Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 05:07

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 85 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2010, 00:16 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
опалисценция може да се появи не само при разреждане...Това явление е често при дестилиране на плодовите ракии,обикновено почва да се проявява около 45-40 алк.градуса-срещу светлина започва да изглежда в шишето все едно леко синее и мътнее с лек блясък...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2010, 06:20 
Offline

Регистриран на: 20 Сеп 2009, 14:38
Мнения: 33
ilu6a написа:
опалисценция може да се появи не само при разреждане...Това явление е често при дестилиране на плодовите ракии,обикновено почва да се проявява около 45-40 алк.градуса-срещу светлина започва да изглежда в шишето все едно леко синее и мътнее с лек блясък...


Моят случай е нещо такова май....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2010, 14:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Авг 2010, 09:28
Мнения: 23
Местожителство: София
Вчера за пръв път варих ракия :megagrin: . И при мен се получи това посиняване(помътняване) след 45-тия градус и сега ме мъчат 3 въпроса:
1. Това посиняване нормално ли е? И ако не е как може да се избегне?
2. До колко градуса се събира патока?
3. И къде мога да си изследвам ракията?

П.С. Форума много ми помогна в начинанието - мерси!!! :megagrin: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2010, 16:09 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
плодовите наистина почти винаги почват да помътняват накрая...спасението е да събираш цялото количество на едно място...аз лично събирам и меря градусите на всеки 1,5-2 литра в прозрачна бутилка за да мога да виждам добре дали се случва нещо с бистротата...ако е наред я изливам при останалото количество...и така ...то се вижда как но всеки 2л градуса пада с около 5 до 7 алк.градуса...(това ако е 100-120 литров казана).
Патоки, за мен лично при плодовите дестилати е фракцията от около 45 градуса до 30 може и малко по надолу...при по ниски алк градуси съотношението м/у етолов алк. и тежки алкохоли става такова че събирането им е безполезно...практически при следващия казан като цяло те пак ще излезнат във същия вид,с една дума етила е в малко количество там...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2010, 18:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Авг 2010, 09:28
Мнения: 23
Местожителство: София
Чувал съм от старите хора, че когато лиснеш малко патоки на капака на казана и можеж да я запалиш значи още става за събиране(ракията спря да се пали на около 20 алк.% в моя случай). Ако я пробавя към следващото ванене нали няма да навреди ? :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2010, 23:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
В учебника "Технология на високо алкохолните напитки" пише, че първака се добавя един път към следващо варене, а патокито до 4 пъти, но също така пише че това добавяне влошава качеството на ракията. Понеже правим ракия за собствена консомация мисля, че е добре първака въобше да не се слага в следваща джибра, а патокито след втората му преварка, не трябва да се събира.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Авг 2010, 10:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Авг 2010, 09:28
Мнения: 23
Местожителство: София
petiomalchev написа:
... а патокито след втората му преварка, не трябва да се събира.

След втора преварка не го слагама към следващото :2thumbs: .
Само че мисля да не го хвърлям, а да го събирам и накрая да му направя преварка и да видя какво ще стане :megagrin: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Авг 2010, 15:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Май не се изказах точно, парцуцата от варене на чиста джибра я слагаш като вариш друга чиста джибра и от това варене парцуцата може да я сложиш сложиш в трети казан с чиста джибра, на който събирането на материала спира на 45ал/гр. /спираш изварянето защото вече парцуцата ще е обогатена доста с тежки алкохоли/ Така парцуцата се преваря два пъти.
Иначе да събираш парцуцата от всички варенета и да я превариш не е одачен вариянт, миналата година направих така, ама като прекалиш с ракииката бая боли глава.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Авг 2010, 20:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Авг 2010, 09:28
Мнения: 23
Местожителство: София
Аз мислих по-скоро след като я преваря, да я прибавя към последното варене за годината за да се разреди концентрацията на гадости(тежки алкохоли ... )които са се прокраднали и да я дам за изследване. Днес обаче след като питах колко пари ще ми искат в една лаборатория и ми настъхна косата ... само за метанол ми искат 100 лв :o после ми казаха за нещо друо ама още бях слисан от първото и разбрах само че ми искат за него още 150 лв :down:
Някои знае ли как вървят цените?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2010, 06:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Лелеее, коя е тази лаборатория? :shock: Там или не са наред, или са те взели за канарче. Цените по начало се движат в съвсем разумни граници. Намерих Тарифа на ИАЛВ че е доста обширна като анализи. Дано да съм помогнал.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2010, 12:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Авг 2010, 09:28
Мнения: 23
Местожителство: София
:2thumbs: Мерси Flanker! Тожа е др. нещо :megagrin: А лабораторията се казва globaltest. Преди да им се обадя им изпратих писмо с какво искам, като ми отговорят ще го пусна да го видите :D :sauf:
petiomalchev а патока от преварката на ракията ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2010, 13:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Номера е да не твариш материала за преварка с паатоки, слагаи го при варенето на джибрата, иначе е пак същото.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2010, 22:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Авг 2010, 09:28
Мнения: 23
Местожителство: София
Ясно :2thumbs: Много мерси за споделения опит ! :prost: :sauf:
П.С. Евалата за якия форум !!! :respekt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2012, 15:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Мар 2011, 19:13
Мнения: 11
Здравейте и от мен!Доста отдавна варя ракия,но за първи път ми се случва следното:материала ми е от джанки около 300 кг. и съм сложил 10/сто захар.Това става преди повече от 17 дни,като спазвам всичко-всекидневно бъркане по 2 пъти и т.н.Въпреки това материала не иска да "падне".Вече се съмнявам,че допускам грешка или може би е в горещото време.Дайте моля ви мнение!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2012, 23:25 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Ами как да дадем мнение като почти нищо не си споделил?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 85 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима