Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 12:41

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2010, 22:27 
Offline

Регистриран на: 18 Юли 2010, 00:05
Мнения: 62
Така е приятелю cavxan.
Според мен оцета трябва да се прави ,горе-долу след март месец.
Тогава според мен се прави оценка на виното което имаш.Качественното ,бутилираш(ако е останало) а по-лошото за ракия и оцет.Така мисля.
Можеше и по рано да развием темата но понякога е така .По-добре късно от колкото никога! Нали така? :prost:
.
.
Будалъка не ходи по животните!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Мар 2011, 06:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Темата "въпрос на лаик" ми припомни че оцет не се прави лесно :) .На истина е така уж направих ацетатор от една чиста бака сипвах вино полека но не се получава и го зарязах в мазето за по добри времена.
Виж оцет от ябълки стана без да искам :lachtot: .Бях решил да правя ракия от ябълки но малко дистанционно давах нареждане да събират ябълките и да ги режат и премахват семките .Тъй като нямаше време поръчах да ги залеят със захарен сироп 1/4 .След три седмици работата се размириса на оцет :lol: не бе кой знае колко много и го зарязах .Всяко зло за добро след като се избистри имах оцет от ябълки а мътното и твърдите частици послужиха за изваряване на казана (почистване първоначално,обезмирисяване) понеже беше нов.
Така че като искаш не става а когато не щеш само си става.Причината е може би в метабисулфита с който е сулфитирано виното може и в оцета който използвах за закваска той бе от магазина.
В магазините оцета вече е 1.5 лева за литър и както е тръгнало всичко нагоре може до есента да стане 2 лева.За това от сега трябва да се вземат мерки.
Процеса е бавен и сега му е времето като се затопли да се започва че до есента да стане.
Дяволска работа то ще излезе че вино се прави по лесно :x :lab: .
:buch: :kaffee2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2013, 13:36 
Offline

Регистриран на: 06 Фев 2013, 13:24
Мнения: 2
Здравейте!
Лаик съм и вдигам темата, защото имам нужда от помощ.
Миналото лято намачкахме малко ябълки и ги сложихме в бидон.
Оставихме го да ферментира и преди време си взех малко от
"чорбата", за да видя на какво прилича и да я направя на оцет,
ако успея.
Прилагам снимки как изглеждат нещата. Слузестото нещо се беше
образувало в бидона. Това ли е оцетната гъба или не е?
Чудя се и дали да го връщам в тубата да ферментира и дали мога
да го ползвам като мая за едно тръгнало към кисело червено вино?
Да добавя, че има и утайка също. Снимал съм я в една цедка,
а на предпоследна снимка долу има снимано шишенце с купен
от пазара домашен ябълков оцет. На дъното има много фина утайка
и като цяло има по-добър вкус. Дали да ги смеся купения и моя,
за да се "подкваси" като хората и какви са възможностите да го рафинирам.
Иначе от днес сложих марли на гърлата и стоят на слънце до прозореца
пък да видим какво ще стане. Не знам колко време му трябва,
но след месец ще го проверя и ако що-годе прилича на нещо, ще го
прелея в стъклени шишета.
Ще съм благодарен на коментарите ви по моите чудения!
:zauf2:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2013, 13:46 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
да прилича на оцетна гъба.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2013, 15:15 
Offline

Регистриран на: 06 Фев 2013, 13:24
Мнения: 2
не знам какви трябва да са ѝ характеристиките, но това
при мен е слузеста ципа; беше отгоре в бидона.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2013, 15:26 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
аааа гъбата не е точно това.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2013, 18:33 
Offline

Регистриран на: 09 Окт 2010, 20:30
Мнения: 21
Ето и моите рецепти:
Първи вариант :
Прави се от капали ябълки.
Независимо от съда - 1/3 от съда се пълни с възможно максимално натрошени ябълки - или много ситно нарязани, или смачкани, или настъргани. Някои практикуват поставяне на ябълките в плътен полиетиленов чувал и мачкане с крака или чукане с някаква бухалка.
150 гр. захар на литър вода
чаша оцет
вода догоре на съда.
Отворът на съда се покрива с марля и се завързва. Стои на топло и ферментира докато ябълките изплуват отгоре. Поне един път на ден се разбърква с бъркалка енергично. Престоява така поне една седмица. Прецежда се. Ябълките се изхвърлят. Пак се завързва с марля и престоява докато се утаи идеално. Много внимателно, с маркуче, се пълни в бутилки и се оставя за ползване.

Втори вариант :
( преписано от вестник )

Измийте добре 2 кг. негодни за друга консумация ябълки. Почистете ги от гнили и червиви части. Не отстранявате сърцевината им и не ги белите.
Настържете ги на едро ренде.
Получава се около 800 гр. смес.
Поставете в трилитров буркан.
Долейте съда почти догоре с топла, предварително преварена вода.
Прибавете 300 гр. пчелен мед или захар, а за ускоряване на оцетнокиселата ферментация и 30 гр. мая за хляб и 60 гр. сух черен хляб.
Бурканът се оставя в тъмно помещение, при температура около 30 градуса.
Кашата се разбърква три пъти дневно с дървена лопатка.
На десетия ден прехвърлете кашата в марлена торбичка и я пресовайте в тавичка, поставена между две чисти плоскости. Отделеният сок прецедете още веднъж през марля и го прехвърлете в съд с широко гърло.
Завържете отгоре с марля и оставете на топло място.
Когато от течността престанат да се отделят газови мехурчета и тя се избистри напълно, тогава може да сте сигурни, че ферментацията е завършила.
Източете бистрия оцет, прецедете го и го налейте в бутилки от тъмно стъкло.
Затворете плътно и съхранявайте на хладно място.
Получаването на оцета става най-много за два месеца.

Относно оцетната гъба - не я отстранявам докато не се избистри оцета като ракия, после пак се появява, но става все по-бистър.
От 3-4 години консумирам само такъв. Правя си и втори оцет от изцедените ябълки от първия оцет, но с по-малко количество захар и вода в същото съотношение. Втория става по-бързо и по-кисел - не мога да си го обясня.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Юни 2013, 16:00 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Ох , и аз да споделя моя резил. Та миналата година изтървах бялото вино и сега имам около 25 бял винен оцет, ама като поемеш дъх сълзи ти излизат от очите.
Напълних 2 литра бутилка и сложих 3 супени лъжици мед, около 10-15 мл. соев сос, настъргана кора от един лимон и това нещо го оставих 2-3 дни да се утаи. Преточих . И вече никой в къщи не поглежда купешкия оцет . Перфектен балсамико!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Юни 2013, 22:41 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Следващата порция я направи с карамел но по-прегорен...на границата да горчи-вместо соевия сос.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Мар 2014, 22:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2008, 20:15
Мнения: 153
Местожителство: Sofia
След последните изцепки с оцета, реших, че не ми се пие нафта под каквато и да е форма и няма за кога да отлагам. Март месец е и се задействах по метода на kadios3
От доста години ми се мотаеше това бидонче и реших да му намеря приложение
Прикачени файлове:
IMAG0012-2.jpg

Прикачени файлове:
IMAG0005.jpg

Прикачени файлове:
IMAG0004.jpg

Прикачени файлове:
Untitled-2 copy.jpg

Изкарах 20-тина литра, пак трето вино (слабичко, но избистрено и с добър аромат), ще прежаля и литър-два от първото, но доливането по 100-150 мл. през два дена ще ми дойде в повече. Мисля си за пропорционално добавяне - не повече от 10% на вече вложеното. Чакам до есента и ... в туршиите. Какво ще ме посъветвате?


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Мар 2014, 23:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Оцет става от всякакъв плод, но най харесвам от ябълки или круши.От 3 години не използвам магазинерски оцет.Какви боклуци ни предлагат се видя когато най-после забраниха влагането на оцетна киселина.Много важно е да не се излага на пряка слънчева светлина,защото ферментацията отива към някаква невъобразима гадост(лично се прецаках).Иначе е както при виното-добър материал , качествен продукт.Аз му слугувам почти като на вино.Трябва обезателно да се откалява и да отлежава.След само 6 месеца има съвсем друг вкус и аромат.С истинския си играят по 12-15 години.Илиян беше пуснал нещо за "балсамико".Там суровината е грозде ама не скапано, или прокиснало вино.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Мар 2014, 00:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2008, 20:15
Мнения: 153
Местожителство: Sofia
баджо написа:
...Илиян беше пуснал нещо за "балсамико"...

и аз го мярках, ама сега не мога да го намеря.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима