Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 17:01

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2010, 13:42 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2010, 19:58
Мнения: 58
Здравейте, първо-поздравления за чудесния сайт който сте създали и за колегиалният тон на учстниците(съмишленици) в него.
Сега бих искал да споделя с вас нещо. Варил съм ракия преди но тази година реших за първи път да направя кайсиева и понеже знам че е доста махната работа поразлистих книжките и се разчетох из форума и благодаря задочно за инфото почерпено от тук което може би потвърди отново старата истина "не питай старило, а патило" а патила и историй в този форум-дал бог.
Та какво направих: купих 800кг кайсии от професор иширково, около 10% гнилоч и около 15% зеленакави, +125кг декстроза, махане на костилките на около 200кг ръчно (от щерките, племенницата и жената-за което съответно не ми говореха на следващия ден :twisted: ), първоначална захарност на материала между 12 и 16 Брикс (бяха много и различни бидоните), общо 25 пакетчета мая, малко нишадър, малко вода, разбъркване сутрин и вечер. На 10ия ден остатъчни захари 3,5г и алкохол 9,5% и три дена по-късно на казан. Казаните колонни с пет тарелки (някакви ямболски) отделяне съответно на първак и патоки както си му е реда и =150 лт неразредена(на 40%алк ще е 190 лт която ще сложа в 2 бурета и ще чакаме около 6-7 месеца. Дестилата е със страхотен аромат-държа да потчертая.
Като за сефте смятам че справих не лошо. Кажете момчета.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2010, 13:52 
Online
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 268
Според мен специално за кайсиевата е по-добре да не я слагаш в буре. Аз миналата година я сложих в дъбово буре и имаше и малко привкус на дъб. Нау добре според мен в стъклени дамаджани накисната с домашно изсушени кайсии.

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2010, 08:54 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
"На 10ия ден остатъчни захари 3,5г и алкохол 9,5% и три дена по-късно на казан."

Kak го измери?

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2010, 08:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Karovski написа:
Дестилата е със страхотен аромат-държа да потчертая.Като за сефте смятам че справих не лошо. Кажете момчета.

Браво най-важното е че ти си доволен от крайният резултат :klatsch:
Иначе рандемана се смята така 100л. джибра с захарност 20% получава се около 12% алкохол 100х12=1200 но това е при идеални условия даваме 2% загуби при дестилацията 100х10=1000 Следователно количестеото материал сложено в казана /Д/ умножаваме по 10 полученото число /А/- алкохол в джибрата сравняваме със алкохола в дестилата /Х/ който е равен на сумата от първака /Пк/ количеството по алкохолният градус, средна фракция /Р/ количество по ал.гр. и парцуца /Па/ количество по алкохолен градус.
Д - джибра /л./
А - алкохол в джидрата А=Дх10
Пк - пирвак Пк=литри х ал/гр.
Р - средна фракция /ракия/ Р=литри х ал/гр.
Па - парцуца Па=литри х ал/гр.
Х - алкохол в дестилата Х= Пк+Р+Па
X трябва да е равно на A

Килограм вложена захар дава 45-50 точки.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2010, 12:46 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2010, 19:58
Мнения: 58
beff написа:
Според мен специално за кайсиевата е по-добре да не я слагаш в буре. Аз миналата година я сложих в дъбово буре и имаше и малко привкус на дъб. Нау добре според мен в стъклени дамаджани накисната с домашно изсушени кайсии.

По принцип най-добрият начин на съзряване и отлежаване според мен е чрез буре, но все пак ще я следя периодично как се развива :saufen:
Joro Polimera написа:
"На 10ия ден остатъчни захари 3,5г и алкохол 9,5% и три дена по-късно на казан."

Kak го измери?

Възползвах се от услугите на познат лаборант
petiomalchev написа:
Karovski написа:
Дестилата е със страхотен аромат-държа да потчертая.Като за сефте смятам че справих не лошо. Кажете момчета.

Браво най-важното е че ти си доволен от крайният резултат :klatsch:
Иначе рандемана се смята така 100л. джибра с захарност 20% получава се около 12% алкохол 100х12=1200 но това е при идеални условия даваме 2% загуби при дестилацията 100х10=1000 Следователно количестеото материал сложено в казана /Д/ умножаваме по 10 полученото число /А/- алкохол в джибрата сравняваме със алкохола в дестилата /Х/ който е равен на сумата от първака /Пк/ количеството по алкохолният градус, средна фракция /Р/ количество по ал.гр. и парцуца /Па/ количество по алкохолен градус.
Д - джибра /л./
А - алкохол в джидрата А=Дх10
Пк - пирвак Пк=литри х ал/гр.
Р - средна фракция /ракия/ Р=литри х ал/гр.
Па - парцуца Па=литри х ал/гр.
Х - алкохол в дестилата Х= Пк+Р+Па
X трябва да е равно на A

Килограм вложена захар дава 45-50 точки.

По принцип и по първоначални сметки на алкохолните градуси (%) трябваше да излязат около 230-240лт х 40% но от последния 500литров казан не събрах никакви патоки защото вече бях на казана около 15 часа и в 11.30 вечерта реших да се откажа от потенциалните алкохолни %ти. Признавам се за виновен :datz: но ако е мой казана и да не се притеснявам че задържам човека бих я доизчакал.
Както и да е, просто исках да споделя приятното исещане за добре свършена работа със съидейници като вас.
Наздраве :party:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юни 2011, 17:22 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Тази година ако има кайсии съм решил да пробвам кайсиева и искам да попитам, какви дрожди са най-добри за кайсиева? За плодова ракия изобщо? И откъде да си ги купя.
До сега съм карал само с хлебна мая за плодовите ракии.
Благодаря предварително за съветите.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юни 2011, 18:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Joro Polimera написа:
Тази година ако има кайсии съм решил да пробвам кайсиева и искам да попитам, какви дрожди са най-добри за кайсиева? За плодова ракия изобщо? И откъде да си ги купя.
До сега съм карал само с хлебна мая за плодовите ракии.
Благодаря предварително за съветите.

трябват ти дрожди работещи с по нисък процент алкохол,поради по ниското съдържание на захар в кайсиите.на интернет можеш да намериш всичко.bulgariandrinks.com или zavinoto.com.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юни 2011, 19:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Хлебната мая има един недостатак,:че ако прекалиш с нея има вероятнос вкусът и мириса на мая да премине и в дистилата, за това: има начин( знам от собствен опит) как да се избегне това.
Накратко, прави се "заквас" :.7 грама суха мая се слага в 100 грама шара, чака се 20 минути и се прибавя в 400 грама шара(сок от кайсиките), после в 2литра шара като постоянно се бърка.И така до 4-5 литра "закавас". После по процедурата закавасваш голямото количество материал.Така наречения "заквас" играе роля и на активатор на дрождите които има по каийсиките които си сложил. Дано да съм ти бил полезен.Аз наскоро искарах бая ракийка от замразените каийсики по съшия начин, само със 7 грама мая :prost:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юни 2011, 21:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Строга забележка към MONI BARONA
MONI BARONA написа:
Аз наскоро искарах бая ракийка от замразените каийсики по съшия начин, само със 7 грама мая

А къде във форума се похвали за резултатите
И без оправдания ВИНОВЕН СИ :prost2:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юни 2011, 09:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
petiomalchev написа:
Строга забележка към MONI BARONA
MONI BARONA написа:
Аз наскоро искарах бая ракийка от замразените каийсики по съшия начин, само със 7 грама мая

А къде във форума се похвали за резултатите
И без оправдания ВИНОВЕН СИ :prost2:

А ми нали ми направиха забелешка админите че много пиша,и аз несмея вече да се похваля, да не ми се скарат пак. ;)

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юни 2011, 10:46 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
А стават ли дрожди "за вино и гроздова ракия"?
Преди малко ходих до една агроаптека и продавачката се кълнеше, че за плодова и гроздова ракия били едни и същи дрождите, вярно ли е това?
Има ли разлика между дрождите за гроздова ракия и за плодови ракии?
Аз ще си наглася захарта до 23-24% така или иначе.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юни 2011, 11:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Мони то това да споделиш своят опит е важно.
Жоро дрождите за вино ги правят ката взимат живи организми от винени сортове който добре се справят с захарите и придават определен аромат. Хлебната мая е повече за зърнени джибри придава аромат на бира. Докато специалните спиртни дрожди предават един аромат на кисело мляко.
Според мен за плодове е най-добре да се сложат винени дрожди, но то има толкова чишити че има бая да се пробва коя за какъв плод ще пасне.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юни 2011, 16:16 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
Joro Polimera написа:
А стават ли дрожди "за вино и гроздова ракия"?
Преди малко ходих до една агроаптека и продавачката се кълнеше, че за плодова и гроздова ракия били едни и същи дрождите, вярно ли е това?
Има ли разлика между дрождите за гроздова ракия и за плодови ракии?
Аз ще си наглася захарта до 23-24% така или иначе.

Жоро , 23 -24 % е много - ще ти остане неферментирала захар , а и ферментацията ще протече по-бавно и с повече странични продукти !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2011, 09:45 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Или си вземи за подпомагане на правилното и бързо протичане на ферментацията това:
http://www.shop.bulgariandrinks.com/mag ... egory_id=3
а дрождите да са тези-те ще могат да понесат и по-висока захар даже:
http://www.shop.bulgariandrinks.com/mag ... active-fcd

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2011, 10:27 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Благодаря за съветите. Ако има кайсии ще си поръчам от дрождите за "трудна ферментация".

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима