Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 21:23

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 85 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2012, 13:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Мар 2011, 19:13
Мнения: 11
Драги колега,то си е написано-има материал,сложена е захар,но не иска да ферментира .Аз мисля,че захарта е малко и не стига за необходимата ферментация.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2012, 19:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Апр 2012, 13:54
Мнения: 18
Драги "gromost" ! Колегата Илия право ти казва ! За да ти помогнем пиши по подробно и точно ! Например : Тази захар разтвори ли я или така я сипа :) Ако си я разтворил , както е желателно , в колко вода я разтвори ? Изобщо мари ли захарност на плода и след това с добавената захар ? Ползва ли мая или дрожди ? и тн. И за 17 дни :o няма ферментация ??? бах мааму :? каква е тая захар дето си я слагал ? може и от нея да е .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2012, 09:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
gromost написа:
Здравейте и от мен!Доста отдавна варя ракия,но за първи път ми се случва следното:материала ми е от джанки около 300 кг. и съм сложил 10/сто захар.Това става преди повече от 17 дни,като спазвам всичко-всекидневно бъркане по 2 пъти и т.н.Въпреки това материала не иска да "падне".Вече се съмнявам,че допускам грешка или може би е в горещото време.Дайте моля ви мнение!


Изразът 10 на 100 захар ако го разтълкуваме като 30кг. захар без вода добавена към намачкания материал ето какво се получава :
При 13% захарност на джанките - в тях има 39 кг. захар , като добавим още 30 от магазина - стават почти 70.
70/300=23% захарност - това трябваше да се е взривило от ферментация досега.

Колко показва захаромерът към днешна дата ?
Това с падането на шапки и прочее не е толкова важно.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2012, 12:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Мар 2011, 19:13
Мнения: 11
Драги колеги,пак казвам -всичко е направено както трябва.Захарта е разтворена 1:3,бъркано е,и тн.На джанката захарността не е възможно да се измери поради простата причина,че плода се събира в продължение на десетина дни.Благодаря за отзивите ви!Консултирах се с мой познат професор-химик и неговото мнение е,че количеството захар е малко.Явно плода тази година е по кисел или по-рано съм го обрал.Благодаря още веднъж.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2012, 14:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
А дано въпросният професор да ти измери захарността със захаромер, че ти явно нямаш.
Толкова ли е сложно да кажеш точни данни :
1. едиколко си кг или литра плод.
2. едиколко си кг. захар
3. едиколко си вода
4. мерих едикога си със захаромера и показа едиколко си, сега меря и показва намколко си ...

Тя работата е ясна - щом си сложил и вода , значи е малко захарността. Обаче аз да ти кажа, и без да съм професор - и без грам захар да е - пак ще ферментира и то даже по-бързо, защото малкото захар бързо се изяжда от дрождите.
Така и не разбрахме - тръгнала ли е или не ферментация или просто е спряла някъде към края.
Тя може да спре само ако е имало прекалено много захар и алкохолът е убил дивите дрожди. А в твоя случай нямаш прекалено много захар - тъй че проблемът си стои, а не се решава от думите че били кисели джанките :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2012, 20:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Мар 2011, 19:13
Мнения: 11
Колега Виктори,ясно е,че разбираш от темата ,и сега подред на въпросите: 1.Материал 300 кг. или 250 л.каша. 2.Сложих 30 кг.захар разтворена в 80 л.вода.3.Замерване със захаромер не съм правил,защото всичко се случва в доста продължително време.Моят професор живее в София,а аз във Варна и няма как той да я измери.Захаромери дал господ.Според мен ферментацията спря на около 80%.И това съм написал-не иска да "падне",което по старите знаят добре ,какво означава.Не е необходимо да сме"остри",ако някой може да даде мнение,да го направи и да знае,че това е -това,което той знае!Още веднъж благодаря на всички!Мисля,че намерих решение на проблема си!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2012, 22:28 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Ми питай тогава по -старите...дето знаят какво означава!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2012, 10:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Според мен дори и с 10% захарност да са ти джанките - това прави около 16% начална захарност.
А ако са били по-малко захарни даже 15 и надолу.
Тъй че варианта с прекалено алкохолно съдържание отпада, следва варианта с вкисване поради малко алкохолно съдържание.
Високите температури могат да спрат ферментацията, обаче трябва да са над 40-45 гр. което не ми се вярва.
Аз си мисля че ферментацията ти си е минала и заминала и вече започва вкисването, пък ти като искаш - чакай да "падне".
Измери захарността на бистър сок от бидона и докладвай - ако е близо до 0 или поне 2-3% - значи ферментацията е свършила и вече тече вкисване.
От него също може да изглежда сякаш ферментира нещо, само дето не се увеличава алкохола, ами намалява. Е, увеличава се киселинността :)
Та да си дойдем на думата :
1. Проверяваш с голям захаромер колко е захарността.
2. Ако си фен - ще си намериш тест-ленти за пеха и ще направиш едно мерене : Много е лесно - топваш лентата и след това сравняваш на око цвета по една табличка - ако пехато е паднало под 4 - ферментацията се забавя и спира. Затова и се цели 20% начална захарност за да може бързо да се качи алкохола до 10% и това да попречи на вкисването. Ако е слаба на захар в началото джибрата - после паралелно с ферментацията започва и вкисването - по някое време то взема връх и сваля пехато до стойности под които дрождите спират да ферментират, а бактериите причиняващи вкисването са си в свои води. Още по-добре им действат и температури над 30-35 гр.

Всичко това го казвам, за да ти дам насоки за размисъл. Но истината може да се намери само с мерене - захаромер до 0 (малко е по-голям на размер) и пеха-лентички.
Другото е само предположения и след това на казана ще има разочаровани :)
Успех !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2012, 19:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Мар 2011, 19:13
Мнения: 11
Виктори,радвам се че има хора,които хем разбират-хем искат с каквото могат,да помогнат.Четох твойте мнения и по други теми и ми е ясно,че си много напред с материала.Браво!Сега по въпроса-не само кашата от джанки,но и един бидон от "Зелена ренклода",който също обработих,според мен добре се държи по същият начин.Сливите бяха доста сладки,но кашата не ще да преври.Не мирише на оцет,но леко киселее и нагарча.Мисля си,ако сложа хлебна сода,дали ще постигна нещо.А иначе до лентичките за РН, ще ги намеря и ще пробвам, и пак ще пиша.Благодаря ти за помощта.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2012, 09:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
"Леко киселее и нагарча" - ако и сладост не се усеща ... Ами то значи че е свършила ферментацията.
Иначе благодаря за похвалите, но не се имам за кой знае какъв спец. Тук има хора с дългогодишен опит, но напоследък май само ни гледат сеира :megagrin:
Аз може би в пивоваренето имам какво да кажа повече, но при тия високи температури съм принуден да мълча :lol:

Не е изключено и всичко да ти е наред - просто си седи шапката отгоре поради различни причини, но захар за изяждане няма.
Ако добавиш сега дрожди във вид на мая за хляб - те тепърва ще трябва да се размножават, та чак после да доизядат ако въобще има някаква захар. Освен това вече минерали почти няма - ще трябва и активатор, а ако пехато е под 4 (особено пък под 3)- и един тон дрожди да сложиш - няма да стане нищо, само ще мирише на мая после.
Предполагам че не си там да измериш захарността сега, иначе досега да сме решили проблема. А всяко забавяне дава предимство на вкисващите бактерии.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2012, 13:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Мар 2011, 19:13
Мнения: 11
victoryvt"]Не е изключено и всичко да ти е наред. Дай боже да е така, защото всичко е на 50 км.от Варна.Дано изтърпи една седмица.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юли 2014, 10:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Да споделя първият си пресен опит /от снощи/ в правенето на ракия от джанки.

Материалът е 150-160кг жълти и доста сладки джанки от неизвестен сорт. Лошото е, че част от тях бяха нездрави, с начални стадии на загниване. При събирането се старах в кофите да не попадат такива, но помагач ми беше тъста и според него са си били екстра. От старата школа е и не мога да му се сърдя. Опитах се да му обясня преди време, защо се използват само здрави плодове, но се отказах щото си знам човека....
Та в резултат на неговата "помощ" по време на измиването на плодовете преди да ги смеля, забелязах доста плодове с начален стадии на загниване. Това наложи да сулфитирам цялото количество с 16гр. КМБС.

Предварително хидратирах в хладка вода дрождите 20гр. Actiflore BO213 и 10гр Zymaflore RX60. Тези дрожди ми останаха от миналата година от виното - това имах и това сложих.
Дрождите тръгнаха добре във водата, но като ги сложих в 2 литра затоплен стартер - микс от смлени джанки, компот от смачкани круши и малко захарен сироп - милите нещо се успаха :?
След 2 часа, изчаквайки КМБС да убие "лошите", моите "момчета" би трябвало да са се възбудили здраво ;) Обаче нещо не видях такива белези... Но понеже беше 1 часа през нощта сипах стартера в бидона с джанки и разбърках добре.

Не можах да измеря началната захарност на джибрето - сока бе доста гъст и захаромера си седи така както го сложиш. Затова снощи сложих само 3кг захар, разбити в 10литра вода и 7гр. винена киселина.

На сутринта преди да разбъркам видях, че материалът макар и да миришеше приятно, не беше тръгнал изобщо. Дали не е от ниската захарност, въпреки, че плодовете бяха сладки, плюс това сложих и 8 компота от тези джанки и 2 от круши?
Довечера ще се опитам да прецедя сок за да видя захарността и съм замислил да сложа поне 10кг захар в 30л вода, пък да видим...
Какво ще речете?

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юли 2014, 19:23 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Колега Itev, ето тук виждам малко проблем:
"Дрождите тръгнаха добре във водата, но като ги сложих в 2 литра затоплен стартер - микс от смлени джанки, компот от смачкани круши и малко захарен сироп - милите нещо се успаха :? "

Ще си позволя да цитирам колегата Flanker от тази тема, viewtopic.php?f=7&t=2950&p=43905#p43905
защото много хубаво го е казал. Точка 7, по-точно: "7. Към разтвора с дрождите добави 300 - 400 мл от виното и разбъркай. Остави в покой за около 10 минути."

И аз така рехидратирам и добавям в материала. Разликата ми е малко в точка 8 само. Добавям на повърхността на предварително разбърканият материал и не бъркам. Едва на следващият ден бъркам, за да вкарам още кислород.

За захарта - ами слагай захар. То джанките с колко захарност са? 8-10-12. Не ми се търсят таблиците сега. Но там някъде. Ако грубо кажем 10, то от 150 кг. материал ще изкараш 15 литра. Заслужава ли си силите, времето, енергията? Смятай общата захарност да дойде 20 и действай смело със захарта. Съобрази и обема на казана де, да е нещо кратно за да не остане материал.

Успех желая!

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юли 2014, 20:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
'' Заслужава ли си силите, времето, енергията''- напълно, ако желаеш нещо истинско!Иначе за много по малко сили, време , енергия и пари де, можеш да си вземеш от магазина каквото си искаш ( каквото ти предложат).Така, че не виждам никакъв смисъл да се ръга захар.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2014, 09:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Благодаря на Христов и на баджо за мненията :prost2:
За дрождите - сигурно съм избързал малко, времето ме притискаше... Но все пак да докладвам какво направих снощи.
В бидона бе започнала ферментация, не бих казал много бурна, но всички признаци бяха налице, вкл. и СО2.
Премерих захарността доколкото мога - през ситна марля прецедих необходимото количество. Показа 15 процента въпреки 12-те компота + допълнително 3 кг захар в 10литра вода. :?
Събрах цялото количество захар дето имах - 12кг и ги разтворих в 30 литра вода. След слагане на разтвор на винена киселина, разбъркване и повторно замерване на захарността се оказа, че съм го докарал до 17 процента захарност.
Реших да спра до тук и каквото стане. Оказа се, че джанките надали имаха и 10 процента захарност, а бяха толкова сладки :nixweiss: Явно не може да се разчита на органолептични възприятия...

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 85 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: GunGod и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима