ще стане още по мътна ако я охладиш...
Предполагам че първоначално е тръгнала синкава...а по късно при по ниските алкохолни градуси се появявави опалисценцията...-имаше някаква връзка м/у скороста на втечняване на алкохолните пари и това помътняване...тоест ако охладителя е топъл...ще проверя по книжките.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2010, 12:48 
Offline

Регистриран на: 20 Сеп 2009, 14:38
Мнения: 33
ilu6a написа:
от винарките полза няма,освен че разнасят гадости спомагащи за протичането на различни гнилостни процеси...
Синия цвят няма как да не е свързан с медта(серпентина???)...окис някакъв.
а опалисценцията е нещо много типично за плодовите дестилати...
ще стане още по мътна ако я охладиш...
Предполагам че първоначално е тръгнала синкава...а по късно при по ниските алкохолни градуси се появявави опалисценцията...-имаше някаква връзка м/у скороста на втечняване на алкохолните пари и това помътняване...тоест ако охладителя е топъл...ще проверя по книжките.


Ще съм ти благодарен!! А за избистрянето как да подходя? Всъщност вече нашибах белтъка вътре.... дано даде някакъв ефект!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2010, 21:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Авг 2010, 09:28
Мнения: 23
Местожителство: София
Здравейте, :) съвсем нов съм в изкуството да превиш ракия и много неща още не са ми ясни, като напромер какво е "градирането" и "опалисценцията". Може ли някой да ме просветли ? :)
Благодаря предварително и НАЗДРАВЕ !!! :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2010, 21:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
ReLaX написа:
Здравейте, :) съвсем нов съм в изкуството да превиш ракия и много неща още не са ми ясни, като напромер какво е "градирането" и "опалисценцията". Може ли някой да ме просветли ? :)
Благодаря предварително и НАЗДРАВЕ !!! :prost:

На кратко:разреждане на градус и побеляване при разреждане.
Поразрови се из форума ще намериш много неща!!! ;) :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 85 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима