Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 17:27

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Юли 2010, 08:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Юли 2009, 07:14
Мнения: 7
Местожителство: Русе
Здравейте колеги имам един въпрос към вас.Заложих материал от круши и сливи около 100л захарноста беше 20 сложих и 400гр мая след 3 дни захаромера показа 0.Питам да варя или да изчакам още.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2010, 14:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Зависи каккъв е захаромера аз използвам от българските на 'светлина' на последният материал на мой приятел който си прави ракия от ечемик и захар по мой съвети, захаромера потъва но материала още има сладка жилка и при разбъркване излизат балончета СО2 този материал все още не е готов.
И аз имам един въпрос към теб защо си сложил мая в материала :?:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2010, 20:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
А защо да не слага? Естествено може да разчита на дивите дрожди и да се надява на късмета, но на мен ми се стори прекалено това количество - 400 грама ... освен ако не е грешка просто :)

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2010, 20:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Хубаво е да се избягва слагането на мая, защото е възможно да се получи ракия с кофти вкус. При плодовите матр'иали не е задължително позлването на мая.

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2010, 21:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Общо взето това имах предвид, макар че идеята ми беше друга. Подобно предозиране на маята няма как да не донесе подобни последствия. А за задължителното използване на мая - почти никъде не е задължително, диви дрожди има по всеки плод, друг е въпроса обаче до каква ферментация ще доведат те, а понякога дори дали ще има изобщо ферментация?!

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Юли 2010, 00:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
:megagrin: и аз имах същото предвид. При някои материали е задължителното ползване на мая (дрожди), докато при друго можем да се доверим на диваците .

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Юли 2010, 16:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2008, 20:15
Мнения: 153
Местожителство: Sofia
Пробвай с запалена клечка - ако гасне, чакаш. Никога не слагам мая. Не, че имам голям опит, но до сега проблеми с ферментацията не съм имал.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2010, 16:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Юли 2009, 07:14
Мнения: 7
Местожителство: Русе
Сварих материала в събота на петия ден от залагането му излязоха 24л на 43%.Гребнах малко то материала и на котлона като завря го запалих гореше яко.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима