Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 11:58

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 85 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 25 Юли 2014, 12:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2012, 10:47
Мнения: 18
Здравеите искам да попитам на 50кг джанки разбити с дрелката на пюре сложих15кг захар в 40 литра вода дали не е много захарта понеже стана късно снощи и забравих да меря захарноста :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Юли 2014, 15:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Виж колега какво открих в мрежата - мисля, че върши работа:
http://todorov8.free.bg/
Дано е полезно!

А това е написано от колегата като за теб ;) само трябва малко време да се потърси във форума :prost2:
petiomalchev написа:
Примерно в бидона сме сложили 40кг. сливи и искаме да бухнем още 40л. вода колко захар да сложим за да се получи 20% захарност.
Сливите са били добре узрели /максималната захарност която могат да достигнат сливите е 13-14%/ следователно предполагаме че захарността им е била 14% за да вдигнем до 20% ни трябват още 6% захарност следователно на всеки килограм сливи без костилките ще добавим 65гр. захар 40 х 0,065 = 2,6кг. захар.
Ще слагаме и 40л. вода на тях по 250гр. захар значи 10кг.
Захарта която общо трябва да се добави е за сливите 2.6кг. и за водата 10кг. значи общо 12,6кг.
С колко литра ще се повиши течността като в нея разтворим 12,6кг. захар, ами 1кг. захар след като се разтвори заема обем 0,625л. 12,6 х 0,625 = 7,875л.
Така все едно ще получим материал с начална захарност 20%.
За подобряване на pH на материала след добавяне на водата е добре да се сложи едно пакетче лимонтозу на 10л. вода


_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Юли 2014, 18:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2012, 10:47
Мнения: 18
Мерси колега :zauf2: но все пак ме притеснява дали естествените дрожди ще могат да смогнат да преработят захарта


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Юли 2014, 23:01 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
ще могат...но ще трябва да си бърз с дестилацията.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2014, 09:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Да докладвам ситуацията при мен каква е с култивираните дрожди.
Вчера премерих захарността на мъстта - показа почти 0 процента захарност :o
Това на джибри заложени на 23 юли, т.е. за 4 дни е почти готово :? Нещо ме съмнява....

А иначе признаци за ферментация все още има - шуми и има наличие на СО2. На вкус липсва изобщо захарност, горчи и леко киселее.
Ако върви така, този уикенд май трябва да варя? :?

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2014, 10:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 874
Местожителство: Плевен
Много ми е любопитно защо блъскате с дрожди хубави,добре узрели пресни плодове?
Разбирам да правите второ вино за ракия или за ферментацията на някакви житни истории,да,съгласен.
За 4 дни не е минала още бурната ферментация.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2014, 10:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
vnnaidenov написа:
Много ми е любопитно защо блъскате с дрожди хубави,добре узрели пресни плодове?
Разбирам да правите второ вино за ракия или за ферментацията на някакви житни истории,да,съгласен.
За 4 дни не е минала още бурната ферментация.


Явно не си ми прочел предишните мнения. Част от джанките на тъста бяха болни - докато ги събирахме уж бяха читави, но докато ги пренесем на село, част от тях бяха скапани с мухъл по тях.
Колкото и да ги пробирах, все пак нещо съм пропуснал и затова реших да сулфитирам и да "изморя" всичко, за да започна на чисто. Смятам, че не съм сбъркал.

Ако джанките бяха ОК, не бих слагал и без това неевтините дрожди. Особено пък за джанки!
:prost2:

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2014, 14:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 874
Местожителство: Плевен
Виновен!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2014, 14:09 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
vnnaidenov написа:
Много ми е любопитно защо блъскате с дрожди хубави,добре узрели пресни плодове?
Разбирам да правите второ вино за ракия или за ферментацията на някакви житни истории,да,съгласен.
За 4 дни не е минала още бурната ферментация.

Защото искаме контролирана ферментация с по-висок рандеман на алкохол.
Иначе ако си карате на дивите дрожди ,няма значение какъв е плода-зрял незрял и т.н първа втора и друга заготовка....ферментация ще има,друг е въпроса как ще протече.
Въпроса с културните дрожди е дъвкан доста във форума.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2014, 20:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Може и с култивирани,и с" местни" дрожди. Относно предвидими резултати и контрол Илиша е напълно прав , особено когато нямаме опит, а също така когато добавяме и захар.
При над 15% шекер дивите се затормозяват при джанките(личен опит - един тон само джанки без захар и без добавени дрожди миналата година ).
Но и когато се използват култивирани си има минуси.Пак миналата година-300 кг.джанки с 30 кг захар и дрожди.Без добавяне на вода.Въпреки ,че дрождите бяха неутрални относно намеса във вкуса, се усеща съществена разлика.Дали е от захарта или от дрождите не съм много сигурен.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 85 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: BREAKER и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима