Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 04:46

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2010, 10:12 
Offline

Регистриран на: 26 Юли 2010, 09:48
Мнения: 1
Ззравейте,

Ракия правя за втори път. От джанки. Първият път, се получи що годе някаква ракия, дето ставаше за пиене. Сега положението е следното:
Бера от дървото като има узрели и ги слагам в бидончето. Миналата година беше в мазата, сега е при баща ми където е и дървото. Стои в двора на сянка целодневно - на сравнително прохладно - на юг е стената на къщата, на запад гаража, на север тухлена ограда, на изток навес, над него е дървото - т.е. през целия ден плътна сянка.
Напълних до половината единия бидон за около седмица - през цялото време е бъркан по два пъти на ден. Като стигна половината и пращината вътре омекна - стана като каша почти, налях вода и захар 1 кг захар / 3 литра вода, като оставих една педя до горния ръб. Започнах да пълня второто.
Наложи се да отсъствам 1 седмица и сотавих на баща ми да ги бърка. Тъй като е доста възрастен и след инсулт, не рискува да се качва на гаража и да бере озрелите и да обира падналите, така че през тази седмица във второто бидонче нищо не е пълнено, а само бъркано.
Като се прибрах, първо ми направи впечатление липсата специфичната миризма и на мушичките. Надигнах капаците и от двата бидона ме лъхна много остра миризма, която оприличих на ацетон. Направо дрогираща.
Предполагам това не е нормално. Какво може да се направи по въпроса?

п.п. Освен джанки, вода и захар, нищо друго не съм слагал в пърният бидон.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2010, 08:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
assensy написа:
Миналата година беше в мазата, сега е при баща ми където е и дървото. Стои в двора на сянка целодневно

Ето къде ти е грешката, дрождите обичат постоянна температъра, през деня температурата на сянка става около 30гр. а през ноща около 20гр. Перфектната температура за помещението където е джибрата е 20-22гр., за това е препоръчително джибрата да е в маза. Тази задушлива миризма мисля че е от комбинацията на СО2 и алкохола в джибрата може и да се е образувала и допълнителна миризма от почването и спирането на ферментацията. Като спре ферментацията опитай вкуса на джибрата можеби няма да се осеща лош вкус и аромат. От това че е била навън джибрата след варенето на ракията може да е малко по остра. :prost:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2010, 22:16 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
Ако е тръгнала масленокиселата ферментация,то е твърде възможно и да е така!
Clostridium acetobutyricum- продуцира ацетон...тази бактерия се среща в почвата (ако плодовете са събирани от земята)много често,при t°=30-37°C са възможни подобни процеси!
та бих ти препоръча да не се бавиш с дестилирането...като прекъснеш по рано (45 градуса) ракията...тоест патокито да ти тръгва от толкова....

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима