Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 12:23

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2010, 00:21 
Offline

Регистриран на: 18 Юли 2010, 00:05
Мнения: 62
Здравейте рекиджйи.
Може ли някой да ми каже рецептата за ракия от хлебна мая и захар.
Въпроса е за отношението вода,мая,захар.
При ТАТОВО време дядо ми правеше такава ракия (спирт) ,тогава не пиех,а сега съм алкохолик.
Помагайте братя. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2010, 18:59 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Добре дошъл!
Рецепти за ракия от мая, захар и "още нещо" има тук:
viewtopic.php?f=7&t=178
viewtopic.php?f=7&t=90
viewtopic.php?f=7&t=416
има още, но ме мързи.
Ако си алкохолик, се съмнявам това място да ти хареса много. Това е клуб на любителите на качествения алкохол, а не на анонимните алкохолици


Жив и здрав!

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2010, 18:11 
Offline

Регистриран на: 18 Юли 2010, 00:05
Мнения: 62
Приятелю Аз.
Благодаря ти за милите думи!
Все пак не става ясно каква е количественната зависимост.Ако все пак знаеш напиши два реда.
Е дано не те е срам да пишеш на един алкохолик.
И накрая няколко въпроса.
1 . какво значи алкохолик?
2 . кога се става алкохолик?
3 . кой алкохолик си признава ,че е такъв?
4 . нима алкохолика не харесва качественният алкохол?И лудия се сеща от хубавото!
Е приятелю, дай някакви отговори.Може пък да не съм алкохолик.Кой знае?
.
.

Будалъка не върви по животните!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2010, 18:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
:megagrin:
Здравей и от мен. Аз ще се пробвам да ти отговоря на въпросите
1. Алкохолик е лице което страда от алкохолизъм.
Алкохолизмът е заболяване, предизвикано от системна и прекалена употреба на спиртни напитки; пиянство + острата нужда от ежедневно приемане на сравнително големи количества спирт.
2. Става се алкохолик точно тогава когато мярката ти стане до "насиране" и всичко което правиш е целеустремено само и единствено към спирта.
3. Има и такива ;) поне аз познавам 1, мисля че почина обаче :nixweiss: .
4. Алкохоликът не го бърка с кво ще се напие, колкото по е качествено толкова е по-добре.

Дали си алкохолик ти ще прецениш :) . Навярно плодовата криза те подтиква към алтернативни джибри, но е факт че е по-удачно да експериментираш със житни култури, защото тоа самогон ще породи само и единствено жужене в кратуната.


И принципно в България се намирват пиячи и тук таме пияници. Има тънкааа разлика. Едните търсят качеството, а другите количеството.

Надявам се все пак да си объркал словом тънката граница и да си от първите !

До тук със коментарите извън темата !!!!!


Относно
Цитат:
Все пак не става ясно каква е количественната зависимост.

Дай пояснение по този въпрос.

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2010, 20:33 
Offline

Регистриран на: 18 Юли 2010, 00:05
Мнения: 62
Благодаря до тук.
Става дума за това колко мая се слага на един килограм захар и съответно вода?
Получава се абсолютно чист спирт.Нима купешката ракия е нещо друго?
Добавят се аромати и оцветители и РАКИЯ ! Може би не всички но все пак е така .
.
Виждам че, все пак сте запознати с алкохолизма!Не знам защо толкова настръхват хората като чуят тази явно мръсна дума?Нима вашето възмущение е от страх да не станете такива?
Колкото и странно да звучи ,никой не е застрахован.
п.п
Аз познавам такъв човек (доказан алкохолик) и е на 81 години и все още е доста жив!
Не е пример за следване !
.
.
Алкохола не прощава на никого!
Будалъка не ходи по животните!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2010, 20:48 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Приятелю kadios3,
wufan отговири вместо мен. В този смисъл, смятам въпроса за приключен.
От темите, които съм цитирал, може да направиш сметка какви са пропорциите, но горе-долу са: 25кг захар, 1/2кг мая, 100л вода.

Дано съм бил полезен. :prost:

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2010, 20:57 
Offline

Регистриран на: 18 Юли 2010, 00:05
Мнения: 62
Много благодаря АЗ.
Това беше моя въпрос .
Ще пробвам след няколко дена и кокато сваря нещото ще пиша за резултата.
БЛАГОДАРЯ.
.
.
Будалъка не ходи по животните!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2010, 07:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Браво Wufan, браво Аз, :2thumbs: поизмъчихте човека накарахте го да прочете из форума :buch: и така му дадохте верният отговор. Пък аз какво правя, давам им го на готово. Новобранците трябва да се подтикват малко да се поразровят тук там :wallbash: и така да получат отговора. Пък и друго се осетих и съжелявам :datz: бързам да пиша и не оставям на другите почитатели на форума да се изкажат, за което съжелявам :gott: и за напред ще отговарям на новите членове на форума след един ден. :prost:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2010, 10:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Петьо ти си жива енциклопедия, бе човек! Хич не му мисли, ако имаш желание пиши и не чакай . Винаги може нещо да се научи от теб ;)
Относно
Цитат:
Новобранците трябва да се подтикват малко да се поразровят тук там
Е необходимо да се прави с цел предотвратяването на еднакви теми с различни имена т.е. да си поддържаме "местенцето" чисто.

Отново излязох рязко извън темата, извинявам се!

kadios3 принципно всички такива купешки "буламачи" от цена до 7 лв. са на базата на житният спирт ;) Пиши после за резултатите, би трябвало да преври светкавично този материал .

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Юли 2010, 02:15 
Offline

Регистриран на: 18 Юли 2010, 00:05
Мнения: 62
Ей момчета ,вярно е ,че съм новобранец в гъдела на ракията.
Да не забравяме ,че идва гроздобер!Идва винцето. Там обаче знам доста нещица.
Ако някой изка там мога да помагам. :prost:
.
.
Будалъка не ходи по животните!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Юли 2010, 07:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
kadios3 имах в предвид новобранци във форума извинявай ако те засегнах. Ама пак натоварихме темата с бля-бля.
Миналата година правих опит с турбо дрожди, вода и захар. Опита стана но ракииката имаше лек вкус на кисело мляко, можеби от това че предозирах дрождите. Те съдържат освен сухи дрожди и подхранка за тях, можеби тя съдържа съставките на активатор на ферментация който се предлага на българският пазар. Не че материалът от захар вода и жива мая няма да преври но поради липсата на хранителни вещества да не се получат повече странични продукти на ферментацията който са вредни. Като по достъпна подхранка на материала от вода заяхар и жива мая може да се използва ечемик или картофи. Количеството на ечемика е равно на количеството на захарта в кг., но може да се сложи и на половината. Картофите са също добра храна за дрождите поради това че съдържат хранителни вещества за тях. Но с картофите трябва да се внимава защото старите картофи съдържат повече пектин от който се образува метилов алкохол. Друг недостатък на картофите е че трябва по възможност да се махне ципата и да се сварят. Те могат слокойно да се използват 1/2 от количеството на захарта :prost:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2011, 21:23 
Offline

Регистриран на: 18 Юли 2010, 00:05
Мнения: 62
И така момчета :
отново съ аз алкохолика
след като си направих домашното казанче направих тази бжибра
Ето и резултата.
Съставки ... 1 литър вода 0,300 захар 2.5-3.5 г. хлебна мая 100 г. картофи.
Разкошна джибра превря за една седмица и то на около 10 градуса целзй.
Рандеман 0.7 иначе казано от 1 кг. захар 0.7 л. ракия 60 градуса.
Вкус ... идеален чист спирт без никакъв аромат приятен за пиене .
От тук нататък следва овкусяване при желание.А поради неговата чистота става всичко каквото си пожелаете, разбирасе няма ги етеричните масла.
Ако правите преварка:
Аз сложих около 3-4 кг. нарязани ябълки на 20л. ракия в казана и се получи разкошна ракия уникален аромат. ДОВОЛЕ СЪМ.
СМЯТАМ ЧЕ ТОВА Е ДОБРА АЛТЕРНАТИВА за ДЖИБРА особенно зимата . :prost:
.
.
.
Будалъка не ходи по животните!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2011, 21:33 
Offline

Регистриран на: 18 Юли 2010, 00:05
Мнения: 62
Един бърз въпрос .
Предлагат ми замръзени сини сливи без костилки и то на добра цена .
Как да процедирам за получаването на добра джибра.
Какъв рандеман дава синята слива.
Помагайте. :nixweiss:
.
.
.
Будалъка не ходи по животните!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2011, 23:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Сливата има захарност 12-14% На 100л. материал трябва да донавиш 7-8кг. захар и дрожди за трудна ферментация, сега ще е трудно да осигуриш нормална температура за ферментация около 20гр.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2011, 15:02 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Не разбрах картофите, защо си ги сложил - за аромат ли? Има сумати изписано за ракия от картофи, ето ти и за спирт от картофи! Само ги хабиш!
Що се отнася за сливите - накисваш ги в бидона, като попият водата доливаш до покриването им(1 нощ), пасираш ги(много е писано), мериш захарите, докарваш ги до 15-16 % за да не губиш, хвърляш утайката от виното(ако имаш такава все още и я бива) или слагаш мая, крепиш джибрата и я наблюдаваш постоянно(температура, бъркане и т.н.), вариш като стане и Ни каниш на гости! :prost: :zauf2: :saufen: :sauf:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Мартин85 и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима